Back to top

Θλίψη στην Κύπρο: Απεβίωσε ο αρχιτέκτονας Ανδρέας Φιλίππου

13/02/2023 - 18:17

Το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ) εκφράζει τη θλίψη του για την απώλεια του, για δεκαετίες μέλους του, αγαπητού αρχιτέκτονα Ανδρέα Φιλίππου.

 Ο Ανδρέας Φιλίππου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 12 Φεβρουαρίου 2023 σε ηλικία 90 ετών, ήταν εξαίρετος αρχιτέκτονας, διεθνούς εμβέλειας. Ο εκλιπών ήταν εκ των ιδρυτών ενός από τα ιστορικότερα αρχιτεκτονικά γραφεία της Κύπρου, το γραφείο Ι&Α Φιλίππου, και έχει αφήσει μεγάλη αρχιτεκτονική κληρονομιά στον τόπο μας.

Ο θάνατος του αφήνει τεράστιο κενό στον τεχνικό κόσμο της Κύπρου, που γίνεται φτωχότερος, αλλά και στην κοινωνία της οποίας αποτέλεσε ενεργό και δραστήριο μέλος από διάφορες θέσεις στις οποίες υπηρέτησε. Ο Ανδρέας Φιλίππου ήταν πνεύμα ανήσυχο. Άνθρωπος με ευαισθησίες και έντονη καλλιτεχνική δράση.

Το ΕΤΕΚ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος.

Ποιος ήταν ο Ανδρέας Φιλίππου

Ο Ανδρέας Φιλίππου γεννήθηκε στη Γαλάτα Σολέας, όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια.

Μετά την αποφοίτησή του από το δημοτικό σχολείο, φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο στη Λευκωσία και στη συνέχεια σπούδασε αρχιτεκτονική στο Λονδίνο. Ακολούθως εργάστηκε ως αρχιτέκτονας εκεί για ένα χρονικό διάστημα και το 1960 επέστρεψε στην Κύπρο. Την ίδια χρονιά μαζί με τον αδελφό του Ιάκωβο, ίδρυσαν το Αρχιτεκτονικό Γραφείο Ι&Α ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ-ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ, στο οποίο εξακολουθεί να εργάζεται μέχρι σήμερα, συμβάλλοντας με την πολύτιμη και μακρόχρονη εμπειρία του.

Η επαγγελματική σταδιοδρομία του Ανδρέα Φιλίππου έχει ανα­­γνωριστεί διεθνώς και το όνομά του είναι συνδεδεμένο με ένα μεγάλο αριθμό εμβληματικών έργων, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Εκτός από την τεράστια αρχιτεκτονική του πείρα, υπηρέτησε ως πρόεδρος των Ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών ΡΙΚ και ΛΟΓΟΣ και ως μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου και του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ´.

Ασχολήθηκε για μισό αιώνα με την υδατογραφία και το σχέδιο, απο­­τυπώνοντας κυρίως τον αρχιτεκτονικό πλούτο της πολιτιστικής  κληρονομιάς της Κύπρου, θεωρώντας την ενασχόληση αυτή ως προέκταση της αρχιτεκτονικής του ιδιότητας.