Αλβανία «ώρα μηδέν»...η ελπίδα για την έρευση δεκάδων αγνοούμενων ξεθωριάζει όσο περνά η ώρα. Το πιο φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου από το 1979 στοίχισε τη ζωή σε 47 ανθρώπους, ξεκλήρισε οικογένειες, κατέστρεψε ζωές και περιουσίες, με το μένος της φύσης να μην σταματά πουθενά.
Όπως έγινε γνωστό, εντοπίστηκαν τρεις ακόμη σοροί στο τετραώροφο κτίριο που κατέρρευσε στην πόλη Τουμάν. Πρόκειται για μέλη της οικογένειας Λιάλια που θρηνεί 8 άτομα.
Ο συνολικός αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους 900. Από αυτούς οι 65 φέρουν σοβαρότερα τραύματα.
Ο αριθμός των τραυματιών αυξάνεται, διότι οι μετασεισμικές δονήσεις προκαλούν και νέους τραυματισμούς. Η σημερινή μετασεισμική δόνηση των 5,1 Ρίχτερ οδήγησε στο νοσοκομείο Τιράνων επτά άτομα.
Στο φως της δημοσιότητας ήρθαντα πρώτα στοιχεία σε σχέση με τις υλικές ζημιές. Τα στοιχεία αφορούν μόνον ένα μέρος των σεισμόπληκτων περιοχών. Μαρτυρούν όμως τις τραγικές συνέπειες του σεισμού. Πρόκειται για περισσότερες από 260 πολυκατοικίες και περισσότερα από 1.600 σπίτια που δέχτηκαν σοβαρές ζημιές ή κρίνονται ακατοίκητα.
Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα συνεχίζει να πρωτοστατεί σε ό,τι αφορά τη συμπαράσταση στον δοκιμαζόμενο αλβανικό λαό: στο αεροδρόμιο των Τιράνων έφθασαν δύο κινητά μαγειρεία του ελληνικού στρατού.
Στο μεταξύ, την ώρα που η νύχτα σκέπασε τη ρημαγμένη Αλβανία αποκαλύφθηκαν άλλα δέκα πτώματα. Με δάκρυα στα μάτια η υπουργός Άμυνας της χώρας ανακοίνωσε τον τελευταίο δραματικό απολογισμό.
Η τραγωδία κορυφώνεται εάν σκεφτεί κανείς ότι ανάμεσα στα θύματα συγκαταλέγονται και παιδιά.
Χάρη στην ουσιαστική συνδρομή της ΕΜΑΚ, τις τελευταίες ώρες, ανασύρθηκε μια 45χρονη βαριά τραυματισμένη από ερείπια κτιρίου στην πόλη Τουμάν, που μαζί με το Δυρράχιο υπέστησαν τις μεγαλύτερες καταστροφές.
Ομάδες διασωστών από Σερβία, Ιταλία, Γαλλία, Ελβετία και Τουρκία συμμετέχοτουν στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού.
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε Διρράχιο και Τουμάν.