Η Σλοβακία δεν θα επικυρώσει τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της βίας εναντίον των γυναικών, γνωστοποίησε ο σλοβάκος πρωθυπουργός Robert Fico, υποκύπτοντας τελικά στις πιέσεις του ήσσονος κυβερνητικού του εταίρου και της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.
Πριν από δύο εβδομάδες, η Βουλγαρία -η χώρα που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο- επίσης κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να επικυρώσει τη Σύμβαση, υπογραμμίζοντας την απόρριψη από τις κοινωνικά πιο συντηρητικές χώρες του πάλαι ποτέ ανατολικού μπλοκ των φιλελεύθερων αξιών πλουσιότερων χωρών της δυτικής Ευρώπης.
Η κυβέρνηση της Σλοβακίας είχε υπογράψει τη Σύμβαση για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας Εναντίον των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας το 2011· η επικύρωσή της από το σλοβάκικο κοινοβούλιο θα ήταν το επόμενο βήμα. Συνολικά, μέχρι σήμερα τη Σύμβαση των 81 άρθρων έχουν υπογράψει πάνω από 40 χώρες.
Όμως ο Fico ξεκαθάρισε πως παρότι η Σλοβακία θα εντάξει στο εθνικό της δίκαιο όλα τα μέτρα που προβλέπει η Σύμβαση για την καταπολέμηση της βίας εναντίον των γυναικών, δεν σκοπεύει να την επικυρώσει, εξηγώντας ότι θεωρεί το κείμενο αυτό αμφιλεγόμενο κι υποστηρίζοντας ότι αντίκειται στο σλοβακικό Σύνταγμα, ενώ θα συνεπαγόταν τη νομιμοποίηση των γάμων μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου.
Η Σλοβακία πρακτικά απαγόρευσε τους γάμους ομοφυλοφίλων αφότου ενέκρινε την αναθεώρηση ενός άρθρου του Συντάγματός της το 2014 με βάση το οποίο ο γάμος ορίζεται πλέον ρητά ως ένωση άνδρα και γυναίκας. Δεν προβλέπεται στη νομοθεσία της χώρας καμιά άλλη μορφή επίσημα αναγνωρισμένης σχέσης μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου, όπως για παράδειγμα τα σύμφωνα συμβίωσης.
«Δεν μπορούμε να εγκρίνουμε μέτρα που έρχονται σε σύγκρουση με τις πεποιθήσεις και τα αισθήματα του λαού», είπε ο Fico, ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της σλοβάκικης σοσιαλδημοκρατίας.
Η Σύμβαση του Ε «αμφισβητεί αχρείαστα τις φυσικές διαφορές μεταξύ του άνδρα και της γυναίκας και τις αποκαλεί στερεότυπα» μολονότι ταυτόχρονα επιδιώκει τον ευγενή σκοπό της εξάλειψης της βίας εναντίον των γυναικών, συμπλήρωσε ο Fico.
Οι επικριτές της ερίζουν πως ο προσδιορισμός του «φύλου» ως ένα σύνολο «κοινωνικών ρόλων, συμπεριφορών, δραστηριοτήτων και χαρακτηριστικών που μια ιδιαίτερη κοινωνία θεωρεί ότι αρμόζουν στις γυναίκες και τους άνδρες» είναι λαθεμένος.
Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία διατείνεται ότι το κείμενο μπορεί να οδηγήσει σε διακρίσεις και να παραβεί την ελευθερία του θρησκεύεσθαι στη χώρα των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου οι περισσότεροι (62%) δηλώνουν καθολικοί και μια μειονότητα (6%) δηλώνει πως ανήκει στον προτεσταντισμό, κατά μια απογραφή του 2011, την πιο πρόσφατη διαθέσιμη.
Αρκετά ακόμη κράτη μέλη της ΕΕ -η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Βρετανία, η Κροατία, η Ελλάδα και η Ιρλανδία- δεν έχουν υπογράψει τη Σύμβαση, όπως επίσης και το Αζερμπαϊτζάν και η Ρωσία, δύο χώρες μέλη του ΣτΕ.