Ανακοινώθηκε η απόφαση του ΜΟΔ Θεσσαλονίκης για τους 12 κατηγορούμενους για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού.
Συγκεκριμένα κρίθηκαν ομόφωνα ένοχοι και 12, οι πέντε για απόπειρα ανθρωποκτονίας και επτά για συνέργεια σε αυτή την πράξη, ενώ το δικαστήριο μετέτρεψε τη βασική κατηγορία σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.
Το Δικαστήριο απήγγειλε σε κάθε κατηγορούμενο ξεχωριστά τις κατηγορίες καλώντας έναν έναν να σηκωθεί από τη θέση του.
Έπειτα από την ανακοίνωση της απόφασης επικράτησε ένταση στο δικαστήριο ενώ μερίδα παρευρισκόμενων να άρχισαν να φωνάζουν «δολοφόνοι!».
Το Δικαστήριο διέκοψε ενόψει των ελαφρυντικών που θα αιτηθούν οι συνήγοροι υπεράσπισης.
Στα δικαστήρια οι γονείς του Άλκη Καμπανού
Στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης βρίσκονται και οι γονείς του αδικοχαμένου Άλκη οι οποίοι κατά την άφιξη τους, ενώ δεν θέλησαν να προβούν σε κάποια δήλωση.
Μαραθώνια διαδικασία μέχρι τη λήξη της δίκης
Πλέον αναμένεται να λάβουν τον λόγο οι υπερασπιστές των κατηγορουμένων προκειμένου να αιτηθούν την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων (π.χ. μεταγενέστερη καλή συμπεριφορά, ειλικρινή μεταμέλεια, μετεφηβική ηλικία).
Η διαδικασία αυτή θεωρείται σημαντική, καθώς από την αναγνώριση ελαφρυντικών θα εξαρτηθεί το τελικό ύψος των ποινών. Αναμένεται δε, να κρατήσει αρκετή ώρα, μιας και οι υπερασπιστές (σ.σ. αγόρευσαν περισσότεροι από 20) θα αναπτύξουν διεξοδικά τις θέσεις τους επί των ελαφρυντικών που θα ζητήσουν.
Ακολούθως η εισαγγελέας θα υποβάλει την πρότασή της προς το δικαστήριο για τα ελαφρυντικά, εξειδικεύοντας τη θέση της για κάθε καταδικασθέντα ξεχωριστά. Αφού δευτερολογήσουν οι υπερασπιστές, το δικαστήριο θα αποσυρθεί για τη διάσκεψη και θα επανέλθει για να ανακοινώσει εάν αναγνωρίζει και ποια ελαφρυντικά.
Μετά τη «μάχη των ελαφρυντικών», η εισαγγελέας θα προτείνει επί των ποινών, θα αγορεύσουν εκ νέου οι υπερασπιστές, ενώ θα ακολουθήσει νέα διάσκεψη των δικαστών και στη συνέχεια θα ανακοινωθούν οι τελικές ποινές.
Από το ύψος των ποινών θα εξαρτηθεί το επόμενο δικονομικό στάδιο- αυτό της αναστολής εκτέλεση της ποινής. Μόνο στην περίπτωση που κάποιος/κάποιοι καταδικαστούν σε πρόσκαιρες καθείρξεις, δηλαδή εάν αποφύγουν τη μέγιστη των ποινών της ισόβιας κάθειρξης, οι δικαστές θα κληθούν να αποφανθούν, εάν η ποινή θα εκτελεστεί ή όχι και υπό ποιους όρους μέχρι το Εφετείο (εν προκειμένω θα ακολουθήσει νέα εισαγγελική πρόταση, αγορεύσεις δικηγόρων, διάσκεψη δικαστών).
Η τελική φάση της διαδικασίας προβλέπει αποφάσεις για άλλα θέματα, όπως απόδοση κατασχεθέντων κ.λπ. Αφού κριθούν τα ζητήματα αυτά, το δικαστήριο θα κηρύξει το πέρας της δίκης. Θεωρείται δεδομένο ότι όσοι καταδικαστούν θα ασκήσουν έφεση για να κριθούν σε δεύτερο βαθμό.
