Σε ωρολογιακή υγειονομική βόμβα κινδυνεύουν να εξελιχθούν οι 400 τόνοι μολύβδου που ξεχύθηκαν στη γύρω περιοχή της Παναγίας των Παρισίων μετά την πυρκαγιά του Απριλίου.
Πέντε μήνες μετά, ύστερα από τις διαμαρτυρίες των κάτοικων της περιοχής και δηλώσεων των ειδικών για την τοξικότητα του μολύβδου, ο δήμος των Παρισίων και η Πολιτεία αποφάσισαν να προχωρήσουν στη δραστική απολύμανση της περιοχής γύρω από την Παναγία των Παρισίων.
Έτσι από αύριο και για τρεις μέρες, ο δήμος θα καλύψει με ένα ειδικό πήκτωμα τόσο το εσωτερικό της εκκλησίας όσο και το προαύλιο και τους γύρω δρόμους.
Απορρόφηση σε τρεις μέρες
Στόχος είναι να απορροφηθεί κάθε σωματίδιο ή μολυβδόσκονη από το πήκτωμα, το οποίο θα αφαιρεθεί μετά από τρεις μέρες.
Τέτοια απολύμανση θα γίνει και στα σχολεία που βρίσκονται σε ακτίνα 100 με 150 μέτρων γύρω από το ναό ενώ στο πιο κοντινό σχολείο όπου μετρήθηκαν υψηλά ποσοστά μολύβδου ο δήμος ανακατασκευάζει το προαύλιο.
Υπήρξαν μάλιστα και προτάσεις για ειδική απομόνωση όπως γίνεται στην αφαίρεση αμιάντου. Ωστόσο ο δήμος αρνήθηκε εξηγώντας ότι ο αμίαντος αιωρείται ενώ ο μόλυβδος κατακάθεται και έτσι το πήκτωμα είναι πιο αποτελεσματικό.
Ο μόλυβδος είναι μια ισχυρή τοξική ουσία που σε περίπτωση εισπνοής ή κατάποσης σε μορφή ατμών ή λεπτής σκόνης μπορεί να συσσωρευτεί στο σώμα και να είναι επιβλαβής για τον εγκέφαλο, το συκώτι, τα νεφρά, τα οστά και το νευρικό σύστημα.
Πηγή: Deutsche Welle/Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι