Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πέτυχε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, μολονότι κλήθηκε να διαχειριστεί πολλαπλές εξωγενείς κρίσεις, και επανέφερε την Ελλάδα σε μία κανονικότητα που την έχει μετατρέψει σε επενδυτικό προορισμό, ενώ ταυτόχρονα έχει αποκαταστήσει την εικόνα μιας υπεύθυνης, σταθερής δύναμης στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, σημειώνει ο «Economist», αποκωδικοποιώντας τις αιτίες της μεγάλης νίκης της Νέα Δημοκρατίας στις κάλπες της 21ης Μαΐου.
«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, υπό τον κ. Μητσοτάκη, αποκαταστάθηκε μια εικόνα κανονικότητας, στο βαθμό που πλέον η Ελλάδα δανείζεται μόνο κατά περίπου 1,5 ποσοστιαία μονάδα πάνω από αυτό που δανείζεται η Γερμανία, κάτι που είναι εκπληκτικό», τονίζει ο υπεύθυνος για ευρωπαϊκά θέματα Κρις Λόκγουντ, στο καθημερινό podcast «The Intelligence» του γνωστού οικονομικού περιοδικού.
Στο podcast σημειώθηκε ότι η ΝΔ πέτυχε «πραγματικά πολύ πειστική νίκη» στις εκλογές, πλησιάζοντας την αυτοδυναμία παρά το σύστημα της απλής αναλογικής, με τον Λόκγουντ να αναφέρει ότι ο 41% που απέσπασε το κυβερνών κόμμα συνιστά «εντυπωσιακό αριθμό», ο οποίος υπερβαίνει τις επιδόσεις της Νέας Δημοκρατίας στις κάλπες του 2019.
Επισημάνθηκε ακόμα πως το ποσοστό της ΝΔ ήλθε μετά από μία τετραετία προκλήσεων και κρίσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται η πανδημία, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ενεργειακή και πληθωριστική κρίση.
«Παρόλα αυτά», ανέφερε ο Λόκγουντ, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να κρατήσει το πηδάλιο της χώρας αρκετά σταθερό. Μείωσε τον πληθωρισμό, αύξησε την ανάπτυξη -πέρυσι η ανάπτυξη στην Ελλάδα ήταν σχεδόν διπλάσια του μέσου όρου της ευρωζώνης- και αναμένεται ακόμη μια καλή χρονιά φέτος». Σκιαγραφώντας το προφίλ του πρωθυπουργού, ο Λόκγουντ κάνει λόγο για έναν «πολύ ευφυή άνθρωπο» που έχει προϋπηρεσία στον χρηματοπιστωτικό τομέα και τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά. «Είναι καλός. Έχει ηγηθεί μιας αρκετά ικανής, τεχνοκρατικής, λογικής κυβέρνησης», συμπλήρωσε.
Το ζήτημα πλέον είναι οι δεύτερες εκλογές, σύμφωνα με το podcast, με τον Λόκγουντ να εκτιμά πως η ΝΔ οδεύει προς τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.