Τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ ενδέχεται να είναι έτοιμα να άρουν κάποια εμπόδια για την ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία, σύμφωνα με σημερινή (16/06) τοποθέτηση του Υπουργού Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, μερικές εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή Συνόδου του ΝΑΤΟ, η οποία έχει στόχο να «γεφυρώσει» τις διαφορές μεταξύ των μελών αναφορικά με το θέμα.
«Υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι όλοι θα καταφέρουν να συμφωνήσουν σε αυτό», επεσήμανε, μιλώντας από τις Βρυξέλλες, όταν ερωτήθη για τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι ανοικτές στο ενδεχόμενο να επιτρέψουν στο Κίεβο να παρακάμψει μία διαδικασία που συνήθως απαιτείται, για την ένταξη μίας χώρας στη Συμμαχία. «Θα ήμουν ανοικτός σε αυτό», τόνισε ο κ. Υπουργός, στο πλαίσιο συνάντησης με τους ομολόγους του από τις χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ, στην έδρα της Συμμαχίας.
Χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα
Σε χθεσινό άρθρο (15/06), η WP ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν αρχικά ένα σχέδιο, το οποίο προβλέπει την άρση ορισμένων εμποδίων για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, δίχως, όμως, να ορίζουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εισδοχή στη Συμμαχία.
Η εφημερίδα επικαλέστηκε ανώτερο Αμερικανό αξιωματούχο, που ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον νιώθει «άνετα» με την πρόταση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, να επιτραπεί στο Κίεβο η παράκαμψη του Ενταξιακού Σχεδίου Δράσης (MAP).
Από το 1999, οι περισσότερες χώρες που επιθυμούσαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ συμμετείχαν σε αυτό το πρόγραμμα, το οποίο έχει στόχο να βοηθήσει τα υποψήφια κράτη να πληρούν κάποια πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά κριτήρια.
Οι ελπίδες για «γεφύρωση» των διαφωνιών
Με τη συντόμευση της διαδικασίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν να «γεφυρώσουν» τις διαφωνίες μεταξύ των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία, σύμφωνα με τη WP.
Ωστόσο, βάσει της πρότασης, το Κίεβο θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και αντίθετα με τις επιθυμίες κάποιων χωρών της ανατολικής Ευρώπης, δεν προβλέπει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την προσθήκη στο ΝΑΤΟ, σημειώθηκε στο δημοσίευμα.
Στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, το 2008, το ΝΑΤΟ συμφώνησε η Ουκρανία να ενταχθεί κάποια στιγμή στη Συμμαχία. Ωστόσο, οι ηγέτες των χωρών – μελών δεν έχουν λάβει ακόμη μέτρα για την κατάρτιση σαφούς χρονοδιαγράμματος, γεγονός για το οποίο ασκούν πίεση το Κίεβο και χώρες της ανατολικής Ευρώπης.