Πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι από 26 έως 29 Μαΐου 2023 η 1η Συνάντηση Ορθοδόξου Νεολαίας (JOJ, Paris 2023) με τη συμμετοχή διαφόρων ενοριών της Ιεράς Μητρoπόλεως Γαλλίας και του Βικαριάτου.
Νέοι από το Στρασβούργο, τη Νίκαια, από τη Μασσαλία μέχρι τη Bordeaux, τη Rennes, τη Grenoble, τη Lyon αλλά και από άλλες πόλεις, από το Παρίσι και τις όμορες περιοχές, βρέθηκαν για ένα Σαββατοκύριακο (το Σαββατοκύριακο της Πεντηκοστής με το δυτικό ημερολόγιο) στο Παρίσι και στο όμορφο προάστιο του Châtenay-Malabry, όπου βρίσκεται το Φουαγιέ της Ιεράς Μητροπόλεως Γαλλίας.
Ο τίτλος της πρώτης αυτής συνάντησης «Μη φοβού. Η θεία Λειτουργία στο κέντρο της ζωής σου» επελέγη ως το κεντρικό θέμα της, καθώς η καρδιά της εκκλησιαστικής ζωής στην ορθόδοξη παράδοση είναι η λειτουργική ζωή με αποκορύφωμα τη Θεία Λειτουργία. Η Θεία Λειτουργία είναι η έκφραση της άπειρης αγάπης του τριαδικού Θεού για τον άνθρωπο, κατά τη διάρκεια της οποίας εκτυλίσσεται όλο το μυστήριο της Θείας Οικονομίας, της σωτηρίας του ανθρώπου και του σύμπαντος κόσμου.
Αυτή ακριβώς η τρυφερή θεία αγάπη, που είναι διάχυτο βίωμα στη θεία Λειτουργία, απομακρύνει κάθε πηγή φόβου, επιφέρει την εσωτερική ειρήνη και θωρακίζει τον άνθρωπο με ελπίδα και χαρά για να παλεύει στη ζωή και να δοξάζει και να υμνεί τον τριαδικό Θεό.
Επίσημος προσκεκλημένος της συνάντησης ήταν ο π. Θεόφιλος, από την Ιερά Μονή Παντοκράτορος του Αγίου Όρους. Ο π. Θεόφιλος σπούδασε Θεολογία στη Θεσσαλονίκη και πραγματοποίησε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, για να εισέλθει στη συνέχεια ως μοναχός στο Άγιο Όρος. Στην ομιλία του, το πρωί του Σαββάτου 27 Μαΐου 2023, εξήγησε γιατί η Θεία Λειτουργία αποτελεί μία απάντηση στα αδιέξοδα και τις φοβίες του σύγχρονου ανθρώπου.
Η τραγωδία του θανάτου, η απομάκρυνση του ανθρώπου από τον Θεό και η συνακόλουθη διαίρεση των ανθρώπων, καθώς και η ψυχοφθόρα αγωνία του ανθρώπου για το μέλλον του αποτελούν μόνιμες εστίες φόβου, σύγχυσης και αναστάτωσης. Η λειτουργική ζωή ενώνει τα διεστώτα, οδηγεί τον άνθρωπο σε κοινωνία με τον Θεό και τον διπλανό του.
Αποτελεί την πληρότητα με την έννοια πως παρελθόν, παρόν και μέλλον, ζώντες και κεκοιμημένοι, άνθρωποι και Άγγελοι χωρούν στην αγάπη του τριαδικού Θεού και στην αγκαλιά της Παναγίας Θεοτόκου, που τόσο πολύ τιμάται στο Άγιο Όρος.
Μετά την ομιλία του π. Θεοφίλου, οι νέοι υπέβαλλαν πολλές ερωτήσεις, στις οποίες, μαζί με τον π. Θεόφιλο, απαντούσε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Δημήτριος, παρακινώντας τους νέους να εκφραστούν ελεύθερα.