Back to top

Σε συναγερμό η Γαλλία: Η επίθεση στο Παρίσι και ο 26χρονος τζιχαντιστής

04/12/2023 - 12:32

Ο ισλαμιστής εξτρεμιστής που σκότωσε έναν νεαρό Γερμανοφιλιπινέζο τουρίστα και τραυμάτισε άλλους δύο ανθρώπους κοντά στον Πύργο του Άιφελ το βράδυ του Σαββάτου (3.12) είχε ορκιστεί πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.Ο 26χρονος άνδρας που θεωρείται ύποπτος για τη δολοφονία ενός γερμανοφιλιππινέζου τουρίστα και τον τραυματισμό άλλων δύο κοντά στον Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι το βράδυ του Σαββάτου, ορκίστηκε πίστη στο «Ισλαμικό Κράτος» σε βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο.

Ο Γάλλος εισαγγελέας κατά της τρομοκρατίας, Ζαν-Φρανσουά Ρικάρ, είπε ότι ο Γάλλος ύποπτος, ο οποίος ονομάζεται Aρμάν Ρατζαμπούρ Μιγιαντοάμπ «είχε καταγράψει ένα βίντεο πριν διαπράξει την πράξη», στο οποίο μιλάει αραβικά, ορκίζεται πίστη στο Ισλαμικό Κράτος και υποστηρίζει τους τζιχαντιστές του σε διάφορες περιοχές από την Αφρική μέχρι το Ιράκ, τη Συρία και το Πακιστάν.Το βίντεο αναρτήθηκε στο διαδίκτυο στον λογαριασμό του στο κοινωνικό δίκτυο X, το οποίο έδειξε επίσης πολλές αναρτήσεις για τη Χαμάς, τη Γάζα και την Παλαιστίνη. Ο λογαριασμός εγκαινιάστηκε στις αρχές Οκτωβρίου. Ο ύποπτος εξακολουθούσε να ανακρίνεται από την αστυνομία το βράδυ της Κυριακής, αφού φέρεται να μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τον Γερμανο-Φιλιππινέζο τουρίστα και τραυμάτισε άλλους δύο - έναν Βρετανό και έναν Γάλλο.

Ο Ρατζαμπούρ-Μιγιαντοάμπ, ο οποίος είχε εκτίσει τέσσερα χρόνια στη φυλακή για σχεδιασμό ριζοσπαστικής ισλαμιστικής επίθεσης πριν αποφυλακιστεί το 2020, παρακολουθούνταν από τις υπηρεσίες πληροφοριών για «επίμονη ριζοσπαστικοποίηση», είπε ο Ρικάρ και είχε υποβληθεί σε ψυχιατρική θεραπεία.

Γεννημένος το 1997 στο εύπορο προάστιο Νειγϊ σιρ-Σεν δυτικά του Παρισιού, ο Μιγιαντοάμπ γεννήθηκε από γονείς ιρανικής καταγωγής, σε μια οικογένεια που σύμφωνα με τον εισαγγελέα δεν είχε «καμία θρησκευτική δέσμευση». Ασπάστηκε το Ισλάμ σε ηλικία 18 ετών το 2015 και πολύ γρήγορα ασπάστηκε τη «τζιχαντιστική ιδεολογία, παρακολουθώντας προπαγανστικά βίντεο και δημιουργώντας δεσμούς με τζιχαντιστές που δραστηριοποιούνται στο Ιράκ και τη Συρία», είπε ο εισαγγελέας.

Στο τέλος Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, η μητέρα του είχε πει ότι ανησυχούσε για τη συμπεριφορά του καθώς ήταν «κλεισμένος στον εαυτό του». Η επίθεση σημειώθηκε περίπου στις 21:30 κοντά στη γέφυρα Bir Hakeim σε μια περιοχή δημοφιλή στους τουρίστες. Η Γαλλία βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο συναγερμού για επιθέσεις στο πλαίσιο του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Ο εισαγγελέας είπε ότι ο δράστης στόχευε αρχικά τρία άτομα φιλιππινέζικης καταγωγής κοντά στη γέφυρα, προκαλώντας χτυπήματα από σφυρί και μαχαιριές σε έναν 23χρονο, ο οποίος ήταν Γερμανο-Φιλιππινέζος πολίτης. Ένας διερχόμενος οδηγός ταξί παρενέβη για να σταματήσει τον δράστη, αλλά ο ύποπτος φώναξε Allahu Akbar» («Ο Θεός είναι μεγάλος») και έφυγε τρέχοντας από τη γέφυρα προς την άλλη πλευρά του ποταμού Σηκουάνα.

Καθώς η αστυνομία τον καταδίωκε, φώναζε «Ο Θεός είναι μεγάλος» στους αστυνομικούς, λέγοντάς τους ότι φορούσε ζώνη με εκρηκτικά. Καθώς έτρεχε, καταδιωκόμενος από την αστυνομία, χτύπησε με σφυρί δύο ακόμη άτομα στο κεφάλι – έναν 66χρονο Βρετανό και έναν 60χρονο Γάλλο υπήκοο. Και οι δύο υπέστησαν επιφανειακά σωματικά τραύματα και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Στη συνέχεια, ο ύποπτος κρύφτηκε σε μια κοντινή πλατεία και η αστυνομία χρησιμοποίησε ένα πιστόλι για να τον σταματήσει.

