Oι ΗΠΑ εγκατέλειψαν την πολιτική ισορροπίας και έχουν υιοθετήσει μια πιο υποβοηθητική στάση απέναντι στην ε/κ πλευρά και την Ελλάδα, «ενεργούν υπέρ των Ε/κ στο νησί», δήλωσε ο «πρέσβης» του ψευδοκράτους στην Άγκυρα, Ισμέρ Κορούκογλου, σχολιάζοντας στον ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων "Αναντολού" την άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ.
Είπε επίσης ότι κάθε χρόνο ο προϋπολογισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξοπλισμούς αυξάνεται, αγοράζει επιθετικά ελικόπτερα από διάφορες χώρες ενώ ακούγεται ότι θ’ αγοράσει και πυραυλικό σύστημα. Στην γραμμή κατάπαυσης του πυρός, συνέχισε, οι Ε/κ έχουν εγκαταστήσει σχεδόν 300 θέσεις βαρέων όπλων.
«Δεν ήταν ωραίο για τις ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο όπλων κατά της ελληνοκυπριακής διοίκησης. Είναι προφανές ότι αυτό θα αυξήσει την ένταση, θα προκαλέσει και κούρσα εξοπλισμών. Φυσικά, η 'τδβκ', μαζί με την Τουρκία, εξετάζουν τι να κάνουν στον αντίποδα αυτού. Ο Υπουργός Τσαβούσογλου είχε μια σωστή εξήγηση για αυτό. Για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας, για να προστατεύσουμε την ασφάλειά μας, θα το κάνουμε αυτό μαζί με τη μητέρα πατρίδα μας την Τουρκία», είπε.
Όπως μεταδίδουν τ/κ ΜΜΕ, ο κ. Κορούκογλου ανέλαβε πρόσφατα τη θέση του στην τουρκική πρωτεύουσα και μιλώντας στο «Αναντολού», είπε ότι έχοντας υπηρετήσει σε άλλες 4 χώρες, το να βρίσκεται στη θέση του «πρέσβη» στην Άγκυρα είναι σαν να είναι σπίτι του.
Σημείωσε δε ότι το ψευδοκράτος έχει 6 «προξενεία» στην Τουρκία, που είναι γι’ αυτούς «και η μητέρα πατρίδα, αλλά και η γέφυρά μας με τον κόσμο».
Επίσης, πρόσθεσε, είναι η μόνη χώρα που αναγνωρίζει το ψευδοκράτος.
Μετά την τ/κ ηγεσία και ο Κορούκλογλου ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο για την έκκλησή του για αναγνώριση του ψευδοκράτους, υποστηρίζοντας ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστά κράτη και πλέον δεν μπορούν να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό με «παλιά παραδείγματα και παλιές παραμέτρους. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να αναγνωριστεί η κυριαρχική ισότητα της 'τδβκ' και το ίσο διεθνές καθεστώς», ανέφερε.
Για το Βαρώσι, είπε ότι βρίσκεται στην κυριαρχία του ψευδοκράτους και τις αποφάσεις για το άνοιγμα λαμβάνει η «κυβέρνηση». Στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας», συνέχισε, μέχρι σήμερα έχουν προσφύγει πάνω από 7000 Ε/κ.