Η NASA έδωσε διευκρινίσεις για το τέλειο ορθογώνιο σχήμα του μυστηριώδους παγόβουνου, που φωτογράφισε στην Ανταρκτική. επιχειρούν να δώσουν οι επιστήμονες της διαστημικής υπηρεσίας.
Η επιστήμονας πάγου της NASA Κέλι Μπραντ εξήγησε ότι το τέλειο παραλληλόγραμμο σχήμα οφείλεται σε μια αρκετά κοινή διαδικασία.
«Υπάρχουν δύο τύποι παγόβουνων, αυτά που μοιάζουν με πρίσματα, όπως αυτό που βύθισε τον Τιτανικό και τα παγόβουνα-στήλες», ανέφερε, συγκρίνοντας τον σχηματισμό τους με ένα νύχι που αυξάνεται πάρα πολύ και στο τέλος σπάει. «Αυτό που το κάνει ασυνήθιστο είναι ότι μοιάζει σχεδόν με ένα τετράγωνο», είπε στην ιστοσελίδα της LiveScience.
From yesterday's #IceBridge flight: Heavily crevassed land ice in the northern Antarctic Peninsula. pic.twitter.com/f4aGvjrIgh
— NASA ICE (@NASA_ICE) 17 Οκτωβρίου 2018
Ένα ασυνήθιστο μεγάλο παγόβουνο με σχήμα τέλειου ορθογώνιου – που θυμίζει τον εξωγήινο μονόλιθο στην ταινία «2001: Οδύσσεια του Διαστήματος» αλλά σε παγωμένη έκδοση – φωτογράφισε η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA).
Στη φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα, δεν μπορεί παρά να θαυμάσει κανείς τη φύση, η οποία, μέσα σε όλη τη χαοτική τυχαιότητα που τη διέπει, μπορεί να παράγει σχεδόν τέλεια γεωμετρικά σχήματα σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Σε γενικές γραμμές υπάρχουν δύο ειδών παγόβουνα: αυτά που μοιάζουν με τρίγωνο ή πρίσμα πάνω από την επιφάνεια του νερού (όπως αυτό που βύθισε τον «Τιτανικό») και εκείνα που είναι μακριά, πλατιά και επίπεδα σαν φέτα κέικ.
Το συγκεκριμένο γεωμετρικό παγόβουνο, που έχει μήκος σχεδόν δύο χιλιομέτρων, έχει αποκολληθεί από την σταδιακά καταρρέουσα παγοκρηπίδα Λάρσεν C στην Ανταρκτική Χερσόνησο. Ορατό είναι μόνο το ένα δέκατο του παγόβουνου, καθώς το υπόλοιπο βρίσκεται μέσα στο νερό. Οι επιστήμονες το θεωρούν ασταθές και επιρρεπές σε περαιτέρω διάσπαση.
Πηγή: eleftherostypos.gr