Ένας άνδρας, ο οποίος ωστόσο δεν είχε ιστορικό ταξιδιών, έχασε τη ζωή του λόγω χολέρας στη Νότια Αφρική, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε σε πέντε.
Η εξέλιξη έρχεται μετά την αύξηση κρουσμάτων χολέρας στο πιο νότιο τμήμα της αφρικανικής ηπείρου, με το Μαλάουι να βρίσκεται αντιμέτωπο με την πλέον θανατηφόρα έως τώρα έξαρσή του, με πάνω από 1.300 θανάτους.
Η χολέρα μπορεί να προκαλέσει οξεία διάρροια, εμετούς και αδυναμία ενώ μεταδίδεται κυρίως μέσω μολυσμένου νερού ή τροφίμων. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, ο ασθενής μπορεί να καταλήξει μέσα σε μερικές ώρες.
Τα δύο νέα κρούσματα στη Νότια Αφρική είναι άνδρες, ηλικίας περίπου 20 ετών, χωρίς ιστορικό ταξιδίων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το οποίο πρόσθεσε ότι ένας εξ αυτών κατέληξε.
Η Νότια Αφρική ανακοίνωσε δύο εισαγόμενα κρούσματα της νόσου από το Μαλάουι νωρίτερα αυτό τον μήνα.
Παρόλο που η χολέρα δεν είναι ενδημική στη Νότια Αφρική, υγειονομικοί αξιωματούχοι ζητούν επαγρύπνηση και τήρηση των μέτρων υγιεινής, καθώς είναι μεγάλος ο φόβος για τοπική μετάδοση της ασθένειας.
Εκτός από τη Νότια Αφρική, κρούσματα χολέρας έχουν αναφέρει Μοζαμβίκη και Ζάμπια, γειτονικές χώρες του Μαλάουι, ενώ Αιθιοπία, Κένυα και Σομαλία στο ανατολικό τμήμα της Αφρικής προσπαθούν να αντιμετωπίσουν εξάρσεις εν μέσω παρατεταμένης ξηρασίας.
Στη δυτική και τη κεντρική Αφρική, έχουν αναφερθεί περιστατικά στο Καμερούν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τη Νιγηρία.