«Αυλαία» στην πολύκροτη δίκη
Η άγρια δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των δύο φίλων του κατά τη διάρκεια τυφλςή οπαδική επίθεση είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο, ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου του 2022.
Από την πρώτη συνεδρίαση, στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου, μέχρι σήμερα έχουν μεσολαβήσει 47 συνεδριάσεις, εξετάστηκαν περισσότεροι από 75 μάρτυρες (κατηγορίας και υπεράσπισης), αναγνώστηκαν περί τα 300 έγγραφα και απολογήθηκαν οι κατηγορούμενοι που έδωσαν τις δικές τους εξηγήσεις για την εμπλοκή τους στο έγκλημα.
Ο αρχηγός, οι «στρατιώτες» και η ομολογία «παρωδία»
Η εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης «είχε δείξει» τον πρώτο - κατά σειρά - κατηγορούμενο ως «εγκέφαλο» και «ενορχηστρωτή» της δολοφονικής επίθεσης στον Άλκη Καμπανό.
Στην πολύωρη αγόρευσή της , η εισαγγελική λειτουργός, είχε ότι ο 24χρονος κατηγορούμενος απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τον τρόπο που οργανώθηκε η επίθεση πρωτού φύγουν από τον σύνδεσμο, «γιατί ο ίδιος ήταν αυτός που το οργάνωσε».
«Η αλήθεια όσο κι αν κρύβεται, έρχεται η στιγμή που "λάμπει" και ο κατηγορούμενος μάλλον αυτό δεν το γνώριζε. Παράλληλα, ο πρώτος κατηγορούμενος μας είπε ότι δεν είδε σχεδόν τίποτα κατά τη διάρκεια της επίθεσης, καθώς δεν είχε ορατότητα όσο γινόταν η σφαγή. Οι λέξεις "δεν ξέρω" αλλά και οι μισοτελειωμένα φράσεις χωρίς νόημα, ήταν οι μόνες του απαντήσεις ενώπιόν μας. Μας είπε, μεταξύ άλλων, ότι άκουσε την ερώτηση "τι ομάδα είστε;" αλλά και την απάντηση, ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητο, αλλά δεν άκουσε τις κραυγές του Άλκη» τόνισε η Κυριακή Κλιάμπα.
Τόνισε, δε, πως η θέση του πρώτου κατηγορούμενου είναι διαφορετική από των υπολοίπων, καθώς ήταν εκεί για να παρατηρεί και να συντονίζει. «Ούτε ο ίδιος δεν πίστευε αυτά που έλεγε κατά την διάρκεια της απολογίας του» επεσήμανε.
Η εισαγγελέας στην αγόρευσή της έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις αντιφάσεις στις οποίες έπεφτε κατά την απολογία του ο 24χρονος αλλά και τις ασάφειες σχετικά με όσα ανέφερε ενώπιον του δικαστηρίου, τονίζοντας ότι δεν ήταν πειστικός σε οτιδήποτε κατέθεσε και πως οι απαντήσεις του ήταν αόριστες. «Δεν έδινε σαφής απαντήσεις. Δεν ήθελε να δώσει πληροφορίες για την οργάνωση της επίθεσης» τόνισε.
Η κυρία Κλιάμπα ανέφερε, επίσης, ότι οι κατηγορούμενοι οργανώθηκαν άριστα και ήταν όλα μελετημένα, ακόμα και ο τρόπος που μπήκαν στα αυτοκίνητα, ενώ δεν άφησαν τίποτα στην τύχη.
