Back to top

«Καμπανάκι» Γουργουλιάνη: «Είμαστε χωρίς ανοσία για την εποχική γρίπη – Θα έχουμε αυξημένες μολύνσεις»

25/09/2022 - 15:30

«Προτεραιότητα σε αυτήν τη φάση, μόλις έρθει το εμβόλιο για την γρίπη, είναι να δοθεί γι’ αυτήν», τονίζει ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, επισημαίνοντας μάλιστα πως το ποσοστό ανοσίας σε σχέση με το αντίστοιχο το κορωνοϊού είναι κατά πολύ χαμηλότερο.

Μιλώντας στο e-farmako ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, π. Πρύτανης και π. Πρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας είναι κατηγορηματικός απέναντι στην προετοιμασία που πρέπει να έχουμε για την γρίπη, παρόλου που κατά τη γνώμη του «δεν θα έχουμε πανδημία γρίπης, αλλά θα έχουμε αυξημένες μολύνσεις». 

Το διπλό τεστ, η ήπια νόσος αλλά και το… αρνητικό της μάσκας

Σχετικά με τη συνύπαρξη κορωνοϊού και γρίπης σχεδόν αφοπλιστικά ο κ. Γουργουλιάνης λέει: «Εγώ θα εμβολιαστώ πρώτα για την γρίπη. Ξέρετε η μάσκα έπαιξε τον θετικό της ρόλο, αλλά μπορεί να είχε κι έναν αρνητικό. Δεν κολλήσαμε, δεν μολυνθήκαμε από την γρίπη, δεν έχουμε ανοσία κι άρα είμαστε ευάλωτοι στην γρίπη». Και προσθέτει πως «εμείς ετοιμαζόμαστε στο νοσοκομείο μας στη Λάρισα κι εφαρμόζουμε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) ένα γρήγορο τεστ για γρίπη και για κορωνοϊό. Όλες αυτές τις τελευταίες εβδομάδες που το τρέχουμε δεν υπήρξε κανένας ασθενής με γρίπη. Πιθανόν να έχουμε περιστατικά γρίπης. Από το νότιο Ημισφαίριο τα περιστατικά φαίνονται να μην είναι βαριά και ξεκίνησε νωρίτερα γιατί απλώς ο πληθυσμός δεν έχει αποκτήσει ανοσία. Όπως λέμε για παράδειγμα για τον κορωνοϊό ότι δηλ. κολλήσαμε, κάναμε εμβόλια και το ποσοστό της ανοσίας  είναι κοντά στο 90%, για την γρίπη αυτό το ποσοστό είναι πάρα πολύ χαμηλό. Άρα είμαστε ευάλωτοι όλοι, αλλά για να μολυνθούμε και να κάνουμε ήπια νόσο. Δεν φαίνεται ότι κάνει βαριά νόσο».

Σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη δοκιμάζεται η λειτουργία ενός τεστ, στη φιλοσοφία του rapid, σε μορφή stick για τον κορωνοϊό και τσεκάρεται, σε επίπεδο μελέτης , ο εντοπισμός περιστατικών γρίπης. «Θα το δούμε», σημειώνει πως θα λειτουργήσει στο νοσοκομείο μας, όταν θα έχουμε κρούσματα γρίπης». Άλλωστε δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως τα συμπτώματα της γρίπης και του κορωνοϊού έχουν πολλές ομοιότητες, κάτι το οποίο δεν περνά απαρατήρητο από την ιατρική κοινότητα. Όπως λέει  «με το ίδιο stick έχουμε ένδειξη εάν κάποιος έχει γρίπη ή κορωνοϊό. Το εφαρμόζουμε σε αυτούς που έχουν πυρετό με κάποια κριτήρια. Το τρέχουμε σε πλαίσιο μελέτης. Να πιστοποιηθεί, να δοκιμαστεί είναι ένα βοήθημα».

Η φάση της εκφύλισης του κορωνοϊού – Κάθε μετάλλαξη τον κάνει ηπιότερο 

Περιγράφοντας τη σημερινή κατάσταση της πανδημίας ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σημειώνει στο e-farmako πως «κάθε φορά που γίνεται πλέον μια μετάλλαξη του κορωνοϊού, βλέπουμε πως τον κάνει περισσότερο μεταδοτικό αλλά και λιγότερο θανατηφόρο. Έτσι από τον Ιανουάριο και μετά και σε πείσμα όλων αυτών που έλεγαν το αντίθετο, έχουμε ελάχιστους πλέον νοσηλευόμενους στις απλές κλίνες στις κλινικές μας. Μάλιστα έχουμε το ίδο προφίλ ασθενών: είναι υπερήλικες, ανοϊκοί, από ιδρύματα πολλές φορές, που κάνουν χημειοθεραπεία, έχουν καρδιακή ή νεφρική ανεπάρκεια. Αυτό το βλέπουμε τόσο να ισχύει για τη χώρα μας, αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη». Επίσης σημειώνει χαρακτηριστικά πως εκτός των ευάλωτων «ο υπόλοιπος κόσμος περνά ήπια τον κορωνοϊό και δεν κάνει πνευμονίες. Αυτές οι μεταλλάξεις της Όμικρον κάνουν μια νόσο του ανώτερου αναπνευστικού με μπούκωμα, με πόνο στο λαιμό με λίγο ίσως και υψηλό πυρετό για μια δυο μέρες. Αυτά μας οδηγούν στον να έχουμε μια εικόνα εκφύλισης της πανδημίας και ενδημικότητας. Αυτή ουσιαστικά η εικόνα είναι όμοια με αυτήν που είχαμε για τους κορωνοϊούς και πριν από την πανδημία. Στο νοσοκομείο δηλ. έρχονται οι ευάλωτοι».

