Back to top

Συναγερμός στην Κίνα - O κορονοϊός «φθάνει» στην ύπαιθρο

12/01/2023 - 13:01

Οι αξιωματούχοι υγείας στην Κίνα προέτρεψαν τους πολίτες να «μην επιστρέψουν σπίτι» κατά τη διάρκεια των διακοπών του σεληνιακού νέου έτους, εάν τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειάς τους δεν έχουν μολυνθεί ακόμη απο κορονοϊό. Η Covid-19 εξαπλώνεται γρήγορα από τις πόλεις στις φτωχότερες περιοχές της περιφέρειας.

Ο καθηγητής Guo Jianwen, μέλος της κυβερνητικής ομάδας πρόληψης της πανδημίας, σήμανε συναγερμό για τις μετακινήσεις και τις επισκέψεις σε ηλικιωμένους συγγενείς. «Έχετε κάθε είδους τρόπους για να δείξετε ότι νοιάζεστε γι 'αυτούς, δεν χρειάζεται απαραίτητα να φέρετε τον ιό στο σπίτι τους », είπε. Η περίοδος των διακοπών, που ξεκινά στις 21 Ιανουαρίου, υποτίθεται ότι θα ήταν μια επιστροφή στις γιορτές και τα ταξίδια μετά την άρση των περισσότερων περιορισμών τον Δεκέμβριο, αλλά αντίθετα συμπίπτει με ένα κύμα λοιμώξεων.

Οι υγειονομικές αρχές δήλωσαν ότι αυτή την εβδομάδα η κορύφωση των μολύνσεων έχει περάσει σε πολλές μεγάλες επαρχίες και πόλεις, όπως το Πεκίνο και η Σαγκάη. Ωστόσο, υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για την περιφέρςεια, όπου οι πόροι υγείας είναι πιο περιορισμένοι και οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να είναι μη εμβολιασμένοι.

«Η κατάσταση στην αγροτική Κίνα είναι πολύ θολή», είπε ο Δρ Τσεν Σι, επίκουρος καθηγητής που ειδικεύεται στη γήρανση και τη δημόσια υγεία στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ. «Έχουμε σοβαρούς λόγους να πιστεύουμε ότι η αγροτική Κίνα θα χειροτερέψει πολύ όσο πλησιάζει η άνοιξη».

Σύμφωνα με τον Guardian, άνθρωποι σε αγροτικές περιοχές σε όλη την Κίνα μιλάνε για μαζικές μολύνσεις, θανάτους και προβλήματα στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων περιοχών όπου οι αρχές λένε ότι οι μολύνσεις δεν έχουν ακόμη κορυφωθεί. Μια γυναίκα στο Shandong είπε ότι οι γονείς της δεν είχαν εμβολιαστεί επειδή δεν εμπιστεύονταν τα κινεζικά εμβόλια και τώρα φοβούνταν να βγουν έξω καθώς ο ιός εξαπλώθηκε στο χωριό τους. Οι χωρικοί στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ ανέφεραν ελλείψεις σε φάρμακα και προμήθειες οξυγόνου.

Στο Shaanxi, ένας μουσικός που έπαιζε σε κηδείες ανέφερε ότι ήταν πιο απασχολημένος από ποτέ, ενώ μια γυναίκα που επέστρεφε στο μικρό χωριό της Χουνάν ανέφερε τουλάχιστον έξι νέα υπόστεγα κηδειών – προσωρινές κατασκευές που χτίστηκαν για να θρηνήσουν οι οικείοι τους αγαπημένους τους. Ένα άτομο στο Χενάν είπε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πατέρας τους ήταν αγροτικός γιατρός που ήταν «απασχολημένος από το πρωί μέχρι το βράδυ», προσθέτοντας: «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με πυρετό στο χωριό, πολλά νοικοκυριά τους έχουν, αλλά είναι δύσκολο να πάρουν φάρμακα που μειώνουν τον πυρετό».

Εκτός από την προτροπή των πολιτών να μην ταξιδεύουν, οι περιφερειακές αρχές έχουν λάβει εντολή να εξασφαλίσουν την προμήθεια υλικών, συμπεριλαμβανομένης της φαρμακευτικής αγωγής τουλάχιστον δύο εβδομάδων. Οι Global Times ανέφεραν επίσης ότι οι κοινότητες ενημερώθηκαν να κανονίσουν ομάδες οδηγών στα χωριά για τη μεταφορά ασθενών «όταν τα ασθενοφόρα από ιατρικά ιδρύματα δεν μπορούν να φτάσουν εγκαίρως».

Διαδικτυακές κοινοτικές ομάδες έχουν συγκεντρώσει φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή για χωριά που έχουν πληγεί σοβαρά. Οι παρατεταμένες κυβερνητικές διαπραγματεύσεις με φαρμακευτικές εταιρείες έχουν επίσης δυσκολέψει τους ανθρώπους να λάβουν αντιιικά φάρμακα. «Είναιν ένα απόλυτο χάος», είπε ένας γιατρός στην επαρχία Anhui στο Γαλλικό Πρακτορείο μετά από ένα κύμα λοιμώξεων που έπληξε τον Δεκέμβριο. «Τα πράγματα ήταν καλύτερα όταν η κυβέρνηση μας κρατούσε όλους κλειδωμένους».

Ειδικοί στον τομέα της υγείας επέκριναν τη διαχείριση του ιού από την Κίνα μετά τον ξαφνικό τερματισμό της πολιτικής μηδενικής ανοχής απέναντι στον κορονοϊό τον περασμένο μήνα, λέγοντας ότι δεν φαίνεται να έχει προετοιμαστεί για την αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων. Τα νοσοκομεία και τα κρεματόρια στις μεγάλες πόλεις κατακλύστηκαν γρήγορα, με εκτεταμένες αναφορές για ελλείψεις προσωπικού και φαρμάκων.

Επισήμως, λιγότεροι από 40 άνθρωποι πέθαναν από Covid-19 τον τελευταίο μήνα, αλλά εξωτερική ανάλυση δείχνει ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ υψηλότερος, με προβλέψεις για έως και 1 εκατομμύριο θανάτους μέχρι το τέλος του έτους.

Παρά την παγκόσμια και εγχώρια κριτική, η μηχανή προπαγάνδας του Πεκίνου προωθεί ένα αφήγημα επιτυχίας ενάντια στον ιό. «Σε αντίθεση με εικασίες ορισμένων δυτικών μέσων ενημέρωσης και πολιτικών που χαρακτήρισαν την πρόσφατη αλλαγή πολιτικής ως «αναστροφή», η τελευταία βελτιστοποίηση ήταν αποτέλεσμα της επιστημονικής αξιολόγησης της Κίνας για την τρέχουσα πανδημία και βασίστηκε σε συνετό σχεδιασμό, καθώς και σε έγκαιρη απάντηση στο αίτημα του λαού», ανέφερε την Πέμπτη το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua.