Τα κρατικά χρέη εξελίσσονται εκ νέου στη μεγάλη απειλή για την παγκόσμια οικονομία προειδοποιεί ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, δέκα χρόνια μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, που εξελίχθηκε σε κρίση χρέους. Τον κίνδυνο ενισχύει η αναταραχή στις αγορές ομολόγων, όπου αυξάνεται το κόστος δανεισμού των κυβερνήσεων μικρών και μεγάλων οικονομιών.
«Τα χαμηλά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών και οι χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων βοηθούσαν τις κυβερνήσεις να κρατούν υπό έλεγχο το δημόσιο χρέος και τους ευρύτερα τον προϋπολογισμό τους. Οι ευνοϊκές αυτές συνθήκες δεν θα υπάρχουν για πολύ ακόμη» προειδοποιεί ο Φάτος Κοκ, ανώτερος αναλυτής του ΟΟΣΑ, αποκαλύπτοντας ότι τα κρατικά χρέη έχουν εκτιναχθεί φέτος στα 45 τρισ. δολάρια από μόλις 25 τρισ. δολάρια το 2008.
Πέρυσι το δημόσιο χρέος στα μέλη του ΟΟΣΑ, ως ποσοστό του ΑΕΠ, ήταν στο 73%. Φέτος παρά τους δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, καθώς τα κράτη- μέλη του Οργανισμού σχεδιάζουν να δανειστούν περί τα 11,9 τρισ. ευρώ ή 14,64 τρισ. δολάρια από τις αγορές.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το καμπανάκι του ΟΟΣΑ έρχεται σε αντίθεση με την έκθεση του περασμένου Νοεμβρίου, όταν ο Οργανισμός επικροτούσε τη χαλαρή δημοσιονομική πολιτική για τη στήριξη της ανάπτυξης. Τότε υπολόγιζε ότι η αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων κατά 1 ποσοστιαία μονάδα θα οδηγούσε σε επιβάρυνση των προϋπολογισμών κατά μόλις 0,1 έως 0,3 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ σε ορίζοντα τριετίας.
Τώρα ο κ. Κοκ προειδοποιεί ότι η στροφή των κεντρικών τραπεζών σε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική με ταχύτερο βηματισμό, από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν, δυσκολεύει την κατάσταση.