Η Τουρκία δεν θα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, παρά μόνο αφού ληφθούν τα «αναγκαία μέτρα» από τις δύο χώρες, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντησή του με τον Γενς Στόλτενμπεργκ, βάσει ανακοίνωσης της τουρκικής προεδρίας.
«Ο πρόεδρος Ερντογάν υπογράμμισε ότι ο ρυθμός και η στιγμή της διαδικασίας επικύρωσης [...] θα καθοριστούν από τα μέτρα που έχουν ακόμη να λάβουν οι χώρες αυτές» ανέφερε η τουρκική προεδρία στην ανακοίνωσή της.
Η συνάντηση των Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Γενς Στόλτενμπεργκ πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Τούρκος πρόεδρος -ο οποίος την Τρίτη θα υποδεχθεί στην Άγκυρα τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον- μπλοκάρει από τον Μάιο την ένταξη των δύο χωρών στη Συμμαχία.
Η Τουρκία κατηγορεί τη Φινλανδία και τη Σουηδία ότι προστατεύουν Κούρδους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), οργανώσεων που η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατικές.
Προκειμένου η Τουρκία να άρει τις αντιρρήσεις της, οι τρεις χώρες υπέγραψαν ένα μνημόνιο στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, τον Ιούνιο, που αφορά κατά κύριο λόγο το αίτημα της Άγκυρας για την έκδοση υπόπτων.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ από πλευράς του «χαιρέτισε τα σημαντικά και συγκεκριμένα μέτρα που έχουν ήδη λάβει οι δύο χώρες για να εφαρμόσουν το μνημόνιο και υπογράμμισε ότι η ένταξή τους θα ενίσχυε το ΝΑΤΟ», ανέφερε η Συμμαχία στη δική της ανακοίνωση.
Κατόπιν των συνομιλιών και ξενάγησης στο Βόσπορο, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ προχώρησε σε τυπικού χαρακτήρα ανάρτηση στο Twitter, στην οποία αναφέρει ότι ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για τη ζωτικής σημασίας συμβολή του στη διατήρηση ισχύος της συμφωνίας για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών.
Ως προς το «καυτό» ζήτημα της απειλής βέτο που επί μήνες κραδαίνει ο Ερντογάν στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ αναφέρει στην ανάρτησή του πως συζητήθηκε η οριστικοποίηση της εισδοχής των δύο σκανδιναβικών χωρών, επισημαίνοντας πως η ένταξή τους θα καταστήσει τη Συμμαχία ισχυρότερη.
Την Πέμπτη (3/11), κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Στόλτενμπεργκ ζήτησε να γίνουν δεκτές στο ΝΑΤΟ η Σουηδία και η Φινλανδία ώστε «να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη Ρωσία».
«Είναι πλέον καιρός να καλωσορίσουμε τη Σουηδία και τη Φινλανδία ως πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ», δήλωσε από την Κωνσταντινούπολη ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας.
«Σε αυτούς τους επικίνδυνους καιρούς είναι ακόμη πιο σημαντικό να οριστικοποιηθεί η ένταξή τους, για να αποτραπεί οποιαδήποτε παρεξήγηση ή λάθος υπολογισμός στη Μόσχα» τόνισε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε από την πλευρά του ότι έχει «περισσότερη εμπιστοσύνη» στη νέα σουηδική κυβέρνηση.
«Είχαμε ελάχιστες ελπίδες με την προηγούμενη κυβέρνηση της Σουηδίας, αλλά η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη σε ό,τι αφορά αυτό το ζήτημα», είπε, επιβεβαιώνοντας την επίσκεψη, την Τρίτη 8 Νοεμβρίου, του Σουηδού πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον «μετά από πρόσκληση του προέδρου μας».
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προειδοποιήσει ότι η τουρκική Εθνοσυνέλευση δεν θα επικυρώσει την ένταξη των δυο χωρών όσο δεν τηρούνται τα αιτήματα έκδοσης που διατύπωσε η Άγκυρα.
Μέχρι σήμερα, 28 από τα 30 κράτη-μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας έχουν επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, η οποία πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα.
Μόνο η Ουγγαρία και η Τουρκία δεν έχουν ακόμη επικυρώσει την ένταξη.