Μετά από 49 χρόνια από την τουρκική εισβολή βρίσκεται στα σκαριά για πρώτη φορά κατάλογος με τα παιδιά των αγνοούμενων.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου» και της Δέσποινας Ψύλλου η επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννα Αριστοτέλους προχώρησε στη συγκεκριμένη αποκάλυψη , εκφράζοντας παράλληλα την πρόθεσή της να στηρίξει ψυχολογικά και οικονομικά τους ανθρώπους αυτούς.
Στη δεδομένη φάση, όπως είπε χθες και στην επιτροπή Προσφύγων της Βουλής, γίνεται χαρτογράφηση των προβλημάτων ώστε να δοθούν και οι κατάλληλες λύσεις.
Ταυτόχρονα, απαντά μέσω της εφημερίδας μας στις επικρίσεις βουλευτών για το μη διορισμό Επίτροπου που να χειρίζεται τα εν λόγω ζητήματα, λέγοντας ότι δεν έχει σημασία ο τίτλος αλλά το έργο που θα παραχθεί.
Ειδικότερα η κ. Αριστοτέλους αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά των αγνοουμένων, υπογραμμίζοντας ότι αρχικά θα ετοιμάσουν κατάλογο με αυτούς τους ανθρώπους, καθώς δεν υπάρχει μέχρι σήμερα.
«Ήταν συγκλονιστική η συνάντηση που πραγματοποιήσαμε με την Ομάδα Πρωτοβουλίας Παιδιών Αγνοούμενων και αυτά που μας είπαν ότι έχουν περάσει. Χρειάζεται να προχωρήσουμε με ψυχολογική και οικονομική τους στήριξη», ανέφερε.
«Είμαστε στο στάδιο της καταγραφής των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εγκλωβισμένοι και οι επανεγκαταστηθέντες μας, ώστε να καθορίσουμε τις δράσεις μας και να μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στη βάση του ανθρωποκεντρικού προγράμματος του Προέδρου της Δημοκρατίας», είπε και πρόσθεσε ότι για αυτό το σκοπό έχει πραγματοποιήσει, συναντήσεις με όλους τους κοινοτάρχες των κατεχομένων χωριών στα οποία διαβιούν εγκλωβισμένοι και επανεγκαταστηθέντες.
Σήμερα, όπως είπε, θα μεταβεί στο Ριζοκάρπασο, στην πρώτη της επίσκεψη στα κατεχόμενα χωριά, ούτως ώστε να δει επί τόπου τα προβλήτα που αντιμετωπίζουν οι εγκλωβισμένοι. «Πρόθεση να μεταβούμε και στα άλλα χωριά των εγκλωβισμένων».
Είπε ακόμη ότι ενημέρωσε τη Βουλή για την πορεία των ενεργειών της κατά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες όπου ανέλαβε επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, μετά την απόσπαση της από τη διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών.
«Αυτό που ανέφερα και στην επιτροπή Προσφύγων της Βουλής, είναι ότι τα ανθρωπιστικά θέματα των εγκλωβισμένων και αγνοουμένων πρέπει να αντιμετωπίζονται συλλογικά από όλα τα κόμματα. Είναι πολύ σοβαρό και ευαίσθητο ζήτημα».
Αναφορικά με την απουσία Επιτρόπου το οποίο έθεσαν και βουλευτές, απάντησε ότι δεν έχει σημασία ο τίτλος αλλά η πρόθεση και οι ευαισθησίες του ατόμου επιλέγεται να ασχοληθεί με τα θέματα αυτά.
Εξάλλου, τόνισε, βάσει της σχετικής νομοθεσίας «δεν προβλέπονται αρμοδιότητες που δεν μπορούν να ασκηθούν από έναν δημόσιο υπάλληλο που αποσπάται και ούτε εκτελεί αρμοδιότητες όπως ένας Υπουργός ή άλλες, που να μην μπορούν να ασκηθούν από δημόσιο υπάλληλο.
Ο καθένας θα κριθεί από τα αποτελέσματα του έργου που θα πράξει», κατέληξε.
ΠΗΓΗ: philenews.com