Back to top

Θάνατος Ελληνίδας στο Μπορντό: Η πρώτη αντίδραση του ιδιοκτήτη - Γιατί φοβούνται έξαρση αλλαντίασης

15/09/2023 - 10:43

Παγκόσμια κινητοποίηση για να εντοπιστούν πιθανά θύματα αλλαντίασης μετά τον θάνατο μίας 32χρονης Ελληνίδας σε εστιατόριο στο Μπορντό.

Ανάμεσα σε αυτούς που νοσούν είναι επισκέπτες από τις ΗΠΑ, την Ιρλανδία, τον Καναδά, τη Γερμανία και την Ισπανία, καθώς στην πόλη διεξάγεται αυτή την περίοδο το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι. 

Ο Ματ Τζάκσον οδηγούσε ένα ηλεκτρικό ποδήλατο στo Μπορντό όταν άρχισε να νιώθει περίεργα. Εννέα μέρες αργότερα, βρίσκεται σε αναπνευστικό μηχάνημα σε μια γαλλική μονάδα εντατικής θεραπείας, δεν μπορεί να ανοίξει τα μάτια του, επικοινωνεί μόνο μέσω σημειώσεων σε έναν πίνακα και έχει μολυνθεί από αλλαντίαση.

Ήταν από τους πρώτους από μια ντουζίνα ανθρώπων που έφαγαν σαρδέλες σε ένα wine bar του Μπορντό την περασμένη εβδομάδα που νοσηλεύτηκαν με αυτό που οι γαλλικές αρχές πιστεύουν ότι είναι η σπάνια και δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μία 32χρονη Ελληνίδα. 

Ο Τζάκσον και η σύντροφός του Kρίστι Μπένερ από την παραλία Hermosa της Καλιφόρνια που έκαναν διακοπές στο Μπορντό, πέρασαν από το Tchin Tchin Wine Bar στις 4 Σεπτεμβρίου και δοκίμασαν κρασί με μικρά πιάτα με σαρδέλες και αλλαντικά. Το επόμενο πρωί, έκαναν ένα ταξίδι γευσιγνωσίας κρασιού στο κοντινό Saint-Emilion. «Κάναμε ποδήλατο στους αμπελώνες και γύρω στις 10 το πρωί ο Ματ είπε απλώς ότι δεν ένιωθε πολύ καλά», είπε. Στην αρχή νόμιζε ότι ήταν αφυδατωμένος ή είχε εγκεφαλικό.

«Οι ικανότητές του έπεφταν γρήγορα», είπε στο Associated Press την Πέμπτη από το Μπορντό. Καθώς μιλούσε, «ήταν πολύ δύσκολο να τον καταλάβω. Και το στόμα του ήταν τόσο απίστευτα στεγνό, σε σημείο που δεν μπορούσε να καταπιεί νερό». 

«Στο εδώλιο» το Tchin Tchin Wine bar

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Tchin Tchin Wine ένα εκλεκτό εστιατόριο στο κέντρο του Μπορντό σέρβιρε σαρδέλες μολυσμένες με τοξίνη. Μία Ελληνίδα πέθανε και άλλες περιπτώσεις θα μπορούσαν να εμφανιστούν τις επόμενες ημέρες, που απαιτούν επείγουσα θεραπεία για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Στη μέση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ράγκμπι, αυτή είναι μια κακή δημοσιότητα που η πόλη του Μπορντό θα μπορούσε να αποφύγει. Το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, ενώ χιλιάδες Ιρλανδοί οπαδοί έβαφαν πράσινη την πόλη για τον αγώνα Ιρλανδίας-Ρουμανίας, το Tchin Tchin Wine Bar, που βρίσκεται σε έναν μικρό δρόμο σε απόσταση αναπνοής από την εμβληματική Place de la Bourse, πρόσφερε γευσιγνωσίες κρασιού και σαρδέλας στους πελάτες του .

