Η Ε.Ε. θα εντείνει τις πιέσεις στην Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι στην Σύνοδο Κορυφής για το Brexit το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με διαρροή του ανακοινωθέντος των 27 κρατών – μελών της κοινότητας.
Το ανακοινωθέν θα διακηρύσσει ότι οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. για τα δικαιώματα των ψαράδων θα συνεχίζουν με βάση τις παρούσες διαδικασίες, οι οποίες εξοργίζουν τους Βρετανούς ψαράδες.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε την Παρασκευή ότι η σύνοδος κορυφής των ευρωπαίων ηγετών που αναμένεται να διεξαχθεί την Κυριακή για να επικυρώσει τη συμφωνία του Brexit, είναι πιθανόν να ακυρωθεί αν δεν υπάρξει μέχρι τότε συμφωνία για το Γιβραλτάρ.
"Αν δεν υπάρξει συμφωνία, είναι προφανές ότι αυτό που θα συμβεί είναι ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πολύ πιθανόν να μην πραγματοποιηθεί", δήλωσε ο Σάντσεθ σε συνέντευξη Τύπου στην Αβάνα όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.
Στην δήλωση των 27, όπως αναφέρει o Guardian, θα υπογραμμίζεται ότι αναμένουν μία συμφωνία για το Brexit μέχρι τον Ιούλιο του 2020 και αυτή θα πρέπει να προστατεύει τα δικαιώματα των Ευρωπαίων ψαράδων να συνεχίσουν να ψαρεύουν σε βρετανικά χωρικά ύδατα.
Στη συνέχεια προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε αποτυχία της βρετανικής κυβέρνησης να έρθει σε συμφωνία με τις Βρυξέλλες μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις ελπίδες για επέκταση της μεταβατικής περιόδου μέχρι την έξοδο από την Ε.Ε.
Η βρετανική κυβέρνηση είναι πιθανόν να χρειαστεί την επέκταση προκειμένου να αναπτυχθούν ξεκάθαρες εμπορικές συνομιλίες και να αποφύγει την εφαρμογή ενός backstop στην Βόρεια Ιρλανδία, το οποίο θα οδηγήσει σ ένα προσωρινό ρυθμιστικό σύνορο μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της υπόλοιπης Βρετανίας.
Η Κοινή Αλιευτική Πολιτική της Ε.Ε. είναι βαθιά αντιδημοφιλής με την βρετανική αλιευτική βιομηχανία, η οπ οία επιθυμεί το Λοδνίνο να διαπραγματευθεί τα δικαιώματα πρόσβασης και ποσοστώσεις ως ένα ανεξάρτητο παραλιακό κράτος μέχρι το τέλος του 2020.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι υποστηρίζει ότι «η αλιευτική συμφωνία δεν είναι κάτι που θα γίνει αντικείμενο ανταλλαγής με άλλες προτεραιότητες».
Ωστόσο, το ανακοινωθέν των 27 κάνει μία σύνδεση μεταξύ της πρόσβασης στην ευρωπαϊκή κοινή αγορά με τα βρετανικά χωρικά ύδατα και τους όρους μίας ευρύτερης οικονομικής συμφωνίας. Μάλιστα υπονομεύει ξεκάθαρα την δήλωση της Βρετανίδας πρωθυπουργού. Το έγγραφο επιβεβαιώνει την πρόθεση της Ε.Ε. να κρατήσει την Βρετανία «δυναμικά ευθυγραμμισμένη» με τις περιβαλλοντικές πολιτικές, ανάμεσα τους και τους στόχους για την κλιματική αλλαγή που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της Συνθήκης των Παρισίων. Η Ε.Ε. αναφέρει στο ανακοινωθέν ότι «θα επιδείξει ιδιαίτερη προσοχή στην ανάγκη διατήρησης φιλόδοξων όρων και στην προστασία του αλιευτικών επιχειρήσεων και των κοινοτήτων τους».
«Όπως υπενθυμίζεται στην συμφωνία αποχώρησης, μία αλιευτική συμφωνία είναι θέμα προτεραιότητας και θα πρέπει να χτιστεί, μεταξύ άλλων, πάνω στις υφιστάμενες αμοιβαία πρόσβαση και ποσοστώσεις», συνεχίζει το ανακοινωθέν.
«Όταν η θέση της ένωσης που πρόκειται να αναληφθεί στο πλαίσιο κοινής επιτροπής σχετίζεται με την επέκταση της μεταβατικής περιόδου και την αναθεώρηση του πρωτοκόλλου με την Ιρλανδία/Βόρεια Ιρλανδία το Συμβούλιο θα ενεργήσει σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές. Κάθε απόφαση για παράταση της μεταβατικής περιόδου θα λαμβάνει υπόψιν την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου στο πλαίσιο της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένων και των πρωτοκόλλων της», σημειώνει το ανακοινωθέν