Η Ελλάδα ενδυναμώνει συνεχώς τη στρατιωτική συνεργασία με χώρες του αραβικού κόσμου - Άξονας ασφαλείας και σταθερότητας σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή.
Σε ιδιαίτερα κομβικό εξελίσσεται ο ρόλος των ελληνοαραβικών σχέσεων, σε μια περίοδο κρίσιμων γεωπολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Με δεδομένη την αστάθεια εξαιτίας των επιβεβαιωμένων στην πράξη αναθεωρητικών βλέψεων της Τουρκίας, οι σχέσεις της Αθήνας με βαθιά μουσουλμανικές χώρες αποκτούν νέα διάσταση και οι εξελίξεις απαιτούν επιτακτικά την ενίσχυσή τους.
Οι στρατιωτικές σχέσεις της Ελλάδας με τη γειτονική μας και πανίσχυρη Αίγυπτο βρίσκονται στο καλύτερο σημείο εδώ και δεκαετίες, ενώ οι δεσμοί με τις μοναρχίες του Περσικού Κόλπου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας, αναπτύσσονται συνεχώς, δημιουργώντας έναν άξονα σταθερότητας απέναντι στον νεοοθωμανισμό της Τουρκίας.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου για δεύτερη συνεχή χρονιά στην Ιορδανία, όπου θα συμμετάσχει στο Συνέδριο για τις Ειδικές Δυνάμεις, SOFEX 2022, ένα τετραήμερο συνέδριο που περιλαμβάνει μια σειρά περιεκτικών και επίκαιρων σεμιναρίων που παραδίδονται από κορυφαίους στρατιωτικούς από όλο τον κόσμο, για την αντιμετώπιση θεμάτων που σχετίζονται με θέματα ασφάλειας και αντιτρομοκρατίας.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της SOFEX παρουσιάζονται καινοτόμες τεχνολογίες και νέα οπλικά συστήματα που προσφέρουν αποτελεσματικές λύσεις για την Ασφάλεια σε Ένοπλες Δυνάμεις σε όλο τον κόσμο. Φυσικά, η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών μεταξύ των συμμετεχόντων ενισχύει τις διακρατικές σχέσεις.
Η στρατηγική της χώρας μας είναι προφανές πως αποδίδει καρπόυς, με τα βαθύτατα μουσουλμανικά κράτη της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής να αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως πυλώνα αξιοπιστίας και νομιμότητας σε μια περιοχή γεωστρατηγικά κρίσιμη, αναζητώντας συνεχώς τρόπους στρατιωτικής συνεργασίας.
Θυμίζουμε πως πέρυσι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ιορδανία, είχε γίνει δεκτός από τον βασιλιά του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας Abdullah II bin Al Hussein.