Όπως είπε για τον πρώτο εκ των κατηγορουμένων, δεν είχε σχεδιάσει να κατέβει από το αυτοκίνητο, καθώς αυτός ήταν ο αρχηγός και ο άνθρωπος που κατηύθυνε την καταδρομική επίθεση, αλλά και που έλεγχε την πορεία της και των «στρατιωτών» του. Η κυρία Κλιάμπα, επανέλαβε ότι οι κατηγορούμενοι οργάνωσαν και συμμετείχαν σε ένα εξαιρετικά μελετημένο σχέδιο επίθεσης και ήταν οπλισμένοι σαν αστακοί και είχαν μοναδικό σκοπό να εκδηλώσουν το αστείρευτο μίσος τους.
«Ομολογία... παρωδία»
Η εισαγγελική λειτουργός χαρακτήρισε «παρωδία» την ομολογία του δεύτερου κατηγορουμένου για τη δολοφονία του Άλκη, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια κατασκευασμένη ομολογία, χωρίς να υπάρχει κάτι αυθόρμητο και ειλικρινές. Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος στην απολογία του ισχυρίστηκε πως εκείνος ήταν αυτός που μαχαίρωσε και τραυμάτισε θανάσιμα τον 19χρονο φοιτητή.
«Έγινε μια τερατώδης προσπάθεια να μας πείσει για το ψέμα του. Έδωσε τέσσερις διαφορετικές εκδοχές για τον τρόπο που μαχαίρωσε τον Άλκη στην μηριαία αρτηρία, χωρίς καμία από αυτές να βγάζει νόημα. Ακόμη και όταν "ομολόγησε", αρχικά μας είπε ότι λογικά είναι αυτός που μαχαίρωσε τον Άλκη στο πόδι, ενώ κατέληξε πως είναι σίγουρος για το θανατηφόρο χτύπημα, όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε. Μάλλον ξέχασε τα υπόλοιπα 40 χτυπήματα που είχαν ο Άγγελος και ο Άλκης. Δεν ξέρω τι είχε στο μυαλό του ο κατηγορούμενος. Δεν ήθελε να αποδοθεί δικαιοσύνη. Όμως ευτυχώς, η δικαιοσύνη θα αποδοθεί στο ακέραιο. Όλα τα στοιχεία αποδεικνύουν το ψέμα του» τόνισε η κυρία Κλιάμπα.
«Αποφάσισε να αναλάβει την ευθύνη για τα πάντα λες και ήταν το θηρίο της ζούγκλας και καρφώνε όποιον έβλεπε μπροστά του» είπε σε άλλο σημείο.
«Χτυπούσε αλύπητα με το σφυρί του»
Σχετικά με τον τρίτο κατηγορούμενο, η εισαγωγέας τον χαρακτήρισε αναξιόπιστο και, τόνισε, ότι ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, ανασκεύασε όσα είχε καταθέσει στο στάδιο της ανάκρισης.
Ως προς τον ρόλο του και τις κινήσεις του το μοιραίο βράδυ της δολοφονικής επίθεσης, η κυρία Κλιάμπα ανέφερε πως ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως δε θυμόταν ούτε το πρόσωπο του Άλκη Καμπανού. «Ένας άνθρωπος κοντά 2 μέτρα ήταν αόρατος» σχολίασε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι ο κατηγορούμενος, παρά τις δικαιολογίες του και τα ψέματα στην απολογία του, συμμετείχε κι αυτός στη βαρβαρότητα.
«Ο ίδιος έμεινε στο πεδίο μάχης 45 δευτερόλεπτα. Χτυπούσε αλύπητα με το σφυρί του και συμμετείχε. Δεν ήταν θεατής στην επίθεση θανάτου. Δεν άκουγε τις φωνές του Άλκη παρόλο που είχε αναφέρει στην ανακρίτρια το "μην με χτυπάτε άλλο". Τέλος, θέλησε να μας πείσει πως τυχαία πήγαν να επιτεθούν σε πέντε νέους με μόνο τους επιβάτες του polo να είναι οπλισμένοι. Επέλεξε το ψέμα ακόμα και για ακλόνητα στοιχεία» ανέφερε.