Λίγες μέρες αργότερα, δώδεκα άτομα που είχαν επισκεφτεί το εστιατόριο παρουσίασαν σημάδια δηλητηρίασης από αλλαντίαση. Ανάμεσά τους, μια 32χρονη Ελληνίδα που έχασε τη ζωή της στην περιοχή του Παρισιού. Ενώ ο σύζυγός της βρίσκεται στην εντατική και άλλα οκτώ άτομα νοσηλεύονται ακόμα στο Μπορντό, ένας αγώνας με τον χρόνο βρίσκεται σε εξέλιξη για να βρεθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα άλλοι πελάτες που πιθανότατα γευμάτισαν στο εστιατόριο μεταξύ 4 και 10 Σεπτεμβρίου.

Χωρίς την κατάλληλη θεραπεία το συντομότερο δυνατό, κινδυνεύουν με σοβαρές επιπλοκές. Για τον εντοπισμό τους, η τμηματική διεύθυνση για την προστασία του πληθυσμού (DDPP) επέστρεψε στο εστιατόριο για να παραλάβει τα εισιτήρια της πιστωτικής κάρτας και τις τηλεφωνικές κρατήσεις, προκειμένου να μπορέσει να επικοινωνήσει με τους πελάτες.

Έλλειψη ελέγχων

Η αιτία της δηλητηρίασης βρέθηκε σε εννέα βάζα που το καθένα περιείχε τρεις έως τέσσερις σαρδέλες, που χρησίμευαν ως τάπας. «Η πρόκληση είναι να βρεθούν πιθανοί πελάτες που έχουν φάει αυτές τις κονσέρβες», δήλωσε ο Tιερί Τουζέ αναπληρωτής διευθυντής του DDPP, επισημαίνοντας «μια πραγματική έλλειψη ελέγχου της διαδικασίας κονσερβοποίησης» από την πλευρά της επιχείρησης.

Ερωτηθείς από τις κρατικές υπηρεσίες μόλις εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα, «ο ίδιος ο εστιάτορας επιβεβαίωσε ότι όταν άνοιξαν τα βάζα, υπήρχε μια άσχημη μυρωδιά και έλλειψη κενού». Μερικές από τις σαρδέλες στη συνέχεια πετάχτηκαν, αλλά οι άλλες, φαινομενικά ανέπαφες, σερβίρονταν. Τα εν λόγω κουτιά θα μπορούσαν να έχουν μολύνει έως και 25 άτομα.

Ωστόσο, το Tchin Tchin Wine Bar είναι μια «μάλλον προσεγμένη» εγκατάσταση, σύμφωνα με τον Tιερί Τουζέ, που δεν υπόκειται σε καμία ιδιαίτερη επιτήρηση από τις αρχές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, μετά την κατάσχεση όλων των κονσερβοποιημένων προϊόντων του εστιατορίου για ανάλυση, δεν ανακοινώθηκε διοικητικό κλείσιμο. Το μπαρ πρέπει, ωστόσο, να περιορίσει τη δραστηριότητά του μέχρι νεωτέρας «στο σερβίρισμα κρασιού και σνακ που δεν είναι πιθανό να παρουσιάσουν κίνδυνο αλλαντίασης», προσδιορίζει η νομαρχία, δηλαδή να μην σερβίρει πλέον σπιτικά προϊόντα.

Η αλλαντοτοξίνη που ευθύνεται για αυτές τις δηλητηριάσεις αναπτύσσεται σε προϊόντα διατροφής των οποίων η αποστείρωση δεν έχει πραγματοποιηθεί σωστά. Πολύ σπάνια, η αλλαντίαση είναι δυνητικά θανατηφόρα στο 5 έως 10% των περιπτώσεων και απαιτεί ταχεία χορήγηση ειδικής θεραπείας, το αργότερο 24 ώρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων. «Αυτό είναι εξαιρετικό. Στη Γαλλία, έχουμε από 20 έως 30 περιπτώσεις ετησίως», εξηγεί ο Μπενζανμίν Κλουζό, γιατρός ανάνηψης στο νοσοκομείο Pellegrin στο Μπορντό.

