To κλίμα για την Τουρκία γίνεται βαρύ και έχει ξεκινήσει η απομόνωσή της με αφορμή την αιχμαλωσία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, Ανθυπολοχαγού Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτριου Κούκλατζη, αφού με 607 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 18 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το κοινό ψήφισμα με το οποίο ζητείται η άμεση απελευθέρωση τους.
Ακόμα και ο συνολικός αριθμός των ψηφισάντων κατά της Τουρκίας δείχνει το μέγεθος της διπλωματικής περιθωριοποίησης της Άγκυρας.
Στο κείμενο τους ψηφίσματος οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται σε τουρκικές φυλακές για περισσότερο από ένα μήνα χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, με αποτέλεσμα να αγνοούν το αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται.
Σημειώνουν ακόμη ότι προηγούμενες υποθέσεις τυχαίας διέλευσης των συνόρων είτε από Έλληνες είτε από Τούρκους στρατιωτικούς διευθετούνταν κατά το παρελθόν επιτόπου σε επίπεδο τοπικών στρατιωτικών αρχών των δύο πλευρών.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τις τουρκικές αρχές «να ολοκληρώσουν ταχέως τις δικαστικές διαδικασίες, να απελευθερώσουν τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και να τους επιστρέψουν στην Ελλάδα».
Τις καλεί επίσης να «ακολουθήσουν επιμελώς τις νομικές διαδικασίες και να σεβαστούν πλήρως, για όλους τους εμπλεκόμενους, τα ανθρώπινα δικαιώματα που κατοχυρώνονται στο διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της σύμβασης της Γενεύης».
Το ΕΚ ζητάει από το Συμβούλιο, την Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και τα κράτη μέλη της ΕΕ «να επιδείξουν αλληλεγγύη προς την Ελλάδα» και να ζητούν την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε οποιεσδήποτε επαφές ή επικοινωνίες τους με Τούρκους ηγέτες και αρχές, στο πνεύμα του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.
Πρόκειται για μη νομοθετικό ψήφισμα καθώς το Ευρωκοινοβούλιο έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, τις αποφάσεις τις παίρνει η Κομισιόν.
Μια Κομισιόν όμως η οποία έχει καταδικάσει εξίσου την Τουρκία όπως και ο επικεφαλής της Ζ.Κ.Γιούνκερ.
Συζήτηση στην Ολομέλεια
Οι ευρωβουλευτές συζήτησαν το θέμα αυτό την Τρίτη το βράδυ στην Ολομέλεια με τον Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη όπου και επέκριναν έντονα την Τουρκία για το μη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Ομιλητές από όλες τις πολιτικές ομάδες εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και ζήτησαν την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας και την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών.