Στην Ελλάδα βρίσκεται ο άλλοτε γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ο οποίος επισκέφθηκε το υπουργείο Εξωτερικών και είχε συνάντηση με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκο Δένδια.
Ο υπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του εξέθεσε για ακόμα μια φορά το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, τονίζοντας πως για πρώτη φορά η Άγκυρα αναγνώρισε έστω και έμμεσα ότι πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο.
Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε, ουσιαστικά, στην ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου της Τουρκίας όπου σχετικά με την Ελλάδα αναφερόταν ότι «θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα». Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να τονίσει την ύπαρξη απειλείς από πλευράς Άγκυρας και να επισημάνει την ανάγκη να εγκαταλειφθεί από πλευράς των «γειτόνων» το περιβόητο casus belli.
«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την επίσκεψή σας σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών. Υπηρετήσατε τη Διεθνή Κοινότητα για μια δεκαετία κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες», είπε αρχικά ο κ. Δένδιας προς τον Μπαν Κι Μουν.
«Δυστυχώς, η κατάσταση της ανθρωπότητας, όπως έχετε παρατηρήσει, δεν έχει βελτιωθεί ιδιαίτερα. Αντιθέτως. Οι ρεβιζιονιστικές δυνάμεις καταπατούν θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Ειδικά ο Χάρτης του ΟΗΕ, του οποίου το άρθρο 2.4 απαγορεύει ρητά την απειλή ή τη χρήση βίας. Και αυτή είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα στην Ουκρανία», πρόσθεσε.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως «Παράλληλα, η Ελλάδα αντιμετωπίζει καθημερινές απειλές που προέρχονται από τη γείτονά μας, την Τουρκία. Αντιμετωπίζουμε αυτήν την πρόκληση, υπογραμμίζοντας πάντα τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Η αρχή της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών».
«Σημείωσα ότι χθες η Τουρκία δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει "όλα τα νόμιμα μέσα και μεθόδους για να προστατεύσει τα συμφέροντά της".
Αυτό αναφέρεται σε δήλωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας. Αντιλαμβάνομαι αυτή την αναφορά σε «νόμιμα μέσα», ως αναγνώριση, έστω και έμμεση, από την Τουρκία ότι πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο.
Προφανώς, αυτό περιλαμβάνει, τουλάχιστον, την εγκατάλειψη της απειλής πολέμου κατά της Ελλάδας, του περιβόητου casus belli», συμπλήρωσε με νόημα.
Ο κ. Δένδιας τόνισε επίσης πως «Όπως έχουμε επανειλημμένα δηλώσει, η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμμετέχει πάντα σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, αλλά σε σταθερή βάση, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».
Τέλος, αναφερόμενος προς τον πρώην γγ του ΟΗΕ, επεσήμανε: «Επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω και πάλι για την παρουσία σας στην Αθήνα και στο Υπουργείο σήμερα. Είναι μεγάλη τιμή για εμάς. Και, αν μπορώ να το πω, η προβολή της ιδέας των Ηνωμένων Εθνών σε αυτή τη δύσκολη περίοδο είναι πολύ σημαντική για τη χώρα μας, την περιοχή μας, αλλά και για τον κόσμο».