Πώς τελειώνουν οι πανδημίες

Κι αφού είμαστε σε αυτό το στάδιο, ερωτάται ο Καθηγητής Γουργουλιάνης για το πως τελειώνουν οι πανδημίες κι απαντά: «Με ένα ακόμη μικρότερο κύμα. Σας θυμίζω πως τον Μάρτιο είχαμε ένα… κυματάκι μολύνσεων το οποίο δεν συνοδεύτηκε από μεγάλες εισαγωγές στα νοσοκομεία και από θανάτους. Μετά είχαμε ένα ακόμη ένα τον Ιούλιο, μικρότερο. Και τώρα έχουμε ακόμη ένα μικρότερο τον Σεπτέμβριο – Νοέμβριο. Θα λέγαμε πως αυτή είναι η πορεία της πανδημίας, δηλ. μια ενδημική νόσος νομίζω πως είναι τώρα».

Υπάρχει σύγχυση, αλλά ζούμε φυσιολογικά…

Σχετικά με την χαρακτηριζόμενη σύγχυση που δημιουργήθηκε ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου περί λήξη της πανδημίας, αλλά και τις παράλληλες ανακοινώσεις τόσο από τον ΕΜΑ όσο και από τον ΠΟΥ πως δεν τελειώσαμε ακόμη με την πανδημία, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δίνει την εξής ερμηνεία: «Υπάρχει μια σύγχυση. Θα έλεγα όμως πως αυτό που κάνουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό είναι ότι ζούμε φυσιολογικά, κι εμείς στα νοσοκομεία προετοιμαζόμαστε για ένα κύμα των ευάλωτων ανθρώπων. Τι κάνουν δηλ. οι ευάλωτοι έξω; Εμβολιάζονται. Κι εμείς στα νοσοκομεία θα κάνουμε τη δουλειά μας. Ξέρετε κάθε χειμώνα οι πνευμονολογικές κλινικές έχουν μια αύξηση των ασθενών που μπαίνουν μέσα με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), με άσθμα, με συννοσηρότητες. Αυτό θα έχουμε τώρα. Δεν υπάρχει κάτι που μ’ έναν διακόπτη τελειώνει. Δεν θα τελειώσει. Πιθανότατα του χρόνου να έχουμε ένα τέτοιο κύμα».

Στοχευμένος εμβολιασμός – Οι ευάλωτοι πρέπει να εμβολιαστούν

Σχετικά με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού που καταγράφονται αυτό το διάστημα ο Καθηγητής Γουργουλιάνης επισημαίνει: «Παρακολουθώντας τα δεδομένα τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκόσμια είναι πάρα πολλοί λίγοι που πάνε να εμβολιαστούν. Βλέπω πως στην Αμερική υπάρχει μια αύξηση των εμβολιασμών. Εκεί η οδηγία είναι να εμβολιαστούν πάνω από τα 12 έτη, άρα απευθύνθηκαν σε περισσότερους ανθρώπους. Αυτό που μπορώ να πω τώρα με ασφάλεια είναι πως οι άνθρωποι που είναι ευάλωτοι πρέπει να εμβολιαστούν. Κι αυτό είναι σίγουρο. Νομίζω πως ο υπόλοιπος κόσμος με αυτά τα δεδομένα που έχουμε σε αυτή τη φάση θα μπορούσε και να περιμένει, Κι αυτή είναι. Μια λογική και σαφής εκτίμηση. Το να πει κανείς τώρα για την Ελλάδα πως από την ηλικία των 12 χρονών και πάνω να εμβολιαστεί, νομίζω πως δεν θα πάει κανένας. Ωστόσο, εάν προσδιορίσει όμως την ομάδα των ανθρώπων που κινδυνεύουν, δίνοντας προτεραιότητά σε αυτούς και τους πει πως οπωσδήποτε πρέπει να εμβολιαστείτε γιατί μειώνετε 10 με 15 φορές περισσότερο στο να κάνετε βαριά νόσο, αυτό θα πείσει αρκετούς ανθρώπους».

Χρήσιμο για… μάθημα το μεσοδιάστημα πανδημιών

Καταλήγοντας ο κ. Γουργουλιάνης αναφέρει πως το διάστημα μεταξύ των πανδημιών είναι μια… ευκαιρία για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων. Όπως λέει «μεταξύ των πανδημιών, που μπορεί να είναι και 100 χρόνια, είναι μια ευκαιρία για να δει κανείς τα λάθη που έγιναν, το σύστημα υγείας πως αντέδρασε, πως θα προετοιμαστεί ίσως για μια καινούργια πανδημία, να δει τα… προσεισμικά κύματα που έρχονται. Και να δώσω ένα παράδειγμα. Το 2012 είχαμε ενδείξεις από τον κορωνοϊό πως θα είχαμε κάποιες μεταλλάξεις που θα μπορούσε να έρθει μια πανδημία αργότερα. Είναι πολύ σημαντικό το κομμάτι μεταξύ των πανδημιών για να προετοιμαστούμε για την επόμενη. Άρα έτσι θα ζήσουμε. Δεν βλέπω για τον κόσμο πως θα ζήσουμε πάλι με καραντίνες. Άρα πάμε με εμβολιασμούς, προστασία των ευάλωτων κι εμείς έχουμε τα όπλα για να κάνουμε τη δουλειά μας, που έτσι κι αλλιώς ήταν αυξημένη πάντα το χειμώνα».

Πηγή: e-farmako.gr