Δεν ήταν μόνο οι κανόνες εμπλοκής που εφάρμοσαν οι έλληνες στρατιώτες, που είχαν κάθε δικαίωμα να εφαρμόσουν νόμιμα, αλλά κυρίως η οργανωμένη αντίδρασή τους απέναντι στην ύπουλη πτήση του τουρκικού ελικοπτέρου.
Το ελικόπτερο εντοπίστηκε αμέσως από εναέριο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης αλλά κυρίως από τον σταθμό ραντάρ της Ζήρου στην Κρήτη κι έτσι ενημερώθηκε αμέσως το κέντρο επιχειρήσεων για την τουρκική πτήση.
Η φρουρά στην Ρω έλαβε σήμα ότι εντός των επόμενων λεπτών θα προσεγγίσει τουρκικό ελικόπτερο το νησί με αποτέλεσμα να ετοιμαστεί και να αντιδράσει με τον τρόπο που αντέδρασε.
Η φρουρά παράλληλα πήρε εντολή έναρξης προειδοποιητικών τροχιοδεικτικών βολών σε περίπτωση που θα επιχειρήσει να περάσει πάνω από το ελληνικό έδαφος ή και να προσεγγίσει τις ακτές του νησιού όπως και λίγη ώρα μετά απόδείχθηκε ότι έγινε.
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ε.Αποστολάκης ήταν αυτός που έδωσε την εντολή έναρξης πυρών χωρίς να χρειαστεί να πάρει ειδικές άδειες ή να τον καθυστερήσουν ειδικές άδειες όπως γινόταν στο παρελθόν.
Με σβηστά φώτα το τουρκικό ελικόπτερο προσέγγισε σε μεσαίο ύψος και αμέσως ¨τα τροχιοδεικτικά πυρά μαζί με πραγματικά αλλά και οι φωτοβολίδες έκαναν το θαύμα τους.
Οι Τούρκοι “το έβαλαν στα πόδια” πετώνας προς την μικρασιατική ακτή .
Για λίγο δημιουργήθηκε πανικός από τα ελληνικά κέντρα υποκλοπής των νησιών του αν. Αιγαίου, επειδή ο ασύρματος μετέδωσε πανικοβλημένα το γεγονός.
Στην αρχή η ελληνική πλευρά φοβήθηκε μήπως οι χειριστές μέσα στον πανικό τους ρίξουν το ελικόπτερο μέσα στην θάλασσα την ώρα μάλιστα που η η στρατιωτική ηγεσία παρακολουθουσε το γεγονός ζωντανά μέσα στο κέντρο επιχειρήσεων του (Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων).
Οι Τούρκοι σύμφωνα με την πείρα της στρατιωτικής ηγεσίας δεν θα σταματήσουν μετά από αυτήν την ντροπή οπότε κι έχει δοθεί εντολή να είναι σε επιφυλακή όλες οι οι ελληνικλες στρατιωτικές δυνάμεις