Με την υπογραφή του επικεφαλής της μειοψηφίας στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Τζιμ Ρις, άνοιξε πλέον ο δρόμος για τα ελληνικά F-35. Ο Γερουσιαστής ήταν ο μόνος από τους τέσσερις Αμερικανούς νομοθέτες που δεν είχε δώσει τη συγκατάθεσή του για την ικανοποίηση του αιτήματος της Αθήνας για 20+20 «αόρατα» μαχητικά.
Η επίσημη αμερικανική απάντηση (Letter of Acceptance) αναμένεται το διάστημα αμέσως μετά τις εκλογές, αφού όπως συνηθίζεται μεσολαβούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες σιωπηρής παράτασης σε περίπτωση που κάποιος γερουσιαστής ή βουλευτής θελήσει να διατυπώσει την ένσταση του.
Άλλωστε, καλά πληροφορημένες πηγές από την Ουάσιγκτον επισημαίνουν ότι η διαπραγμάτευση για ένα τόσο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα δεν μπορεί να γίνει με την υπηρεσιακή κυβέρνηση της Ελλάδας, αλλά με εκείνη που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Μαΐου.
Από τη στιγμή που η ΓΔΑΕΕ παραλάβει την απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Αθήνα και την αμερικανική κυβέρνηση ώστε το αργότερο στις αρχές του 2024, οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία και να υπογραφούν οι διακρατικές συμβάσεις, καθώς πρόκειται για πρόγραμμα FMS (Foreign Military Sales).
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην ανανεωμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών εξουσιοδοτείται να ζητήσει την επιτάχυνση της εκτέλεσης του προγράμματος ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει όσο το δυνατόν συντομότερα τα πρώτα 20 μαχητικά της σύμβασης.
Η Πολεμική Αεροπορία αναμένεται να παραλάβει το πρώτο F-35 το 2028 στην Αμερική, ώστε να ξεκινήσει η εκπαίδευση των πιλότων, οι οποίοι με τη σειρά τους θα γίνουν εκπαιδευτές. Αφού ολοκληρωθεί ο κύκλος των εκπαιδεύσεων στην αεροπορική βάση του Φορτ Γουόρθ στο Τέξας και κατασκευαστούν οι απαραίτητες υποδομές στην 117 Πτέρυγα Μάχης της Ανδραβίδας, η οποία θα αποτελεί τη «φωλιά» των ελληνικών F-35, τα αεροσκάφη θα έρθουν στην Ελλάδα και σταδιακά θα ενταχθούν σε υπηρεσία, ενισχύοντας θεματικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας και συνολικά των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Η διαμόρφωση και οι τιμές
Η Επιστολή Αποδοχής αναμένεται να περιλαμβάνει το κόστος για 40-44 αεροσκάφη F-35, καθώς το ελληνικό αίτημα αφορούσε σε μία Μοίρα 20-24 μαχητικά με δικαίωμα προαίρεσης για μια ακόμη. Η αμερικανική απάντηση θα περιέχει, σύμφωνα με πληροφορίες, και τον σχετικό οπλισμό που έχει αιτηθεί η ελληνική πλευρά αλλά και το κόστος του προγράμματος υποστήριξης των αεροσκαφών και της εκπαίδευσης των ιπταμένων και των τεχνικών της Πολεμικής Αεροπορίας.
Η έκδοση που προσφέρουν οι Αμερικανοί είναι η Technology Refresh 3 με λογισμικό Block 4, και αποτελεί την πιο εξελιγμένη εκδοχή του πανίσχυρου μαχητικού στον κόσμο. Ενσωματώνει όλες τις τελευταίες αναβαθμίσεις, μεταξύ των οποίων, νέο ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης AESA AN/APG-85, καινοτόμο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου και ολοκαίνουργιο υπολογιστή μάχης.
ΠΗΓΗ cnn.gr