Περίπου δέκα ανάμεσα στους χιλιάδες μετανάστες από χώρες της κεντρικής Αμερικής που έχουν κατασκηνώσει στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ, όπου περιμένουν με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να υποβάλουν αιτήσεις στις αμερικανικές αρχές για να τους χορηγηθεί άσυλο, άρχισαν απεργία πείνας την Πέμπτη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ότι η μεξικανική αστυνομία τους έχει φράξει τον δρόμο και για να πιέσουν τις μεξικανικές και τις αμερικανικές αρχές.
Σχεδόν 6.000 μέλη των «καραβανιών», κυρίως πολίτες της Ονδούρας, κοιμούνται έξω, σε παγωμένα δάπεδα, χλοοτάπητες, ή στρώματα ή σε υπνόσακους στο ασφυκτικά γεμάτο κέντρο υποδοχής και σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς γύρω από αυτό αφότου άρχισαν να φθάνουν στην Τιχουάνα, απέναντι στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας, πριν από τρεις εβδομάδες.
Οι μεξικανικές αρχές άρχισαν να μεταφέρουν ορισμένους από τους μετανάστες με λεωφορεία σε έναν άλλο χώρο υποδοχής, για να τους προσφέρουν καλύτερες συνθήκες.
Στελέχη της συνοριοφυλακής έκαναν χρήση δακρυγόνων στο έδαφος του Μεξικού την Κυριακή, όταν μετανάστες προσπάθησαν να σκαρφαλώσουν έναν φράκτη που χωρίζει τις δύο χώρες.
Την Πέμπτη, ενώ έβρεχε συνεχώς, με αποτέλεσμα το γήπεδο του μπέιζμπολ που μετατράπηκε στο κύριο κέντρο υποδοχής να έχει εν μέρει πλημμυρίσει, η μεξικανική αστυνομία δεν επέτρεψε σε πάνω από δέκα μετανάστες να προσεγγίσουν τη συνοριακή διέλευση Ελ Τσαπαράλ.
«Αυτό που κάνει η αστυνομία είναι άδικο (...). Αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας», δήλωσε ο Χέρσον Μαδρίδ, ένας 22χρονος μετανάστης από την Ονδούρα που πήρε τον δρόμο για τις ΗΠΑ στις αρχές του Οκτωβρίου, προκειμένου να αναζητήσει καλύτερη τύχη και να μπορέσει να βοηθήσει τη μικρή του κόρη που άφησε πίσω.
Ο Μαδρίδ είπε ότι η ομάδα αυτή μεταναστών αρχίζει απεργία πείνας για να προσελκύσει την προσοχή στην κατάσταση στην Τιχουάνα. «Γιατί (οι αστυνομικοί) μας μεταχειρίζονται έτσι, παρότι δεν προκαλούμε κανένα πρόβλημα σε αυτούς ή στον μεξικανικό λαό;», διερωτήθηκε.
Στελέχη της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Μεξικού, ενός κυβερνητικού οργανισμού, σημείωσαν ότι το νέο κέντρο που άνοιξε χθες είναι μεγαλύτερο από το στάδιο, όπου χωρούν μόλις 2.000 άνθρωποι, και θα εξασφαλίσει ότι δεν θα αναγκάζονται μετανάστες να κοιμούνται έξω.
Οι χαμηλές θερμοκρασίες, οι κακές συνθήκες και το τεράστιο πρόβλημα του υπερπληθυσμού στο κέντρο υποδοχής συνέβαλαν να εξαπλωθούν ασθένειες σε πολλούς από τους μετανάστες, όπως γρίπη και ανεμοβλογιά, αλλά και ψείρες, σύμφωνα με εργαζόμενους στις δημοτικές αρχές στην Τιχουάνα που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.
Παρ' όλα τα προβλήματα, πολλοί από τους μετανάστες μοιάζουν αποφασισμένοι να περιμένουν για όσο χρειαστεί. Πάντως, πάνω από 600 υπέβαλαν αιτήσεις για τους δοθούν άδειες παραμονής και εργασίας, σύμφωνα με μεξικανούς αξιωματούχους.
Ο Τραμπ έχει απειλήσει να κλείσει «μόνιμα» τα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού εάν οι μεξικανικές αρχές δεν απελάσουν τους μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί στην Τιχουάνα.
Η μεξικανική κυβέρνηση όμως αντιτείνει ότι οι μετανάστες έχουν το νόμιμο δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο στις ΗΠΑ. Υπηρεσίες του ΟΗΕ συντάσσονται με τη μεξικανική θέση, υπογραμμίζοντας ότι οι αιτούντες άσυλο που έχουν εγκαταλείψει τις χώρες τους για να σωθούν από τη βία και τους διωγμούς έχουν κάθε δικαίωμα να υποβάλουν αιτήσεις για να τους χορηγηθεί διεθνής προστασία.