Back to top

Ερντογάν vs Κιλιτσντάρογλου: Β γύρος εκλογών στην Τουρκία

28/05/2023 - 16:06

Έντονο είναι το ενδιαφέρον στη γειτονική χώρα για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών καθώς συνεχίζεται η μάχη ανάμεσα σε Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Νωρίτερα, ψήφισαν ταυτόχρονα και οι δύο αντιμαχόμενοι αρχηγοί για τους οποίους οι αναλυτές έχουν κάνει πρόβλεψη για την ανάδειξη του ... νικητή.

Ο Ταγίπ Ερντογάν συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Εμινέ, ψήφισε σε εκλογικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης ενώ ο πολιτικός του αντίπαλος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, περισσότεροι είναι οι Τούρκοι που προσέρχονται στις κάλπες από το πρωί της Κυριακής (28/5) σε σχέση με τον πρώτο γύρο των εκλογών αφού καλούνται να αναδείξουν τον ηγέτη τους για τα επόμενα πέντε χρόνια θητείας.

Ο Τούρκος πρόεδρος ευελπιστεί να παρατείνει τα 21 χρόνια του στην εξουσία με τον Κιλιτσντάρογλου να επιχειρεί να ανατράψει το αποτέλεσμα επί 13 χρόνια.

Η διαδικασία ψηφοφορίας στο δεύτερο γύρο είναι πολύ πιο εύκολη και γρήγορη από την πρώτη, σύμφωνα με το Al Jazeera, με τους Τούρκους να επιλέγουν απλώς έναν πρόεδρο και να έχουν επιλογή ανάμεσα σε δύο μόνο υποψηφίους.

Υπενθυμίζεται ότι στην ψηφοφορία της 14ης Μαΐου, οι εκλογές ήταν επιλογή μεταξύ τριών υποψηφίων, εκτός από τις βουλευτικές εκλογές και οι γραμμές κινήθηκαν πιο αργά καθώς οι άνθρωποι αγωνίζονταν να συμπληρώσουν τα μεγαλύτερα ψηφοδέλτια.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι σεισμοπαθείς από τον φονικό σεισμό την Τουρκία τον Φεβρουάριο, θα έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν δωρεάν από και προς τις επαρχίες τους έτσι ώστε να ψηφίσουν στις εκλογές, γεγονός που επίσης αναμένεται να αυξήσει την προσέλευση.

Τι προβλέπουν οι αναλυτές

Περίπου 60 εκατομμύρια ψηφοφόροι της Τουρκίας, με τη διασπορά να έχει ψηφίσει ήδη, καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στα πολιτικά προγράμματα που προέταξαν οι υποψήφιοι από τις 08:00 ως τις 17:00 (τοπικές ώρες και ώρες Ελλάδας).

Το προβάδισμα του Ερντογάν πολύ δύσκολα θα αμφισβητηθεί και ακόμη πιο δύσκολα η «Συμμαχία των έξι» κομμάτων της αντιπολίτευσης θα καταφέρει να στερήσει από τον Τούρκο Πρόεδρο ακόμη μια θητεία, ίσως την δυσκολότερη της εικοσαετούς πρωταγωνιστικής του παρουσίας στα πολιτικά πράγματα της χώρας, λένε οι αναλυτές.

Το 49,5% των ψήφων που εξασφάλισε ο κ. Ερντογάν στον πρώτο γύρο της 14ης Μαΐου απέδειξε την ευρεία υποστήριξη της οποίας χαίρει –παρά τον πληθωρισμό και την κρίση του κόστους ζωής ευρύτερα, παρά τις ανεπάρκειες στην αντιμετώπιση της φοβερής καταστροφής που προκάλεσε ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου– από πλευράς της συντηρητικής πλειοψηφίας.

Συμπεριλαμβανομένων των ψηφοφόρων στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον σεισμό, ο οποίος άφησε πίσω τουλάχιστον 50.000 νεκρούς και τρία εκατομμύρια εκτοπισμένους.

Απέναντί του, ο κ. Κιλιτσντάρογλου, δεν μπόρεσε να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την οικονομική κρίση που μαστίζει τα νοικοκυριά και τη νεολαία.

Οπαδοί του Κιλιτσντάρογλου κρατούν την αφίσα του στην οποία αναγράφεται το μήνυμά του προς τον τουρκικό λαό: «Σου δίνω το λόγο μου, πάλι θα έρθει η Άνοιξη» Πηγή: (AP Photo/Burhan Ozbilici)

Τα διακυβεύματα του δεύτερου γύρου

Το διακύβευμα του δεύτερου γύρου είναι οι 8,3 εκατομμύρια ψήφοι των πολιτών οι οποίοι δεν εκφράστηκαν στον πρώτο γύρο, μολονότι η συμμετοχή έφθασε το 87%.

Ο πρώτος γύρος των εκλογών ήταν «ανταγωνιστικός», όμως εν μέρει «περιορισμένος» από το «αθέμιτο πλεονέκτημα» που δόθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στον αρχηγό του κράτους και την παράταξή του, έκρινε η κοινή αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ (του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών θα ανακοινωθεί το βράδυ και θα εξεταστεί πολύ προσεκτικά από τους συμμάχους της Τουρκίας, ιδίως στο NATO.

Ένα εκατομμύριο παρατηρητές

Άτονος μετά τον πρώτο γύρο, μοιάζοντας αποσβολωμένος καθώς δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη νίκη που η συμμαχία του θεωρούσε δεδομένη, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επανεμφανίστηκε τέσσερις ημέρες αργότερα, πολύ περισσότερο επιθετικός, πολύ λιγότερο χαμογελαστός, μεταμορφωμένος σε σύγκριση με την περίοδο που ξεκίναγε την εκστρατεία του.

Ελλείψει συστηματικής πρόσβασης στα μεγάλα ΜΜΕ, πάνω απ’ όλα στα κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα, που αφοσιώθηκαν στην προβολή της εκστρατείας του αρχηγού του κράτους, έδινε μάχες στο Twitter, ενώ υποστηρικτές του πήγαιναν πόρτα-πόρτα να δουν ψηφοφόρους, να τους κινητοποιήσουν.