Back to top

Τουρκία: Επιστρέφει από το …παράθυρο ο γαμπρός του Ερντογάν που έριξε την οικονομία στα "βράχια"..

05/12/2021 - 13:10

Το πιο πρόσφατο «μαστίγωμα» στην αγορά από τον Ερντογάν ήταν η αποπομπή του υπουργού Οικονομικών, Λουτφί Ελβάν, μόλις 12 μήνες μετά την τοποθέτησή του. Αιτία; Η άρνησή του να ακολουθήσει την πολιτική Ερντογάν για μείωση των επιτοκίων, όπως βοά η αγορά στην Τουρκία.

Ο νέος εκλεκτός του Τούρκου προέδρου στο υπουργείο Οικονομικών ονομάζεται Νουρεντίν Νεμπάτι . Είναι ένθερμος υπερασπιστής της πολιτικής Ερντογάν ότι «το επιτόκιο είναι η αιτία, ο πληθωρισμός το αποτέλεσμα».

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών ήταν αναπληρωτής του γαμπρού του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί πριν από ένα χρόνο από υπουργός, αφού είχε οδηγήσει την τουρκική οικονομία στα βράχια και την λίρα στο σπιράλ της υποτίμησης. Κατηγορήθηκε μάλιστα από την αντιπολίτευση ότι συνέβαλε στο να χαθούν 128 δισεκατομμύρια δολάρια , για να στηρίξει δήθεν τη λίρα. Ανεπιτυχώς βέβαια!

Ο νέος υπουργός Οικονομικών, Νεμπάτι, έγινε επίσης γνωστός για την σθεναρή υπεράσπιση της οικονομικής πολιτικής του Ερντογάν . «Με τον Νεμπάτι να αντικαθιστά τον Ελβάν, ο Ερντογάν αναμένεται να επιταχύνει την έκδοση χαμηλοτόκων “πολιτικών” δανείων προς τις εκλογές του 2023, τα οποία δεν αναμένεται να αποπληρωθούν από τις δημόσιες τράπεζες», γράφει ο γνωστός δημοσιογράφος Μουράτ Γετκίν στην ιστοσελίδα «Yetkinreport».

«Ο Νεμπάτι, ο οποίος προηγουμένως υπηρέτησε ως βουλευτής και αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος AKΡ ανήκει στην εσωκομματική ομάδα του Αλμπαϊράκ και είναι μέλος Ενώσεων με ισλαμικό προσανατολισμό όπως οι İlim Yayma Cemiyeti, Ensar, Tügva και Önder.

Είναι επίσης στο Εκτελεστικό συμβούλιο της MUSIAD, η οποία θεωρείται η επιχειρηματική οργάνωση των συντηρητικών επενδυτών», γράφει ο Μουράτ Γετκίν για τον νέο υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας.

Ο διορισμός του υποδηλώνει ότι ο Ερντογάν θα συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια ανεξάρτητα από την υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ και θα επιχειρήσει να εξαναγκάσει τους οικονομικούς κύκλους να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα κατάσταση. Αυτό μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως έναρξη μιας επικίνδυνης πρακτικής υποταγής της οικονομίας στις ανάγκες πολιτικής επιβίωσης του Ερντογάν, ενόψει των εκλογών του 2023.

«Κάτι τέτοιο θα βύθιζε το τραπεζικό σύστημα , όπως συνέβη στην κρίση του 2001 μετά το πρόγραμμα λιτότητας που ανακοίνωσε η τότε πρωθυπουργός Τανσού Τσιλέρ στις 5 Απριλίου 1994», γράφει η εφημερίδα Cumhurriyet.