Οι δυτικές πιέσεις για το «ΝΑΙ»είναι αφόρητες ενόψει δημοψηφίσματος, ενώ, αφίσες κατά του Ζόραν Ζάεφ έχουν κατακλύσει την γειτονική χώρα.
Τα συνθήματα στις αφίσες, φέρουν την υπογραφή του “Μακεδονικού Διεθνούς Κινήματος των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου” και ζητούν την «άμεση σύλληψη του παράνομου πρωθυπουργού της “Μακεδονίας”.
Ο Ζάεφ παραβίασε το Σύνταγμα, τους νόμους και έκανε μεγάλη προδοσία. Συλλάβετέ τον αμέσως», γράφουν.
Ωστόσο η χώρα των Σκοπίων εισέρχεται στην τελική ευθεία προς το δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί 30 Σεπτεμβρίου. Με αυτό θα επικυρωθεί ή θα απορριφθεί η συμφωνία εκχώρησης της Μακεδονίας.
Η τελευταία παρέμβαση του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν για την έλλειψη εθνικής ενότητας στα Σκόπια φάινεται ότι έχει ρίξει λάδι στην φωτιά. Ο επίτροπος ουσιαστικά πετάει το μπαλάκι στην αντιπολίτευση, η οποία δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει την θέση της.
Το ερώτημα είναι αν θα μποϊκοτάρει το δημοψήφισμα, αποτρέποντας τους οπαδούς της να συμμετάσχουν σε αυτό ή Μετά τις 10 Σεπτεμβρίου, σταματάει η λειτουργία της Βουλής και αρχίζει η 20ήμερη καμπάνια για το δημοψήφισμα. Το δημοψήφισμα είναι «συμβουλευτικού» χαρακτήρα και οι πολίτες της ΠΓΔΜ καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα: «Είστε υπέρ της υποψηφιότητας για ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας;».
Κατά τη διάρκεια των 20 αυτών ημερών τα Σκόπια θα επισκεφθούν αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με σκοπό να ενισχύσουν την καμπάνια υπέρ του “ναι”. Πολλές θα είναι και οι παρεμβάσεις διεθνών παραγόντων προς την ίδια πάντα κατεύθυνση. Στο ήδη εκρηκτικό μείγμα, όμως, πρέπει να προσθέσει κανείς και την σύγκρουση που υποβόσκει μεταξύ Αλβανών και Σλάβων.
Οι πρώτοι αισθάνονται αδικημένοι και ήδη πέφτουν στο τραπέζι κάποιες ιδέες που ίσως κλιμακώσουν τον εθνοτικό διχασμό στο γειτονικό κράτος.