Οι αντιτοξίνες που χορηγούνται αποτελούν επίσης μέρος ενός στρατηγικού αποθέματος, το οποίο διαχειρίζεται ο στρατός. «Δεδομένης της κατάστασης, ζητήσαμε από τους συναδέλφους φαρμακοποιούς μας στην αρχή της εβδομάδας να επαναπατρίσουν τα αποθέματα στο νοσοκομείο», εξηγεί ο ιατρός. Η περίοδος επώασης για τη νόσο είναι κατά μέσο όρο 12 έως 72 ώρες, αλλά τα συμπτώματα μπορεί μερικές φορές να εμφανιστούν μετά από οκτώ ημέρες, με αποτέλεσμα οι υγειονομικές αρχές να ανησυχούν για τον αριθμό των πιθανών περιπτώσεων.

Παγκόσμιος συναγερμός για τους τουρίστες

Με το Μπορντό να αντιμετωπίζει μια εισροή τουριστών λόγω του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ράγκμπι, είναι πιθανό πελάτες ξένης υπηκοότητας να έχουν καταναλώσει τις εν λόγω σαρδέλες. Ο Μπενουά Ελεμπούντ γενικός διευθυντής της περιφερειακής υπηρεσίας υγείας Nouvelle-Aquitaine, διευκρινίζει ότι όλα τα ιδρύματα υγείας στη χώρα έχουν ενημερωθεί μέσω επείγοντος δελτίου από τη Γενική Διεύθυνση Υγείας.

«Έχουμε ειδοποιήσει συγκεκριμένα δίκτυα σε παγκόσμιο επίπεδο», προσθέτει η ARS, έτσι ώστε όλες οι χώρες να μπορούν να ειδοποιήσουν γρήγορα τους υπηκόους τους εάν παρέμειναν στο Μπορντό μεταξύ 4 και 10 Σεπτεμβρίου. Μεταξύ των δώδεκα αποδεδειγμένων περιπτώσεων, οι περισσότεροι είναι όντως ξένοι τουρίστες και σχεδόν όλοι είναι μεταξύ 30 και 40 ετών.

Ακόμα κι αν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, η αλλαντίαση γενικά απαιτεί νοσηλεία που μπορεί να είναι μακρά. Εάν αντιμετωπιστούν αρκετά έγκαιρα, τα δηλητηριασμένα άτομα έχουν καλές πιθανότητες να επιβιώσουν χωρίς παρενέργειες, αλλά μετά από μια μακρά ανάρρωση.

Tι κυρώσεις μπορεί να έχει ο ιδιοκτήτης του μπαρ

Ο διευθυντής του εστιατορίου ενοχοποιήθηκε αφού οι δεκάδες άνθρωποι που έπασχαν από αλλαντίαση παραδέχθηκαν ότι σέρβιραν χειροποίητες σαρδέλες σε κονσέρβα. Οι αναλύσεις που διενεργήθηκαν από τη Διεύθυνση Προστασίας του Πληθυσμού επιβεβαίωσαν «κατασκευαστικό ελάττωμα».

Αυτή την Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου, ο διευθυντής του ενοχοποιημένου εστιατορίου στο Μπορντό παραδέχτηκε ότι σέρβιρε χειροποίητες κονσέρβες σαρδέλας και ότι κατά το άνοιγμα, μερικές έπρεπε να πεταχτούν λόγω «έντονης μυρωδιάς». Αλλά «άλλες φαινόταν άθιχτες και σερβίρονταν στους πελάτες», εξήγησε στην εφημερίδα Sud-Ouest.

