Back to top

«Καταιγίδα» ετοιμότητας στο Αιγαίο: Ολος ο ελληνικός Στόλος παίρνει μέρος στη μεγάλη ετήσια άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού

26/05/2022 - 09:04

Με μία… «καταιγίδα» ετοιμότητας και επαγρύπνησης των Ενόπλων Δυνάμεων απαντάει η Αθήνα στην κλιμάκωση της προκλητικότητας από την Αγκυρα με τις συνεχείς παραβιάσεις, την επιθετική ρητορική του Ερντογάν και την εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού.

Από την Κυριακή διεξάγεται σε όλο το Αιγαίο η μεγάλη, ετήσια άσκηση μεγάλης κλίμακας του Πολεμικού Ναυτικού «Καταιγίς 2022» με τη συμμετοχή του συνόλου των μονάδων του ελληνικού Στόλου. Η άσκηση ήταν προγραμματισμένη με στόχο την αύξηση της επιχειρησιακής και αποτρεπτικής ικανότητας του Ναυτικού, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) και του ΓΕΕΘΑ.

Γι’ αυτό και πάντα εκτελούνται και υλοποιούνται πολλαπλά αντικείμενα και σενάρια, όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικά. Αλλά βέβαια οι επιτελείς του Ναυτικού προσαρμόζουν πάντα την άσκηση και τα σενάριά της ανάλογα με τις εξελίξεις. Εμφαση θα δοθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, κυρίως στην περιοχή του Κεντρικού και του Βόρειου Αιγαίου. Και βέβαια το Ναυτικό και οι Ενοπλες Δυνάμεις έχουν την ευκαιρία να κάνουν προβολή ισχύος στο κατάλληλο τάιμινγκ, τη στιγμή που κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα.

Σε επαγρύπνηση

Οπως προεξοφλείται θα δοκιμαστούν ειδικά σχέδια για κάθε ενδεχόμενο όπως για την αποτροπή κάποιας προβοκάτσιας από την Τουρκία στη θάλασσα. Τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί οι απόπειρες μεταναστών να εισέλθουν στην Ελλάδα από τα παράλια της Τουρκίας. Μάλιστα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου κατηγορούν την Ελλάδα για push back. Υπό αυτά τα δεδομένα υπάρχει σχετική επαγρύπνηση στην Αθήνα.

Τον πρώτο λόγο έχει βέβαια το ελληνικό Λιμενικό, αλλά όπως είχε συμβεί στα τέλη του 2019 και στις αρχές του 2020 συνδρομή, όταν χρειάζεται, κυρίως στο κομμάτι της επιτήρησης έχει και το Ναυτικό. Θα πρέπει να σημειωθεί πως εκείνη την περίοδο είχαν καταρτιστεί πολλά ειδικά σχέδια για την αποτροπή των μεταναστευτικών ροών και αρκετά είχαν εφαρμοστεί στο πεδίο με αποτελεσματικότητα.

Προετοιμασία και ετοιμότητα υπάρχει και από το Ναυτικό, όπως από το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων και για το ενδεχόμενο μίας τουρκικής πρόκλησης στην καρδιά του καλοκαιριού, όπως είχε συμβεί το 2020. Κι αυτό διότι η Αγκυρα έχει προαναγγείλει ότι θα βγάλει για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο το νέο γεωτρύπανο που απέκτησε προσφάτως.

Η Τουρκία μάλιστα συνεχίζει την προκλητική συμπεριφορά, αφού την ώρα που θα βρίσκεται σε εξέλιξη η «Καταιγίδα» ανακοίνωσε χθες ότι θα βγάλει το σκάφος «Γιουνούς» σήμερα και αύριο για επιστημονικές έρευνες στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο σε μία περιοχή ανάμεσα σε Λέσβο, Χίο και Λήμνο. Παράλληλα η Αγκυρα αντέδρασε με αντι-Ναvtex για δύο περιοχές που έχει δεσμεύσει η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή της Σαμοθράκης και του Αϊ-Στράτη για την «Καταιγίδα», ισχυριζόμενη πως η Ελλάδα παραβιάζει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς τους.

Επισημαίνεται ότι, όπως συμβαίνει κάθε φορά στη μεγάλη άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού θα υπάρχουν και σενάρια ανακατάληψης βραχονησίδων με συμμετοχή των ειδικών δυνάμεων. Θεωρείται επίσης βέβαιο ότι μέρος των συμπερασμάτων που αντλήθηκαν έως τώρα από τον πόλεμο στην Ουκρανία θα αποτελέσουν κομμάτι κάποιων σεναρίων της ετήσιας άσκησης. Η «Καταιγίδα» μπορεί να είναι άσκηση κλαδική, αλλά  βέβαια συμμετοχή στα σενάρια έχουν προσωπικό και μέσα και από τους δύο άλλους κλάδους. Παίρνουν μέρος δηλαδή μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα της αεροπορίας στρατού.

Δοκιμή νέων «όπλων»

Στην άσκηση το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού έχει τη δυνατότητα να τεστάρει την επιχειρησιακή δράση των νέων όπλων του, όπως είναι τα σκάφη ανορθόδοξου πολέμου Mark V. Παράλληλα δε, οι επιτελείς θα δοκιμάσουν και μέσα που βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο ή σε στάδιο παραγωγής και απαιτείται ο έλεγχός τους και στο πεδίο.

Συμμετοχή στην «Καταιγίδα» θα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, το σκάφος ανορθόδοξου πολέμου «Αγήνωρ» που ξεκίνησε να ναυπηγείται το 2020 από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Θεωρείται σκάφος υψηλών επιδόσεων που μπορεί να αναλάβει αποστολές διείσδυσης και απαγκίστρωσης ειδικών δυνάμεων.

Επίσης στην άσκηση παίρνει μέρος και το ελληνικής σχεδίασης UAV Aρχύτας, προϊόν της συνεργασίας της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων του ΕΜΠ και εταιρειών.

πηγή: in.gr