Σάλο έχει προκαλέσει η νέα εφαρμογή της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας με την οποία οι άντρες μπορούν να παρακολουθούν ανά πάσα στιγμή την γυναίκα τους.
Ο λόγος για την εφαρμογή «Absher» η οποία επιτρέπει στους Σαουδάραβες να παρακολουθούν και να ελέγχουν τα ταξίδια που πραγματοποιούν οι γυναίκες τους με το πάτημα ενός κουμπιού.
Μόλις η είδηση έκανε τον γύρο του διαδικτύου αμέσως ακτιβιστές από όλες τις χώρες και κυρίως από την Αμερική αντέδρασαν λέγοντας πως η εφαρμογεί θα πρέπει να αποσυρθεί από τα καταστήματα διαδικτυακών πωλήσεων της Google και της Apple.
Η εφαρμογή Absher, που δημιουργήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας και μπορεί δωρεάν να χρησιμοποιηθεί, απευθύνεται αποκλειστικά σε άνδρες, οι οποίοι μέσω αυτής μπορούν να ενημερωθούν ή ακόμη και να αφαιρέσουν την άδεια στις συζύγους τους και σε γυναίκες συγγενείς που πραγματοποιούν ταξίδια στο εξωτερικό.
Μάλιστα η εφαρμογή τους στέλνει μέχρι και ειδοποιήσεις μέσω μηνυμάτων SMS για το αν τα διαβατήρια των γυναικών χρησιμοποιούνται κανονικά.
Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στην σαουδαραβική έκδοση των ηλεκτρονικών καταστημάτων της Google και της Apple.
«Μέρος του σχεδιασμού της εφαρμογής είναι η διάκριση κατά των γυναικών», δήλωσε η Ρόθνα Μπεγκούμ, ειδικός στα δικαιώματα των γυναικών στην Μέση Ανατολή στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Ο απόλυτος έλεγχος με τον οποίο ένας άνδρας προστάτης τώρα διευκολύνεται με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας κάνει τις ζωές των ανδρών εν τέλει ευκολότερη και περιορίζει τις ζωές των γυναικών κατά πολύ περισσότερο».
Πάντως η Apple και η Google δεν έχουν κάνει κάποια σχετική δήλωση για την συγκεκριμένη εφαρμοφή.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ δήλωσε την Τρίτη στο αμερικανικό δημόσιο ραδιοφωνικό δίκτυο NPR ότι δεν έχει γνώση της εφαρμογής Absher, αλλά δεσμεύτηκε «να το κοιτάξει».
Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τους νόμους στην Σαουδική Αραβία, οι γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν την άδεια από έναν άνδρα συγγενή τους για να εργαστούν, να παντρευτούν και να ταξιδέψουν με βάση το αυστηρό σύστημα κηδεμονίας, το οποίο οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνουν ως καταχρηστικό.