Back to top

Ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας και ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος σε επετειακή εκδήλωση για το «ΟΧΙ»

31/10/2022 - 11:32

Στο ηρωικό και θυσιαστικό φρόνημα των Ελλήνων που αγωνίστηκαν υπέρ βωμών και εστιών, αλλά και στην σφυριλάτηση της ελληνοαυστραλιανής φιλίας στα πεδία των μαχών του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου, αναφέρθηκε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος κατά την παρουσία του, την Κυριακή, 30 Οκτωβρίου, σε εκδήλωση μνήμης και τιμής για την Επέτειο του «ΟΧΙ», η οποία πραγματοποιήθηκε στο «ελληνοκρατούμενο» προάστιο Marrickville του Σύδνεϋ και συγκεκριμένα στο Δημαρχιακό Μέγαρο του Δήμου Inner West.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας, κ. Anthony Albanese, καθώς επίσης η Υπουργός αρμόδια για τις υποθέσεις των Ιθαγενών Αυστραλών, κ. Linda Burney, Ομοσπονδιακοί και Πολιτειακοί Βουλευτές, ο Δήμαρχος Inner West, κ. Darcy Byrne, και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Σύδνεϋ, κ. Ιωάννης Μαλλικούρτης.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Μακάριος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο που βρίσκεται μπροστά από το Δημαρχιακό Μέγαρο, ενώ, κατά τη σύντομη ομιλία που εκφώνησε, υπογράμμισε την αυταπάρνηση και την ομοψυχία, με τα οποία οι Έλληνες πρόγονοί μας πολέμησαν κατά των δυνάμεων του Άξονα. Έκανε, μάλιστα, ειδική μνεία στη συμβολή των γενναίων ανδρών των ANZACs, οι οποίοι αγωνίστηκαν με ανιδιοτέλεια και θάρρος στο πλευρό των Ελλήνων και των Συμμάχων, υπενθυμίζοντας εξάλλου ότι 841 Αυστραλοί στρατιώτες έπεσαν νεκροί σε όλη την ελληνική επικράτεια κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος τόνισε τους δεσμούς φιλίας που από τότε αναπτύχθηκαν μεταξύ των δύο λαών και παραμένουν ισχυροί έως σήμερα, βασισμένοι στη συνεργασία και τον αμοιβαίο σεβασμό προς τα ιδανικά της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ειρήνης.

Καταληκτικά, ο Σεβασμιώτατος χαιρέτησε την παρουσία του Πρωθυπουργού της Αυστραλίας στην εκδήλωση μνήμης για την Επέτειο του «ΟΧΙ», ενώ εξέφρασε την εκτίμησή του προς το πρόσωπο του κ. Albanese, αναγνωρίζοντας την αγάπη και τον σεβασμό που επιδεικνύει προς την ελληνική ιστορία, τη γλώσσα, τον πολιτισμό και την ελληνορθόδοξη πίστη. Του ευχήθηκε, δε, ο Θεός να τον ενδυναμώνει για να συνεχίσει να εργάζεται για την ενότητα, τη δημοκρατία, την ειρήνη και την ευημερία των πολιτών της Αυστραλίας.

 

 

 

Από την πλευρά του, ο κ. Albanese επαίνεσε τον ηρωισμό που επέδειξαν οι Έλληνες καθ’ όλη τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αρχής γενομένης από το ιστορικό «ΟΧΙ» που αντέταξαν στο τελεσίγραφο της 28ης Οκτωβρίου 1940, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει τους δεσμούς φιλίας των δύο λαών κα την καταλυτική συμβολή της ελληνικής ομογένειας στην πρόοδο και ευημερία του Αυστραλιανού έθνους. Επίσης, εξέφρασε τα αισθήματα φιλίας και εκτίμησης που τρέφει για το πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου κ. Μακαρίου, ενθυμούμενος, μάλιστα, με συγκίνηση την παρουσία του στην τελετή ενθρονίσεως του Αρχιεπισκόπου, καθώς και μια μετέπειτα συνάντησή τους, κατά την οποία του αποκάλυψε την ιδιαίτερη σχέση του με τον Ελληνισμό, καθώς στην εκλογική του περιφέρεια, το Grayndler, περιλαμβάνεται η «πρωτεύουσα της Ελλάδος στην Αυστραλία», το Marrickville, όπως τόνισε.

 

Σημειώνεται ότι συνδιοργανωτές της επετειακής εκδήλωσης ήταν ο Δήμος Inner West, το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ, δια του Αυστραλιανού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, η Μεικτή Επιτροπή Εκδηλώσεων για την Ελληνική Εκστρατεία και τη Μάχη της Κρήτης και η Κρητική Αδελφότητα Σύδνεϋ και Νέας Νοτίου Ουαλίας.