Back to top

«Βομβαρδισμένη πόλη» το Δυρράχιο – Οι ήρωες της ελληνικής ΕΜΑΚ

27/11/2019 - 09:57

Με πόλη που έχει βομβαρδιστεί μοιάζει το Δυρράχιο, μετά τον φονικό πλήγμα του Εγκέλαδου στις ακτές της Αλβανίας, στην Αδριατική Θάλασσα.

Ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός μιλά για τουλάχιστον 24 νεκρούς, περισσότερους από 650 τραυματίες, δεκάδες αγνοούμενους και εκατοντάδες σπίτια κατεστραμμένα.

Οι ιστορικοί στη γειτονική χώρα κάνουν λόγο για το μεγαλύτερο κτύπημα του Εγκέλαδου τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες στην Αλβανία.

Τα γεωδυναμικά ινστιτούτα έχουν καταγράψει πάνω από 200 μετασεισμούς, την ίδια στιγμή που τα σωστικά συνεργεία στην Αλβανία, συνεπικουρούμενα και από διεθνείς δυνάμεις, μεταξύ των οποίων και κλιμάκια της ΕΜΑΚ από την Ελλάδα, επιδίδονται σε αγώνα δρόμου με τον χρόνο για τον εντοπισμό και τη διάσωση επιζώντων ανάμεσα στα χαλάσματα των κτιρίων που έχουν καταρρεύσει, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τη ζωή τους, καθώς ένας δυνατός μετασεισμός είναι δυνατό να προκαλέσει νέα κατάρρευση.

Η νύχτα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι και το σύνολο των κατοίκων δεν τόλμησε να επιστρέψει στα σπίτια του. Ολόκληρες οικογένειες πέρασαν τη νύχτα σε αντίσκηνα που τους παραχωρήθηκαν, ενώ για τις άμεσες ανάγκες τους, τους παραχωρήθηκαν κουβέρτες, φαγητό και νερό.

 

Οι Έλληνες Ήρωες της ΕΜΑΚ

Στη μάχη για τη σωτηρία ανθρώπινων ζωών στην Αλβανία έχει ριχθεί η ΕΜΑΚ. Οι δύο ομάδες των ειδικά εκπαιδευμένων πυροσβεστών έφτασαν χθες το απόγευμα στην Αλβανία. Με τα δύο εκπαιδευμένα σκυλιά, οι άνδρες της ελληνικής αποστολής επιχειρούν κόντρα στον χρόνο, αλλά και με τη γη να τρέμει κάτω από τα πόδια τους από τους συνεχείς μετασεισμούς.

«Η μια ομάδα επιχειρεί ήδη σε ένα κτίριο κι έχει εντοπίσει 2 ζωντανούς άσχημα εγκλωβισμένους, σε σημείο να είναι ιδιαίτερα επισφαλές όσον αφορά τον τρόπο που θα επιχειρήσουμε», είπε ο κ.Αθανάσιος Μπαλάφας, επικεφαλής της Α΄ ΕΜΑΚ Αθήνας στον Σκάι, προσθέτοντας πως η ελληνική αποστολή - που μετέχουν συνολικά 41 άνθρωποι- προσπαθεί να κάνει το καλύτερο δυνατόν αλλά δεν γινόταν να εκτιμηθεί το πόσην ώρα θα έπαιρνε ο απεγκλωβισμός.

Η Εκκλησία

Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας ενώ μηνύματα στήριξης έφτασαν στην γείτονα χώρα από τα Πατριαρχεία της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας.

Με απόφαση που ελήφθη οι εκκλησίες και οι μονές των σεισμόπληκτων περιοχών άνοιξαν για να στεγάσουν τους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους, ενώ ήδη κινητοποιούνται όλες οι φιλανθρωπικές δομές της εκκλησίας για την παροχή βοήθειας.

«Δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ, ότι η Ελλάδα ανταποκρίθηκε πρώτη» αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό, είπε ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα προς τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, κατά τη συνάντησή τους στα Τίρανα. Στη συνέχεια ο κ. Δένδιας είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο και περιηγήθηκε στον καθεδρικό ναό της Αναστάσεως του Κυρίου

Ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε το Δυρράχιο προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά την εικόνα της καταστροφής που άφησε πίσω του ο σεισμός. Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε μάλιστα προς τον δήμαρχο πως θα διαθέσει όλες τις Μονές που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή προκειμένου να φιλοξενήσει ανθρώπους που επλήγησαν από το σεισμό.

Την ίδια ώρα η Εκκλησίας της Αλβανίας απευθύνει έκκληση προς τους πιστούς για τη συγκέντρωση υλικής βοήθειας προς τους πληγέντες συνανθρώπους τους. Με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι  προσεύχεται για όσους έχασαν τη ζωή τους και στέκεται στο πλευρό των τραυματιών αλλά κι όσων έχασαν τα πάντα από αυτή την καταστροφή.

Το Πατριαρχείο Ρουμανίας εκφράζει τη συμπαράστασή του

Το Πατριαρχείο Ρουμανίας με ανακοίνωση του εκφράζει τη στήριξη του στον Αλβανικό λαό καλώντας παράλληλα τους πιστούς να συμβάλουν υλικά στην ενίσχυση των πληγέντων.

«Ως ένδειξη ειλικρινούς συμπόνιας για όλους όσους επλήγησαν από το σεισμό που έλαβε χώρα σήμερα στην Αλβανία, το Ρουμανικό Πατριαρχείο στέλνει στην Αλβανική Ορθόδοξη Εκκλησία και σε ολόκληρο τον αλβανικό λαό ένα μήνυμα αλληλεγγύης από τους κληρικούς και τους πιστούς του Πατριαρχείου της Ρουμανίας. Μπροστά στην τραγωδία που προκάλεσε ο σεισμός που τραυμάτισε εκατοντάδες ανθρώπους, και είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν πολλές ζωές, προσευχόμαστε στον Θεό για τις ψυχές αυτές και την άμεση αποκατάσταση των τραυματιών» αναφέρει η ανακοίνωση.

«Με πόνο μάθαμε για τον τραγικό σεισμό σήμερα το πρωί στην Αλβανία, που σκότωσε πολλούς ανθρώπους και τραυμάτισε εκατοντάδες άλλους. Αυτή τη στιγμή, όταν οι ψυχές και οι καρδιές μας γεμίζουν με θλίψη από την καταστροφή, προσευχόμαστε στον Κύριο Ιησού Χριστό να έρθει η ηρεμία και η σταθερότητα στο συγκεκριμένο έδαφος. Ο Θεός να καθησυχάσει τις ψυχές εκείνων που χάθηκαν, να ενισχύσει πνευματικά τους αγαπημένους τους και να θεραπεύσει τους τραυματίες» ανέφερε σε συλλυπητήρια επιστολή ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτος