Ο Νίκος Δένδιας στη συνέντευξή του αρχικά χαρακτήρισε την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν στη χώρα μας ως «εξαιρετική», μιας και «οι ΗΠΑ δημοσίως και κατ ιδίαν αναγνώρισαν τον ρόλο της Ελλάδας ως σταθερό πυλώνας για την ειρήνη και το δίκαιο, ότι δηλαδή πρεβεύουμε στην εξωτερική μας πολιτική».
Επίσης, «οι ΗΠΑ είδαν θετικά τη δυνατότητα επανέναρξης συζητήσεων με την Τουρκία και μας ενθάρρυναν προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά μέχρι εκεί, μην θεωρήσει κανεις ότι μπηκαν σε λεπτομέρειες για το ζήτημα αυτό, για το τι ακριβώς θα κάνουμε», σημείωσε ο υπουργός.
Ερωτώμενος για το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Νίκος Δένδιας αρχικά ξεκαθάρισε ότι «η βοήθεια που παρέχουμε και θα παρέχουμε προς τον τουρκικο λαό που δοκιμάζεται από τους σεισμούς δεν σχετίζεται με την ευρύτερη εξωτερική πολιτική – αυτό είναι ανθρώπινο καθήκον μας και ο μέσος Έλληνας χαίρεται να προσφέρει στον συνάνθρωπο την ώρα της ανάγκης».
«Υπάρχει σίγουρα ένα διαφορετικό θετικό κλίμα επαναπροσέγγισης. Αλλα μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στις παραμονές εκλογών και στις δύο χώρες κι αυτό δεν βοηθάει για μακροπρόθεσμες πολιτικές. Θα μπορούσαν να ξεκινήσουν όμως πάλι οι διερευνητικές επαφές και η συζήτηση για την οικοδόμηση των μέτρων εμπισοστυνης».
«Πρεπει να διαφυλάξουμε το θετικό κλίμα οπωσδήποτε», υπογράμμισε, ενώ τόνισε και το γεγονός ότι η τουρκική παραβατικότητα στον εναέριο χώρο μας έχει μειωθεί δραστικά.
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι «πρέπει να δοθεί στη διπλωματία μια ευκαιρία», κι ότι «οι ελληνοτουρκικές διαφορές είναι επιλύσιμες, αρκεί να συμφωνήσουμε σε μια στερεή βάση, δηλαδή στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, μπορούν να κερδίσουν κι οι δυο χώρες από αυτό».
Σχετικά με το αν απομακρύνεται το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου, ο υπουργός κατέληξε: «Δεν πίστευα ποτέ ότι θα επιχειρήσει η Τουρκία κάτι τέτοιο, αλλά φοβόμουν το τυχαίο επεισόδιο. Με το υπάρχον κλίμα όμως η πιθανότητα μειώνεται δραματικά αν δεν μηδενίζεται».