30/11/2017 - 16:18
Άρχισαν οι αντιδράσεις από τους δήμους των νησιών οι οποίοι αρχικά έδειξαν καλή θέληση για την φιλοξενία των μεταναστών.
Η κατάσταση που επικρατεί πια στον τόπο τους είναι ανεξέλεγκτη με αποτέλεσμα να απευθύνονται πια στην δικαιοσύνη.
Τελευταίο παράδειγμα είναι η Χίος όπου τo ειρηνοδικείο διέταξε την προσωρινή διακοπή των εργασιών επέκτασης του καταυλισμού προσφύγων, παράνομων μεταναστών και γενικά αλλοδαπών, στην περιοχή ΒΙ.ΑΛ. του νησιού μέχρι την οριστική εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο Δήμος Χίου το πρωί της Τετάρτης.
Το Δικαστήριο αποφάσισε να μην τοποθετηθεί κανένα κοντέινερ στον χώρο περιμετρικά του καταυλισμού μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2018, οπότε και θα εκδικαστεί η υπόθεση.
Όπως μεταδίδει ο ιστότοπος politischios.gr, από νωρίς το πρωί της Τετάρτης δεκάδες κάτοικοι των Καμποχώρων, απέκλεισαν τις πύλες του στρατοπέδου Αργέντη στο Χαλκειός, μη επιτρέποντας να μεταφερθούν οι προκάτ οικίες στη ΒΙ.ΑΛ.
Οι κάτοικοι παρέμεναν στο σημείο για πάνω από 5 ώρες και αποχώρησαν μετά την ανακοίνωση της απόφασης και μετά την εντολή απομάκρυνσης των συνεργείων οι κάτοικοι αναχώρησαν ειρηνικά τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να επιτρέψουν τη μετατροπή της ΒΙ.ΑΛ. σε ένα τεραστίων διαστάσεων hotspot όμοιο της Μόριας.
Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Χίου, κάτοικοι του νησιού θα συμμετάσχουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνει ο δήμος Λέσβου έξω από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, με αίτημα να γίνει αποσυμφόρηση των νησιών από πρόσφυγες και μετανάστες.
Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτουν, τον τελευταίο μήνα έχουν μετακινηθεί 3.513 αιτούντες άσυλο από τα νησιά προς την ενδοχώρα, εκ των οποίων μόλις 548 από τη Χίο.
Στην ΒΙΑΛ που βρίσκεται σε απόσταση 300 περίπου μέτρων από το στρατόπεδο της Επιλαρχίας Αρμάτων Εθνοφυλακής (ΕΑΡΜΕΘ) που αποτελεί τη βασική μηχανοκίνητη εφεδρεία της ΑΔΤΕ υπάρχει ανησυχία για την αποθήκη. πυρομαχικών.
Αν τυχόν οι μετανάστες ρίξουν το συρματόπλεγμα και κατευθυνθούν προς την ΕΑΡΜΕΘ, ποιος θα τους σταματήσει;
Στο στρατόπεδο της μονάδας υπάρχουν αποθήκες όπου φυλάσσονται όπλα, πυρομαχικά και καύσιμα.
Οι κάτοικοι της περιοχής βλέπουν τις περιουσίες τους να λεηλατούνται εξαιτίας της συστηματικής απουσίας του κράτους και της ανεπάρκειας ολοκληρωμένης πολιτικής για τη διαχείριση του μεταναστευτικού