Back to top

Σήμερα ψηφίζεται η πρόταση μομφής κατά της Τ.Μέι

16/01/2019 - 17:17

Σήμερα, θα συζητηθεί η πρόταση μομφής για την άρση της εμπιστοσύνης στην βρετανική κυβέρνηση.

Εάν η κυβέρνηση χάσει, θα υπάρξουν γενικές εκλογές. Αλλά ακόμη κι αν καταψηφιστεί η πρόταση μομφής, όλα θα είναι δύσκολα για την Τερέζα Μέι

Αμέσως μετά την ήττα της στην ψηφοφορία για την συμφωνία του Brexit με διαφορά 230 ψήφων, η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε πως ήταν τέτοιο «το μέγεθος και η σημασία» της ήττας που θα έδινε χρόνο για μια τέτοια κίνηση εάν κατατίθονταν από τους Εργατικούς ή ακόμη και από ένα μικρότερο κόμμα της αντιπολίτευσης.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν επιβεβαίωσε αμέσως πως οι Εργατικοί θα το έκαναν και κατέθεσε πρόταση μομφής χθες το βράδυ μετά την ταπεινωτική ήττα της Μέι

Αυτή θα είναι η πρώτη τέτοια συζήτηση στο πλαίσιο του νόμου περί Σταθερών Κοινοβουλίων του 2011, ο οποίος επιδιώκει να κρατήσει τις κυβερνήσεις για μια πενταετία, αφαιρώντας το προηγούμενο δικαίωμα των πρωθυπουργών να προκηρύσσουν εκλογές όποτε θέλουν.

Υπάρχουν δύο εξαιρέσεις. Η πρώτη, που εφαρμόστηκε για να ενεργοποιήσει τις εκλογές του 2017, συμβαίνει όταν τα δύο τρία ή και περισσότερο των βουλευτών ψηφίσουν για εκλογές, Η άλλη περίπτωση είναι εάν περάσει μια συγκεκριμένη πρόταση μομφής.

Η παράγραφος 2.4 του νόμου λέει ότι η πρόταση μομφής θα πρέπει να αναφέρει πως «Αυτός το κοινοβούλιο δεν έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της Αυτού Μεγαλειότητας».

Όταν ανακοινώθηκαν οι εκλογές του 2017, η συζήτηση διήρκησε μόλις 90 λεπτά. Ωστόσο, η ηγέτης της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου, Άντρεα Λίντσομ, δήλωσε πως θα χρησιμοποιηθεί όλη η σημερινή ημέρα για την συζήτηση στο Κοινοβούλιο και συγκεκριμένα μέχρι τις 7 το απόγευμα. Στη συνέχεια, θα διεξαχθεί η ψηφοφορία.

Στις 7 το απόγευμα θα ξεκινήσει η διαδικασία της ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής

Τι θα συμβεί αν κερδίσουν οι Εργατικοί; Δεν θα υπάρξουν άμεσες εκλογές. Αντιθέτως, θα υπάρχει μια περίοδος 14 ημερολογιακών ημερών κατά την οποία η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιδιώξει την εμπιστοσύνη των βουλευτών, διαφορετικά μπορεί να σχηματιστεί μια άλλη κυβέρνηση.

Εάν αυτό δεν συμβεί, τότε το κοινοβούλιο θα διαλυθεί, με το απαιτούμενο χρονικό διάστημα των 25 ημερών για τις επόμενες εκλογές.

Ο νόμος δεν αναφέρει επακριβώς τι μπορεί να συμβεί σε αυτή την περίοδο και δεδομένου ότι η διάταξη αυτή δεν έχει ακόμη χρησιμοποιηθεί, παραμένει ασαφές πώς, αν ίσως και καθόλου, αυτή η περίοδος χάριτος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον σχηματισμό μιας πολύ διαφορετικής κυβέρνησης ή μια μειοδοτική διακυβέρνηση από τους Εργατικούς.

Θα κερδίσουν οι Εργατικοί; Μάλλονόχι. Παρόλο που πολλοί συντηρητικοί βουλευτές αντιπαθούν το σχέδιο Brexit της Μέι, δεν επιθυμούν τις εκλογές και πόσο μάλλον να επιτρέψουν τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης Εργατικών. Επομένως, πολύ λίγοι, αν υπάρχουν, είναι πιθανόν να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης μομφής του Κόρμπιν.

Εξίσου ζωτικής σημασίας είναι πως το κόμμα συνασπισμού της Μέι, το DUP, που ψήφισε κατά της συμφωνίας του Brexit, δεσμεύθηκαν αμέσως πως θα υποστήριζαν την πρωθυπουργό στην ψήφο εμπιστοσύνης.

Συνεπώς δεν συνδέεται το Brexit με πτώση της κυβέρνησης των Συντηρητικών.

Ακόμη και η Ευρωπαϊκή Ομάδα Βουλευτών με τους βουλευτές της να τάσσονται κατά του Brexit, και που αντιτάχθηκαν στην συμφωνία της Μέι, δήλωσαν σχεδόν αμέσως πως θα την υποστηρίξουν στην πρόταση μομφής.

Το ζήτημα είναι τι θα κάνει η Μέι στο προσεχές χρονικό διάστημα. Η Μέι δήλωσε πως θα ξεκινούσε αμέσως συνομιλίες τόσο με το Συντηρητικό κόμμα όσο και με άτομα των άλλων κομμάτων «με εποικοδομητικό πνεύμα» για να πετύχουν μια συμφωνία που θα μπορούσε να κερδίσει την εμπιστοσύνη της Βουλής των Κοινοτήτων.

Οποιεσδήποτε ιδέες πρέπει να είναι «πραγματικά διαπραγματεύσιμες και να έχουν επαρκή υποστήριξη στην Βουλή» είπε, σε μια προειδοποίηση προς τους βουλευτές που ελπίζουν να προωθήσουν ένα προσωπικό ή μη ρεαλιστικό όραμα για το Brexit.

Η Μέι πρέπει να παρουσιάσει μια «ουδέτερη πρόταση» στην Βουλή των Κοινοτήτων μέχρι την Δευτέρα. Στην τελική ας πουν όλοι τι Brexit θέλουν.

Πάντως από την στιγμή που η Βρετανία ξεκίνησε αυτή την διαδικασία δεν έχει άλλες επιλογές από το Brexit. Δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, εάν δεν το πραγματοποιήσει τότε θα ήταν σα να σέρνονταν πίσω από το Βερολίνο και θα σήμαινε την ουσιαστική της υποταγή.