Ο Πάτρικ Πελού, ένας γιατρός έκτακτης ανάγκης που βρισκόταν σε υπηρεσία την ώρα της επίθεσης, είπε ότι ο άνδρας που πέθανε ήταν νοσηλευτής. Τα δύο άτομα που ήταν μαζί του εξακολουθούσαν να νοσηλεύονται με σοκ σε γαλλικό νοσοκομείο το βράδυ της Κυριακής. Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι «υποστηρίζει έναν Βρετανό που τραυματίστηκε στο Παρίσι και βρίσκεται σε επαφή με τις τοπικές αρχές», ανέφερε το BBC.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έστειλε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Γερμανού πολίτη που σκοτώθηκε σε αυτό που αποκάλεσε «τρομοκρατική επίθεση». Ευχαρίστησε τις δυνάμεις ασφαλείας για τη γρήγορη σύλληψη του ύποπτου δράστη και είπε ότι πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη «στο όνομα του γαλλικού λαού».

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, δήλωσε ότι είναι «σοκαρισμένος από την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι», λέγοντας ότι υπογράμμισε την ανάγκη να αντιταχθεί αποφασιστικά στο μίσος και τον τρόμο. Η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέιζερ, καταδίκασε το «αποτρόπαιο» έγκλημα, λέγοντας ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας του Βερολίνου «συνεργάζονται στενά» με το Παρίσι.

«Ο πόλεμος στη Γάζα μετά την τρομοκρατική ενέργεια της Χαμάς [της 7ης Οκτωβρίου] έχει επιδεινώσει την απειλή», είπε η Φέιζερ, προειδοποιώντας ότι «η απειλή της ισλαμιστικής τρομοκρατίας είναι οξεία και σοβαρή».

«Δεν θα ενδώσουμε στην τρομοκρατία», έγραψε η πρωθυπουργός, Ελιζαμπέτ Μπορν, στο X μετά την επίθεση στο Παρίσι. Ο Μπορν πραγματοποίησε ειδική συνάντηση ασφαλείας με υπουργούς το απόγευμα της Κυριακής. Τρία άλλα άτομα από την οικογένεια και το περιβάλλον του υπόπτου ανακρίθηκαν από την αστυνομία το βράδυ της Κυριακής.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν, επισκέφθηκε τη σκηνή, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι ο φερόμενος ως δράστης ήταν γνωστός στις αρχές για ριζοσπαστικό ισλαμισμό. Ο Νταρμανέν είπε ότι ο άνδρας είχε πει ότι η Γαλλία ήταν «συνένοχη» σε «αυτό που κάνει το Ισραήλ στη Γάζα».

Ο Γάλλος υπουργός Υγείας, Ορελιέν Ρουσό, είπε ότι ο ύποπτος «παρακολουθούνταν με τρόπο που δεν σημαίνει ότι νοσηλευόταν, αλλά υποτίθεται ότι ακολουθούσε μια πορεία θεραπείας» για ψυχιατρικά προβλήματα. «Όπως συχνά σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει ένα μείγμα ιδεολογίας, ενός ατόμου που επηρεάζεται εύκολα και, δυστυχώς, ψυχιατρικής», πρόσθεσε.

Ο δράστης ζούσε με τους γονείς του στην περιοχή Eσόν, νότια του Παρισιού. Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι όταν συνελήφθη το 2016 ήταν 19χρονος φοιτητής βιολογίας και κατηγορήθηκε ότι σχεδίαζε βίαιη επίθεση στην επιχειρηματική περιοχή La Défense, δυτικά του Παρισιού, την οποία δεν κατάφερε να εκτελέσει. Στη συνέχεια καταδικάστηκε το 2018 και αποφυλακίστηκε το 2020.

Ο Τζόρνταν Μπαρντέλα, ο πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν, το οποίο είναι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο, δήλωσε: «Οι Γάλλοι θα ρωτήσουν πώς ένας άνδρας σε [λίστα παρακολούθησης], που έχει ήδη καταδικαστεί επειδή σχεδίασε επίθεση , ο οποίος ήταν μια περιβόητη ψυχιατρική υπόθεση – πώς θα μπορούσε, στο σημερινό πλαίσιο, να μπορεί να περπατάει ελεύθερος και οπλισμένος στους δρόμους του Παρισιού ένα Σάββατο βράδυ. Και οι Γάλλοι θα είχαν δίκιο να κάνουν αυτή την ερώτηση».

Η χώρα έχει υποστεί πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις την τελευταία δεκαετία, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων αυτοκτονίας και ένοπλων επιθέσεων στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015, τις οποίες ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, στις οποίες σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι.

Τον Οκτώβριο, ένας 20χρονος ύποπτος για τρομοκρατία, ο οποίος ήταν υπό παρακολούθηση, μπήκε στο παλιό του γυμνάσιο στο Aράς, στη βόρεια Γαλλία, μαχαίρωσε μέχρι θανάτου έναν καθηγητή γαλλικών και τραυμάτισε άλλους τρεις. Ο 57χρονος πέθανε από πολλαπλά τραύματα στον λαιμό. Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί στη Γαλλία, όπου ζουν μεγάλοι εβραϊκοί και μουσουλμανικοί πληθυσμοί, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και τον βομβαρδισμό του Ισραήλ στη Γάζα.