Νεότερα αρχαιολογικά ευρήματα αποκάλυψαν οι πρόσφατες αρχαιολογικές ανασκαφές στο δάπεδο της Ροτόντας στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα.
Αυτό διαπιστώθηκε κατά την αυτοψία που έκαναν στον αρχαιολογικό χώρο εκπρόσωποι από τις τρεις Θρησκευτικές Κοινότητες (Ελλήνων, Λατίνων, Αρμενίων) για να ενημερωθούν για την πρόοδο των εργασιών.
Σημειώνεται ότι οι ανασκαφικές εργασίες οι οποίες προχωρούν τμηματικά αναμένεται να αποκαλύψουν και το υπόλοιπο τμήμα του δαπέδου της Ροτόντας εντός των προσεχών ημερών.
Τι έφερε στο φως η αρχαιολογική έρευνα
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση την οποία έδωσε στο φως της δημοσιότητας το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, αποκαλύφθηκε το νότιο τμήμα του δαπέδου της Ροτόντας μετά την αφαίρεση των Λίθινων πλακών του 1810. Κάτωθεν του δαπέδου φάνηκε ο βράχος, ο οποίος έχει λαξευθεί από τους τεχνικούς της Κωνσταντίνειας φάσης (4ος αιώνα), προκειμένου να γίνει η έδραση της Ροτοντας, σύμφωνα με το κείμενο του Dr. Theo Mitropoulos.
Ακόμη, αποκαλύφθηκε η αρχαιολογική ανασκαφή του αρχαιολόγου Virgilio Corbo στο νότιο τμήμα του δαπέδου της Ροτόντας με την αφαίρεση της πλάκας από οπλισμένο σκυρόδεμα που κάλυπτε την ανασκαφή στην περιοχή αυτή.
Οι ανασκαφές, επίσης, έφεραν στο φως την νοτιοδυτική θεμελίωση του ναού που οικοδόμησαν οι Ρωμαίοι μπροστά από τον Πανάγιο Τάφο, προκειμένου να αποτρέψουν την είσοδο εντός του Πανάγιου Τάφου από τους Χριστιανούς.