Back to top

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η συνεργασία με το ΝΑΤΟ έχει διακοπεί πλήρως

15/04/2019 - 19:25

Η συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ έχει διακοπεί πλήρως και ως προς την πολιτική και ως προς την στρατιωτική της κατεύθυνση, δήλωσε στο Ria Novosti ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντρ Γκρουσκό.

Ο Γκρουσκό δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ είναι αυτό που αρνήθηκε μια θετική ατζέντα στις σχέσεις του με την Ρωσία, επισημαίνοντας ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις που να δείχνουν ότι ο οργανισμός αυτός γνωρίζει πως θα βγει από το αδιέξοδο.

Το ΝΑΤΟ έχει υπερβεί τα εσκαμμένα στην αντιπαράθεση του με την Ρωσία, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός, ισχυριζόμενος ότι η σημερινή κατάσταση θυμίζει την περίοδο του ‘ψυχρού πολέμου’. «Το παράδοξο είναι, είπε ο Γκρουσκό, ότι οι σημερινές σχέσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ θυμίζουν περισσότερο μια ‘συνήθη’ κατάσταση, την εποχή που το ΝΑΤΟ δημιουργούνταν, την εποχή του ‘ψυχρού πολέμου’».

Ο Αλεξάντρ Γκρουσκό είπε ότι διαφωνίες στους κόλπους της συμμαχίας υπάρχουν και υπήρχαν, αλλά σήμερα είναι «ακόμη πιο βαθιές, απ ότι στο παρελθόν» και ότι η Βορειοατλαντική συμμαχία προσπαθεί να συσπειρωθεί γύρω από την λεγόμενη «ρωσική απειλή». Αναφερόμενος μάλιστα στις διαφωνίες αυτές στους κόλπους του ΝΑΤΟ, επικαλέσθηκε την στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ το 2003, η οποία όπως είπε είχε προκαλέσει έντονες τριβές μεταξύ των κύριων χωρών της συμμαχίας.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι το ΝΑΤΟ είναι αναμφίβολα ένα σοβαρός παράγοντας στον τομέα της ασφάλειας τον οποίο δεν προτιθέμεθα να αγνοήσουμε. Μάλιστα κατανοούμε – συνέχισε ο Γκρουσκό- ότι πολλά από αυτά που γίνονται στους κόλπους της συμμαχίας είναι συνέπειες της πολιτικής των ΗΠΑ. Αν αλλάξουν οι σχέσεις Ρωσίας–ΗΠΑ θα αλλάξουν και οι σχέσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ». Τέλος ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι «η ρωσική αντίδραση στα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 (τρομοκρατικές επιθέσεις της Αλ Κάιντα στους δίδυμους πύργους-σ.σ.) υπήρξαν ο καταλύτης για την δημιουργία μιας νέας ποιότητας σχέσεων με την συμμαχία, για την ίδρυση του Συμβουλίου Ρωσία-ΝΑΤΟ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