Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδίκασε την «παράνομη μετάβαση του βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (από το Τέξας) Πιτ Σέσιονς στα κατεχόμενα», που αποτελεί συνειδητή επιλογή του ιδίου του βουλευτή, η οποία αντιβαίνει τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προφανώς εξυπηρετεί αλλότριους σκοπούς.
Στην χθεσινή του επίσκεψη στα κατεχόμενα, ο φιλότουρκος βουλευτής συναντήθηκε με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ, τον «πρόεδρο» της «βουλής», Ζορλού Τορέ και το τ/κ εμπορικό επιμελητήριο.
Σε ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η παράνομη επίσκεψη «καταδικάζεται ως αυτό που είναι: παραβίαση του διεθνούς δικαίου και παρέκκλιση από την επίσημη θέση των ΗΠΑ».
Τονίζει ακόμη ότι «σαφέστατα, η εν λόγω παράνομη μετάβαση αποτελεί συνειδητή επιλογή του ιδίου του βουλευτή, η οποία αντιβαίνει τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προφανώς εξυπηρετεί αλλότριους σκοπούς, όπως η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων. Στην περίπτωση του κ. Σέσιονς, σε αντίθεση με άλλες, η αποτροπή δεν κατέστη δυνατή λόγω ακριβώς του ιστορικού των σχέσεών του με την Τουρκία».
Η Κυπριακή Δημοκρατία, σημειώνει το ΥΠΕΞ, βρίσκεται σε άμεση και στενή επικοινωνία με τις ΗΠΑ και γι’ αυτό το θέμα, έχοντας ως πυξίδα τη διαχρονικά αγαστή τους συνεργασία, η οποία εδράζεται, μεταξύ άλλων, και στην επίσημη θέση αρχών των ΗΠΑ στο Κυπριακό, η οποία παραμένει αμετάβλητη και συνάδει με το διεθνές δίκαιο.
Η συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ
«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα και τις ΗΠΑ να αποδεχθούν τα εγγενή μας δικαιώματα και τη νέα μας πολιτική για μια βιώσιμη, δίκαιη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο στη βάση των δύο κρατών», είπε ο Ερσίν Τατάρ στον βουλευτή.
Από την πλευρά του ο Πιτ Σέσιονς είπε ότι η αρχή του σεβασμού και των «δύο λαών» στο νησί είναι σημαντική και δήλωσε ότι απαιτείται κοινή λογική και μεγάλη ηγετικότητα για να επιτευχθεί μια συμφωνία.
Η νέα πολιτική δεν αφορά μόνο τις πλευρές στην Κύπρο, αλλά και την επίλυση προβλημάτων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ανέφερε κατά τη συνάντησή τους ο κ. Τατάρ, προσθέτοντας ότι θα δημιουργήσει μια βάση βιώσιμη και δίκαιη.
Επανέλαβε στον Αμερικανό βουλευτή τη θέση του ότι οι διαπραγματεύσεις, που διεξάγονται σε ομοσπονδιακή βάση για περισσότερο από μισό αιώνα, έχουν εξαντληθεί λόγω της ελληνοκυπριακής νοοτροπίας που βλέπει την Κύπρο ως ελληνικό νησί, όπως ισχυρίστηκε. Είναι δυνατό να ανοίξει μια νέα σελίδα στην Κύπρο και είναι καιρός να οικοδομήσουμε ένα μέλλον για να μπορέσουν οι δύο «λαοί», Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι, να ζήσουν δίπλα δίπλα με σχέση συνεργασίας και καλής γειτονίας, πρόσθεσε.
Ο Ερσίν Τατάρ μίλησε στον κ. Σέσιονς για «άδικη απομόνωση» που ευθύνεται για την μη ύπαρξη απευθείας πτήσεων και απευθείας εμπορίου, εκτός της Τουρκίας. Ο τουρκοκυπριακός «λαός» είναι ανθεκτικός και εργατικός και παρ’ όλα τα εμπόδια για να προσφέρουν ένα καλύτερο μέλλον στους νέους διευρύνουν τους τομείς της οικονομίας, όπως τον τουρισμό, τις υπηρεσίες, την τριτοβάθμια εκπαίδευση, την γεωργία, ανέφερε.
Ο τουρκοκυπριακός «λαός» έχει δική του κουλτούρα, γλώσσα, θρησκεία, ιστορία και προσδοκίες για το μέλλον, είπε ο κ. Τατάρ λέγοντας ότι το νησί της Κύπρου βρίσκεται σε μια στρατηγική περιοχή μόλις 70 χιλιόμετρα μακριά από τη «μητέρα πατρίδα Τουρκία».
Επανέλαβε επίσης τη θέση του ότι οι Τ/κ είναι ίσοι συνιδρυτές με τους Ε/κ της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960, από την οποία «οι Τ/κ εκδιώχθηκαν με τη βία των όπλων το 1963», όπως ισχυρίστηκε. Από τότε, συνέχισε, «οι Τ/κ έχουν τη δική τους διοίκηση και το 1983 η διοίκηση αυτή μετατράπηκε στη κυρίαρχη και δημοκρατική τδβκ».
Ο Τ/κ ηγέτης εξέφρασε ικανοποίηση γιατί ο Αμερικανός βουλευτής, που στο παρελθόν είχε επισκεφθεί τις ελεύθερες περιοχές, τώρα επισκέπτεται και τα κατεχόμενα.
Στη συνέχεια, ο Αμερικανός βουλευτής συναντήθηκε με τον «πρόεδρο» της «βουλής» στο κτίριο της «βουλής» με τον Ζορλού Τορέ να τον ευχαριστεί «για το κουράγιο σας να έρθετε στην ΤΔΒΚ και να μας ακούσετε ενώ υποβαλλόμαστε σε εμπάργκο που δεν μας αξίζουν».
Ο κ. Τορέ ζήτησε αναγνώριση του ψευδοκράτους από τη διεθνή κοινότητα λέγοντας ότι προσδοκία των Τουρκοκυπρίων από τις ΗΠΑ είναι «περισσότερη δικαιοσύνη».
«Δεν διστάζω ποτέ να το εκφράσω, είμαι πάντα υπέρ της δικαιοσύνης, της ισορροπίας και της αλήθειας», ανέφερε από την πλευρά του ο Pete Sessions. Υπάρχουν πολλά που μπορούν να ειπωθούν για τις αδικίες, συνέχισε λέγοντας ότι έχει επισκεφθεί τον «νότο» στο παρελθόν και τώρα» νομίζω ότι είναι απολύτως σωστό και δίκαιο να επισκεφτώ τον βορρά. Σε αυτό το πλαίσιο, χαίρομαι πολύ που ακούω τις απόψεις σας».
Στη συνάντηση με το τ/κ εμπορικό επιμελητήριο αντάλλαξαν απόψεις για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ειδικά στον τουριστικό τομέα.
Ο Αμερικανός βουλευτής εξέφρασε εκτίμηση για την πρόοδο των «πανεπιστημίων» και την ποιότητα των αποφοίτων τους, με βάση τη δική του εμπειρία στην τεχνολογία.
Ο κ. Σέσιονς φέρεται να είπε ότι το ψευδοκράτος είναι «φίλος» και να δήλωσε έτοιμος να συνεισφέρει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις προσπάθειες να ακουστεί η φωνή του τουρκοκυπριακού «λαού».
Πηγή ΚΥΠΕ