Ο Μπόρις Μπόνταρεφ, μέλος της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ στην Γενεύη, που παραιτήθηκε λόγω του πολέμου, γράφει για «τη Ρωσία του Πούτιν», ένα κράτος που «έχει μολυνθεί από δουλοπρεπείς «αυλοκόλακες».
Η εισβολή που διέταξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία έχει θέσει τη Ρωσία σε μια πορεία προς αναταραχή που ενδέχεται να οδηγήσει στην ανατροπή του ηγέτη του Κρεμλίνου, να προκαλέσει εμφύλιο πόλεμο ή ακόμη και να διαλύσει τελικά τη χώρα, δηλώνει Ρώσος διπλωμάτης που παραιτήθηκε λόγω του πολέμου.
Ο Μπόρις Μπόνταρεφ, μέλος της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ στην Γενεύη, παραιτήθηκε τον Μάιο επειδή ένιωθε ότι ο πόλεμος έδειξε πόσο καταπιεστική και στρεβλή είχε γίνει η πατρίδα του.
«Στα είκοσι χρόνια της διπλωματικής μου καριέρας, είδα διάφορες στροφές στη δική μας εξωτερική πολιτική, αλλά ποτέ δεν ένοιωσα τέτοια ντροπή για τη χώρα μου, όσο την 24η Φεβρουαρίου αυτού του έτους», δήλωνε τότε ο Ρώσος διπλωμάτης.
«Ο επιθετικός πόλεμος που εξαπέλυσε [ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ] Πούτιν κατά της Ουκρανίας, αλλά στην ουσία εναντίον όλου του δυτικού κόσμου, δεν αποτελεί μόνο έγκλημα κατά του ουκρανικού λαού, αλλά θα έλεγα μάλιστα ειδεχθές έγκλημα εναντίον του λαού της Ρωσίας, που με το παχύ γράμμα Ζ διέγραψε όλες τις ελπίδες και προοπτικές για μια ευημερούσα και ελεύθερη κοινωνία στην χώρα μας», έγραφε σε ανάρτηση του.
«Δυστυχώς είμαι αναγκασμένος να επισημάνω ότι αυτά τα είκοσι χρόνια το επίπεδο του ψέματος και του ψευτοεπαγγελματισμού στο έργο του υπουργείου Εξωτερικών συνεχώς μεγάλωνε. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια αυτό έγινε καταστροφικό», είχε πει.
Τώρα, σε ένα επικριτικό του άρθρο 6.500 λέξεων για τη Ρωσία του Πούτιν, ο Μπόνταρεφ υπογραμμίζει ότι το κράτος έχει μολυνθεί από δουλοπρεπείς «αυλοκόλακες», επιτρέποντας στον Πούτιν να παίρνει μεγάλες αποφάσεις σε έναν.. αντίλαλο της ίδιας του της προπαγάνδας.
«Αν ο Πούτιν εκδιωχθεί από το αξίωμα, το μέλλον της Ρωσίας θα είναι εξαιρετικό αβέβαιο», έγραψε στο Foreign Affairs ο Μπόνταρεφ, ο οποίος εργάστηκε στο υπουργείο Εξωτερικών από το 2002 έως το 2022.
«Είναι απολύτως πιθανό ο διάδοχός του να προσπαθήσει να συνεχίσει τον πόλεμο, λαμβάνοντας ειδικά υπόψη ότι οι βασικοί σύμβουλοι του Πούτιν προέρχονται από τις υπηρεσίες ασφαλείας. Αλλά κανείς στη Ρωσία δεν έχει το ανάστημά του, επομένως η χώρα πιθανότατα θα εισέλθει σε μια περίοδο πολιτικής αναταραχής. Μπορεί ακόμη να βυθιστεί στο χάος», εκτιμά.
Το υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο σχετικά με το άρθρο του Μπόνταρεφ. Το Κρεμλίνο έχει απορρίψει τέτοιες απόψεις ως βαθιά λανθασμένες και υποστηρίζει ότι η δημοτικότητα του Πούτιν επιδεικνύεται επανειλημμένα στις κάλπες.
Ο Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν μετανιώνει για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», την οποία παρουσιάζει ως μια υπαρξιακή μάχη απέναντι σε μια επιθετική και αλαζονική Δύση που, όπως λέει, θέλει να καταστρέψει και να διαμελίσει τη Ρωσία.
Αλλά σχεδόν οκτώ μήνες μετά τον πόλεμο που έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη αντιπαράθεση με τη Δύση μετά από την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας το 1962, ακόμη και οι πιο βασικοί στόχοι της Ρωσίας απέχουν πολύ από το να επιτευχθούν.
Ο τεράστιος στρατός μιας πρώην υπερδύναμης έχει ταπεινωθεί στο πεδίο της μάχης από μια πολύ μικρότερη ουκρανική δύναμη που υποστηρίζεται με όπλα, πληροφορίες και συμβουλές από τις δυτικές δυνάμεις με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεκάδες χιλιάδες έχουν σκοτωθεί και από τις δύο πλευρές, σύμφωνα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.
Κατάρρευση της Ρωσίας;
Ο Μπόνταρεφ, ο οποίος αυτοπαρουσιάζεται ως «εξόριστος διπλωμάτης» που ξεπήδησε από το «τρελό τρένο», είναι γιος οικονομολόγου στο υπουργείο εξωτερικού Εμπορίου και μιας καθηγήτριας Αγγλικών στο διακεκριμένο Κρατικό Ινστιτούτο Εξωτερικών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO).
Στο άρθρο του αναλύει πώς ανταμείφθηκαν διπλωμάτες που έστελναν πίσω στη Μόσχα τηλεγραφήματα με επινοημένες επαναλήψεις της ρωσικής προπαγάνδας.
«Οι διπλωμάτες που έγραψαν τέτοιες μυθοπλασίες έλαβαν χειροκροτήματα από τα αφεντικά τους και είδαν τις πιθανότητες ανέλιξης της καριέρας τους να αυξάνονται», είπε ο Μπόνταρεφ.
«Η Μόσχα ήθελε να ακούει τι ήλπιζε ότι είναι αληθινό -όχι τι συνέβαινε στην πραγματικότητα. Οι πρεσβευτές παντού πήραν το μήνυμα και διαγωνίστηκαν για να στείλουν τα πιο παραφουσκωμένα τηλεγραφήματα», αναφέρει.