Back to top

Αγία Αποκαθήλωση: Ο τόπος που δέχθηκε το Άχραντο σώμα του Ιησού μετά την Σταύρωση. Σήμερα οι προσκηνυτές οσφρίζονται το μύρο με το οποίο αλείφθηκε το σώμα Του

06/04/2018 - 11:23

Το πρώτο προσκύνημα που συναντάμε όταν εισερχόμαστε στον Ναό της Αναστάσεως είναι η Αγία Αποκαθήλωση η οποία βρίσκεται έναντι της πύλης του Ναού.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΧΝΑΚΗ

Η σημερινή της μορφή αποτελεί νεώτερη κατασκευή, αυτή του 1810. Το προσκύνημα αποτελείται από φυσικό βράχο ο οποίος ταυτίζεται με τον καθαγιασμένο βράχο του Μυρισμού. Στην πλάκα αυτή οι μαθητές του Κυρίου, ο ευσχήμων Ιωσήφ και ο Νικόδημος από Αριμαθαίας αφού κατέβασαν από το Σταυρό το Σώμα του Κυρίου, το άλειψαν με μύρα το τύλιξαν με την Αγία Σινδόνη και το ενταφίασαν στον παρακείμενο Τάφο.

Το ιερό προσκύνημα είναι σήμερα καλυμμένο από λευκοπορφυρό μάρμαρο το οποίο χρησιμεύει όχι μόνο για διακόσμηση αλλά και για να προφυλάξει από την συνήθεια των προσκυνητών να αποσπούν μικρά κομμάτια για φυλαχτά και ενθύμια. Πλαισιώνεται με 8 κανδήλες και 6 μανουάλια. Η επιγραφή «ο ευσχήμων Ιωσήφ από του ξύλου καθελών το Άχραντόν σου σώμα », είναι γραμμένο στα Ελληνικά. Στο προσκύνημα αυτό έχουν δικαιώματα και οι τρεις κοινότητες, των Ορθοδόξων, των Λατίνων και των Αρμενίων, γεγονός που τους δίδει το δικαίωμα να πραγματοποιούν θυμίαμα κατά την διάρκεια της ημέρας.

Μπαίνοντας λοιπόν στο ναό ενώ βλέπει μπορστά του την Αγία Αποκαθήλωση ακριβώς πάνω δεξιά βρίσκεται ο Φρικτός Γολγοθάς, όπου διαδραματίστηκε η τελευταία σκηνή των μαρτυρίων του Ιησού Χριστού.

Ο Φρικτός Γολγοθάς

Ο βράχος του φρικτού Γολγοθά ο οποίος σήμερα έχει καλυφθεί με μαρμάρινη επένδυση βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά του Καθολικού και υψώνεται 4,5 μ. περίπου από το δάπεδο του Ναού. Η ανάδειξη του Ιερού Προσκυνήματος του Φρικτού Γολγοθά έγινε κατά τα έτη 1986-1988 από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Η μορφή του Ιερού Προσκυνήματος, όπως διαμορφώθηκε μετά την πυρκαγιά του 1808, με τις χονδρές πλάκες από τοπικό λίθο, απέκρυπτε τη θέα του αυθεντικού βράχου. Επιθυμία της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας ήταν η ανάδειξη του Προσκυνήματος και η αποκάλυψή του. Από το ισόγειο του Ναού της Αναστάσεως 27 σκαλιά οδηγούν στο χώρο του Προσκυνήματος όπου υπάρχουν 2 παρεκκλήσια.

Το πρώτο παρεκκλήσι είναι αυτό των Ορθοδόξων στο σημείο που στήθηκε ο Σταυρός του Μαρτυρίου και διακρίνεται για την εξαιρετική διακόσμηση και την επιβλητικότητα του.  Το δεύτερο παρεκκλήσι είναι αυτό των Λατίνων, και σύμφωνα με την παράδοση, είναι στο σημείο όπου οι Ρωμαίοι στρατιώτες κάρφωσαν τον Κύριο στο Σταυρό.

Κάτω από την αγία Τράπεζα του Ορθόδοξου παρεκκλησίου διακρίνεται στο βράχο κυκλικό άνοιγμα, εντός του οποίου στήθηκε ο Σταυρός του Μαρτυρίου. Το άνοιγμα αυτό καλύπτεται από ασπιδόμορφο αργυρό δίσκο και επάνω του έχουν αποτυπωθεί πέντε σκηνές από τα πάθη του Χριστού. Ο χώρος δεξιά και αριστερά της αγίας Τράπεζας είναι περιφραγμένος με τζάμι και μας δείχνει πώς ήταν η όψη του Γολγοθά πριν να χτιστούν τα προσκυνήματα.

Στην δεξιά πλευρά υπάρχει ένα παράθυρο που κάποτε ήταν πόρτα από την οποία ο αυτοκράτορας Ηράκλειος μπήκε με τον Τίμιο Σταυρό και του έπεσε το Στέμμα. Για το λόγο αυτό όταν ο Πατριάρχης ή Επίσκοπος λειτουργεί στο Γολγοθά, δεν φοράει τη μίτρα του.

Τα σημεία αυτά πάντα συγκλονίζουν τους προσκηνυτές , οι οποίοι με δέος επισκέπτονται τα σημεία αυτά που δέχθηκαν το νεκρό σώμα του Ιησού αλλά και βάφτηκαν και με τις σταγόνες από το αίμα του.

Καθημερινα εκεί γίνονται ακολουθίες και ο κόσμος περιμένει υπομονετικά να προσκηνύσει και να αγγίξει τους βράχους και τις πλάκες για ευλογία