Στην Αθήνα η σορός της 32χρονης Ελληνίδας

Η Ελληνίδα που έχασε τη ζωή της είναι μια 32χρονη γυναίκα που είχε επισκεφτεί το Μπορντό με τον σύντροφό της πριν επιστρέψει στο σπίτι της στην περιοχή του Παρισιού. Σύμφωνα με τη γαλλική Sud Ouest, ο σύζυγός της που επίσης έφαγε σαρδέλες από βάζο στο ίδιο εστιατορίο νοσηλεύεται σε εντατική μονάδα νοσοκομείου στο Ιλ-ντε-Φρανς.

Η άτυχη γυναίκα έκανε διακοπές στη Γαλλία μαζί με τον σύζυγο και τον πατέρα της. Σύμφωνα με πληροφορίες γαλλικών μέσων, η νεαρή γυναίκα παρουσίασε ήπια συμπτώματα που δεν προκάλεσαν διάγνωση πριν η κατάστασή της επιδεινωθεί ξαφνικά.

Τι είναι η αλλαντίαση

Η αλλαντίαση είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή ασθένεια. Προκαλείται από μια τοξίνη που παράγεται από έναν συγκεκριμένο τύπο βακτηρίων. Μεταδίδεται κυρίως με την κατανάλωση τροφών ή ποτών μολυσμένων με την τοξίνη. Τα τρόφιμα και τα ποτά μολύνονται όταν τα σπόρια των βακτηρίων που προκαλούν αλλαντίαση εισχωρούν σε αυτά τα προϊόντα όπου αναπτύσσονται και παράγουν τοξίνες.

Μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη της αλλαντίασης ακολουθώντας πρακτικές ασφαλούς χειρισμού τροφίμων, όπως: Ψύξτε αμέσως τα υπολείμματα, χρησιμοποιήστε τρόφιμα που αποθηκεύονται σε λάδι εντός 10 ημερών από το άνοιγμα, διατηρείστε τα τρόφιμα που είναι αποθηκευμένα σε λάδι, όπως λαχανικά και βότανα, στο ψυγείο, βεβαιωθείτε ότι τα προϊόντα με την ένδειξη «διατηρούνται στο ψυγείο» διατηρούνται στο ψυγείο, 

ενημερωθείτε για την ασφάλεια της οικιακής κονσερβοποίησης εάν ετοιμάζετε τα δικά σας κονσερβοποιημένα προϊόντα, διατηρείτε ζεστές τις ψητές πατάτες τυλιγμένες σε αλουμινόχαρτο μέχρι να τις σερβίρετε ή να τις ψύξετε, μην τρώτε ποτέ τροφή από κονσέρβες που έχουν βαθουλώματα, διόγκωση ή διαρροή. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το περιεχόμενο είναι μολυσμένο και μπορεί να μην είναι ασφαλές για κατανάλωση.

Συμπτώματα

Στις περισσότερες περιπτώσεις αλλαντίασης, η έναρξη των συμπτωμάτων είναι ταχεία. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν έως και 8 ημέρες μετά την έκθεση σε ένα μολυσμένο τρόφιμο ή ποτό για να εμφανιστούν τα συμπτώματα. Τα άτομα μπορούν γρήγορα να αρρωστήσουν σοβαρά, απαιτώντας νοσηλεία.

Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται μπορεί να είναι κοιλιακό άλγος, ναυτία, έμετος και διάρροια, δυσκοιλιότητα αλλά και οφθαλμικές βλάβες, δυσκολία στην κατάποση, ξηροστομία και περισσότερο ή λιγότερο σοβαρή παράλυση των μυών, η οποία μπορεί να απαιτεί διασωλήνωση.

Παρά τις πολύ έντονες υποψίες από την πλευρά των υγειονομικών αρχών, η μόλυνση από τοξίνες αλλαντίασης θα επιβεβαιωθεί επίσημα μόνο μετά τα αποτελέσματα της ανάλυσης που αναμένονται