Back to top

Η Σύναξη της Παναγίας Βουρλιώτισσας στη Νέα Φιλαδέλφεια

03/10/2022 - 08:41

Πανηγυρικώς και με τη δέουσα λαμπρότητα η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος τίμησε τη Σύναξη της Ιεράς θαυματουργού Εικόνος της Υπεραγίας Θεοτόκου της «Βουρλιωτίσσης», Πολιούχου και Προστάτιδος της Νέας Φιλαδελφείας, την οποία οι πρόσφυγες πρόγονοί μας μετέφεραν από τα Βουρλά της Μικράς Ασίας και την εναπέθεσαν στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Νέας Φιλαδελφείας.

Ανήμερα της εορτής, Κυριακή 2 Οκτωβρίου (Β΄ Λουκά), τελέσθηκε η Πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σερρών κ. Θεολόγου, ο οποίος χοροστάτησε και στον Όρθρο, και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λαρίσης κ. Ιερωνύμου και Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, ενώ συμπροσευχόμενος εντός του Ιερού Βήματος παρέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ανέων κ. Μακάριος.

 Το παρών στην εορτή έδωσαν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας κ. Ιωάννης Βούρος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής κ. Γεώργιος Δημόπουλος, εκπρόσωποι κομμάτων, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, μέλη του Δημοτικού και των Κοινοτικών Συμβουλίων του Δήμου, εκπρόσωποι προσφυγικών σωματείων και πλήθος πιστών, οι οποίοι προσήλθαν με ευλάβεια για να προσκυνήσουν την Ιερά θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας καθώς και το τεμάχιο Τιμίου Ξύλου εκ του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου μας.

Στη σύντομη προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ καλωσόρισε με θερμά λόγια τους δύο Αρχιερείς, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για την τιμητική παρουσία τους στην προσφυγική Μητρόπολη της Νέας Ιωνίας.

Το θείο λόγο κήρυξε ο προεξάρχων της Ευχαριστιακής Συνάξεως Μητροπολίτης Σερρών κ. Θεολόγος, ο οποίος αναφέρθηκε στην Παναγία την Βουρλιώτισσα, την Μητέρα όλων των προσφύγων, και στην άμεση σχέση Της με τον Ελληνισμό. Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε χαρακτηριστικά:

 «Η Παναγία η Βουρλιώτισσα μας δείχνει σήμερα τον δρόμο που οδηγεί στον Θεό. Γι’ αυτό και οι πατέρες μας την ονόμασαν Οδηγήτρια. Η Παναγία μας είναι εκείνη που μας κρατά από το δικό της στοργικό χέρι και μας οδηγεί στον ίδιο τον Χριστό. Το μαρτυρικό γένος των Ελλήνων πορεύτηκε στην ιστορική του διακονία με οδηγό την πίστη στον Χριστό κάτω από την σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου. Οι πρόσφυγες πατέρες μας ήλθαν από τη Μ. Ασία πονεμένοι και διωκόμενοι και έφεραν μαζί τους το ιερό Εικόνισμα της Παναγίας της Βουρλιώτισσας, διότι γνώριζαν ότι όταν ο Έλληνας έχει μαζί του τον Θεό και την σκέπη της Παναγίας μπορεί να επιβιώσει. Αυτό είναι και το μήνυμα που μεταλαμπαδεύει σε όλους μας σήμερα η Παναγία η Βουρλιώτισσα, σήμερα στους δύσκολους αυτούς καιρούς που απειλείται η εθνική μας ταυτότητα».

Προ του τέλους της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών πάντων των εν Μικρά Ασία αναιρεθέντων πατέρων και αδελφών ημών, ενώ στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ μετέβη στο μνημείο Μικρασιατών και Αλησμόνητων Πατρίδων στη Νέα Φιλαδέλφεια όπου τέλεσε Επιμνημόσυνη Δέηση.

Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός

Το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022 τελέσθηκε ο Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου και του οικείου Ποιμενάρχη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ, πλαισιωμένων από πλειάδα κληρικών.

Νωρίτερα, στο πλαίσιο του εορτασμού πραγματοποιήθηκε στα προπύλαια του Ιερού Ναού υποδοχή τεμαχίου Τιμίου Ξύλου, το οποίο στη συνέχεια τέθηκε σε προσκύνηση προς ευλογία και αγιασμό των πιστών.

Το θείο λόγο κήρυξε ο χοροστατών Μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιερώνυμος, ο οποίος, αφού αρχικά ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη κ. Γαβριήλ για την πρόσκληση να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν της Παναγίας, στη συνέχεια αναφέρθηκεστo πρόσωπο της Kυρίας Θεοτόκου, η οποία ήταν η μόνη από όλη την ανθρωπότητα που την Μ. Παρασκευή σήκωσε τον πόνο του Σταυρού του Κυρίου καθώς και στην φετινή επέτειο 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή, κατά την οποία οφείλουμε ως λαός να αισθανόμαστε υπερήφανοι, ενθυμούμενοι τους προγόνους μας, προκειμένου να τους μιμούμαστε και να τους διαδεχόμαστε αξίως.

ΠΗΓΗ:orthodoxianewsagency.gr