Φόρο τιμής απέτισαν οι Γάλλοι στα θύματα των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου 2015. Μια πορεία ένωσε τα έξι σημεία των επιθέσεων των τζιχαντιστών, των πιο φονικών στη χώρα, από το Σταντ ντε Φρανς έως το Μπατακλάν.
Εκείνο το βράδυ, εννέα άνδρες επιτέθηκαν γύρω από το Σταντ ντε Φρανς, στο Σεν Ντενί, και στην πρωτεύουσα, σε υπαίθριους χώρους εστιατορίων και στην αίθουσα συναυλιών Μπατακλάν, προκαλώντας τον θάνατο 130 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 350.
Η πορεία ξεκίνησε από το Σταντ ντε Φρανς, βόρεια του Παρισιού, όπου ανατινάχθηκαν οι τρεις πρώτοι τζιχαντιστές σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και προκαλώντας δεκάδες τραυματισμούς.
Παρουσία τοπικών εκλεγμένων και θυμάτων, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, συνοδευόμενοι από τη δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό στάθηκαν για λίγο προσοχή προτού χαιρετήσουν την οικογένεια του Μανουέλ Ντιάζ, του μοναδικού νεκρού εκείνης της πρώτης επίθεσης.
Παρών και ο Δήμαρχος του Λονδίνου
Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν ήταν επίσης παρών στις εκδηλώσεις «ως ένδειξη της πολύς ισχυρής φιλίας που ενώνει τις δύο πόλεις και της αμοιβαίας αλληλεγγύης τους απέναντι στην τρομοκρατία», υπογράμμισε η δημαρχία του Παρισιού, καθώς η αγγλική πρωτεύουσα έχει πληγεί επίσης από πολλές επιθέσεις το 2017 και το 2018.
Η πομπή «ένωσε» στη συνέχεια τους εξωτερικούς χώρους των παρισινών μπαρ και εστιατορίων που τέθηκαν στο στόχαστρο των πυροβολισμών, από τους οποίους 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους: το Carillon και το Petit Cambodge, τη Bonne Biere, το Comptoir Voltaire και την Belle equipe.
Η πορεία κατέληξε μπροστά στο Μπατακλάν, την αίθουσα συναυλιών στο 11ο διαμέρισμα, εμβληματικό εκείνης της πολυαίμακτης νύχτας.
Πριν από την εναπόθεση μπουκέτων, αναγνώστηκαν τα ονόματα των «90 ζωών που θερίστηκαν σε αυτά τα σημεία» ενώπιον πολλών μελών της κυβέρνησης (Φιλίπ, Καστανέρ, Μπελουμπέ, Γκριβό…), αστυνομικών, διασωστών, θυμάτων, συγγενών θυμάτων και πολλών εκατοντάδων ανωνύμων που συγκεντρώθηκαν σε ατμόσφαιρα βαριάς σιωπής.
Στις 14:30 ξεκίνησε αναμνηστική τελετή μπροστά στο δημαρχείο του 11ου διαμερίσματος που διοργάνωσαν οι οργανώσεις των θυμάτων Life for Paris και 13onze.
Απουσία του Μακρόν
Για πρώτη φορά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν ήταν είναι παρών στις τελετές. Το 2017 ο Εμανουέλ Μακρόν, που είχε εκλεγεί μερικούς μήνες νωρίτερα, και ο προκάτοχός του Φρανσουά Ολάντ είχαν αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα των επιθέσεων κάνοντας την ίδια διαδρομή.
Η ημέρα θα τελειώσει με την επίσημη απονομή ενός «εθνικού μεταλλίου αναγνώρισης στα θύματα της τρομοκρατίας», που δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2016, στα θύματα των επιθέσεων του Νοεμβρίου, στο Ματινιόν, στην κατοικία του πρωθυπουργού.
Ορισμένα θύματα αναμένουν από τότε την εξέλιξη της δικαστικής διαδικασίας που μπορεί να διεξαχθεί το 2020. Παρά την πιθανή απουσία εκείνων που έδωσαν τις εντολές για τις επιθέσεις, η ομάδα των κατηγορουμένων θα περιλαμβάνει μέλη του πυρήνα που συμμετείχαν στην προετοιμασία των επιθέσεων και το μοναδικό εν ζωή μέλος της ομάδας των τζιχαντιστών, τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ, που κρατείται στο Φλερί-Μεροζίς, νότια του Παρισιού.
Είχε μεταφέρει τους τρεις καμικάζι στο Σταντ ντε Φρανς τη νύχτα των επιθέσεων προτού εγκαταλείψει μια ζώνη με εκρηκτικά, δημιουργώντας την εντύπωση ότι επρόκειτο κι εκείνος να πραγματοποιήσει επίθεση αυτοκτονίας.
Πηγή: newsit.gr