Πενήντα δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που το τουρκικό κράτος αποφάσισε την εκτέλεση της απόφασης που είχε λάβει τον Ιανουάριο του 1971 για οριστικό κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Της Σχολής η οποία αποτέλεσε για περισσότερο από έναν αιώνα το λαμπρό φυτώριο του Οικουμενικού Πατριαρχείου από το οποίο αναδείχθηκαν Οικουμενικοί Πατριάρχες, Ιεράρχες, κληρικά και λαϊκά στελέχη που διακόνησαν τη Μητέρα Εκκλησία σε όλον τον κόσμο, καθηγητές οι οποίοι διακρίθηκαν στον ακαδημαϊκό και ευρύτερο χώρο. Πρόκειται για την Σχολή η οποία όπως είχε πει και Οικουμενικό Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ευτύχησε να ιδρυθεί επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και να κλείσει επί τουρκικής δημοκρατίας.
Ο αγώνας για την επαναλειτουργία της συνεχίζεται καθώς πρόκειται για ένα αξιακό ζήτημα για το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αν και σχεδόν κάθε χρόνο η Τουρκία βάσει των εκθέσεων για τις θρησκευτικές ελευθερίες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εγκαλείται για την αδικία με το κλείσιμο της Σχολής και καλείται να προβεί σε ενέργειες για την επαναλειτουργία της, τίποτα μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει απ’ όλα αυτά.
Ωστόσο, αυτό που δίνει δύναμη και ελπίδα για τη συνέχιση του αγώνα για την επαναλειτουργία της Σχολής είναι η σημαντική δράση που καταγράφει η Σχολή η οποία βρίσκεται εντός της Ιεράς Μονής της Αγίας Τριάδος στη νήσο Χάλκη. Συνέδρια, ημερίδες, έντονη λειτουργική ζωή, επισκέψεις ερευνητών από την Ελλάδα και άλλες χώρες του εξωτερικού και μία δυναμική αδελφότητα υπό τον Καθηγούμενο, Επίσκοπο Αραβισσού κ. Κασσιανό, συνθέτουν την πραγματικότητα του σήμερα. Οι αίθουσες που άλλοτε έσφυζαν από ζωή μπορεί σήμερα να παραμένουν “σιωπηλές” σε κάθε επίσκεψη όμως των ομογαλάκτων, όπως αποκαλούνται όσοι φοίτησαν σε αυτή, ζωντανεύει τις αναμνήσεις.