Ένα ιπτάμενο αντικείμενο που έμοιαζε με μετεωρολογικό μπαλόνι και πετούσε στον εναέριο χώρο της Ρουμανίας, εντόπισε το σύστημα παρακολούθησης της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.
Δύο μαχητικά αεροσκάφη MiG 21 LanceR έφτασαν στην περιοχή, στη νοτιοανατολική Ρουμανία, 10 λεπτά μετά τον εντοπισμό του αντικειμένου αλλά δεν μπορούσαν να επιβεβαιώσουν την παρουσία του «εναέριου στόχου» εκεί.
Σύμφωνα με το υπουργείο, το μπαλόνι πετούσε σε υψόμετρο 11.000 μέτρων.
Να σημειωθεί ότι ένα ιπτάμενο κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι κατερρίφθη 4η Φεβρουαρίου στις ΗΠΑ στα ανοιχτά της Νότιας Καρολίνας.
Μερικές ημέρες αργότερα, την Κυριακή (12/02), η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε πως καταρρίφθηκε ακόμη ένα «αντικείμενο» σε μεγάλο ύψος, χωρίς να προσδιορίσει τη φύση του. Ήταν το τέταρτο που καταρρίφθηκε πάνω από τις ΗΠΑ και τον Καναδά μέσα σε λιγότερες από δέκα ημέρες.
Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ζήτησε να συζητήσει με τον κινέζο ομόλογό του μετά την κατάρριψή του από καταδιωκτικό F-22, έπειτα από ημέρες που πέταγε εντός του αμερικανικού εναέριου χώρου.
Το αίτημα έμεινε αρχικά ανικανοποίητο: το Πεκίνο κατήγγειλε την «ανεύθυνη» και «υπερβολική» απόφαση που πήρε η Ουάσιγκτον να καταρρίψει αυτό που χαρακτήρισε αερόστατο που χρησιμοποιείτο για επιστημονικούς σκοπούς, «κυρίως μετεωρολογικούς».
«Αυτή η ανεύθυνη και λαθεμένη ενέργεια δεν δημιούργησε κλίμα ευνοϊκό για τον διάλογο και τις ανταλλαγές μεταξύ των δύο στρατών», τόνισε σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Άμυνας.
«Οι ΗΠΑ επέμειναν να χρησιμοποιήσουν βία εναντίον κινεζικού πολιτικού αερόστατου, κάτι που αντίκειται (...) στις διεθνείς πρακτικές και δημιουργεί κακό προηγούμενο», σύμφωνα με την ίδια πηγή.