Back to top

Ρωσία: Συλλήψεις για τη φονική πυρκαγιά στο εμπορικό κέντρο στο Κεμέροβο

28/03/2018 - 17:56

Σε συλλήψεις ατόμων που κατηγορούνται ως υπεύθυνοι για τη φονική πυρκαγιά στο Κεμέροβο της Σιβηρίας προχώρησαν οι δικαστικές αρχές. Παράλληλα, την παραίτησή τους υπέβαλαν τοπικοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο αναπληρωτής κυβερνήτης της περιοχής. 

Οι συλλήψεις γίνονται ένα 24ωρο μετά την επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην πόλη, μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς που ξέσπασε σε εμπορικό κέντρο στις 25 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν 64 άνθρωποι, εκ των οποίων 41 παιδιά. 

Ο πρόεδρος της Ρωσίας έδωσε εντολή να διενεργηθούν έλεγχοι που αφορούν την ασφάλεια των επισκεπτών σε όλα τα εμπορικά και ψυχαγωγικά κέντρα της χώρας

Υπό κράτηση η μισθωτής του εμπορικού κέντρου και ο φύλακας 

Με δικαστική εντολή, υπό κράτηση τέθηκε για δύο μήνες η μισθωτής του εμπορικού κέντρου «Zimnaya vishnya» Ναυνιέζντα Σουντενόκ, με την κατηγορία ότι παρείχε πλημμελείς υπηρεσίες ως προς την ασφάλεια του κέντρου, 

Επίσης τέθηκε υπό κράτηση έως τις 25 Μαΐου του 2018 ο φύλακας του κέντρου Σεργκέι Αντιούσιν που εργάζονταν για λογαριασμό ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης, ο οποίος σύμφωνα με την εκδοχή της ανάκρισης δεν έθεσε σε λειτουργία τον συναγερμό προειδοποίησης πυρκαγιάς. 

Ωστόσο, οι συνήγοροι υπεράσπισης της Σουντενόκ διαφώνησαν με την απόφαση, καθώς υποστηρίζουν ότι η μισθώτρια δεν επιχείρησε να κρυφτεί και ότι συνεργάζεται με τις αρχές. Επίσης, υποστήριξαν ότι και μισθωτές του κτιρίου επίσης υπήρξαν θύματα της πυρκαγιάς και πως δεν προβλήθηκαν παρόμοιες αξιώσεις σε άλλους μισθωτές ούτε στους ιδιοκτήτες του κτιρίου. 

Τη σύλληψη του φύλακα Αντιούσιν αιτήθηκε επίσης ο εκπρόσωπος της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσίας συμφωνώντας με την εισαγγελία. Ο ίδιος ο Αντιούσιν, δήλωσε στους δημοσιογράφους, ότι το σύστημα συναγερμού δεν λειτουργούσε και πως γι αυτό είχε ενημερώσει την διοίκηση του εμπορικού κέντρου.


kemerovo1

«Αιτία της πυρκαγιάς μπορεί να είναι ο εμπρησμός»

Η ίδια η Σουντενόκ δήλωσε στο δικαστήριο ότι αιτία της πυρκαγιά μπορεί να είναι ο εμπρησμός και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να την προκάλεσαν νεαροί που περνούσαν συχνά τον χρόνο τους στο εμπορικό κέντρο. Η Σουντενόκ ισχυρίσθηκε ότι με τους νεαρούς η διεύθυνση του κέντρου αντιμετώπιζε προβλήματα και χρειάσθηκε μερικές φορές να κληθεί η αστυνομία. Επικαλέστηκε μάλιστα τη μαρτυρία συνεργάτιδας της η οποία της είπε ότι την Κυριακή άκουσε κάποιο θόρυβο και είδε μετά τον θόρυβο μια στήλη φωτιάς στην παιδική αίθουσα με τα τραμπολίνα. «Εάν πρόκειται για εγκληματική αμέλεια ατόμου που το έκανε αυτό, τότε θεωρώ ότι πρόκειται για εγκληματική πράξη» δήλωσε η Σουντενόκ.

«Είχα ενημερώσει τη διεύθυνση για τα προβλήματα στο σύστημα ειδοποίησης πυρκαγιάς» 

Ο Αντιούσιν ισχυρίσθηκε στο δικαστήριο ότι προβλήματα με το σύστημα προειδοποίησης πυρκαγιάς υπήρχαν διαρκώς σε όλα τα χρόνια που εργάζονταν στο εμπορικό κέντρο, δηλαδή για περισσότερα από τρία χρόνια. Είπε επίσης ότι επανειλημμένα είχε ενημερώσει τη διεύθυνση για τα προβλήματα αυτά και μάλιστα σκεπτόταν να παραιτηθεί. Ανέφερε ότι στις 19 Μαρτίου το σύστημα συναγερμού πυρκαγιάς έπαθε εμπλοκή και δεν σταμάτησε να λειτουργεί επί τέσσερις ώρες. Παραδέχθηκε ότι περιοδικά εξαιτίας του προβλήματος αυτού ετίθετο εκτός λειτουργίας. Δεν λειτουργούσε και την ημέρα της πυρκαγιάς, αλλά επέμεινε ότι το σύστημα εσωτερικής ειδοποίησης κατέγραψε περιστατικό ανάφλεξης και αμέσως ειδοποιήσε την πυροσβεστική.

Μάγειρας ο αρμόδιος της εταιρείας που συντηρούσε το συναγερμό 

Στο μεταξύ η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας κατέθεσε στο δικαστήριο ότι ο αρμόδιος της εταιρείας «Sistemni Integrator» Αλεξάντρ Νικίτιν, που παρείχε υπηρεσίες συντήρησης του συναγερμού πυρκαγιάς στο εμπορικό Κέντρο του Κεμέροβο, ο οποίος παρεπέμφθηκε στην δικαιοσύνη, δεν είχε την απαιτούμενη ειδικότητα, αλλά ήταν απόφοιτος επαγγελματικού ΙΕΚ με ειδικότητα μάγειρας –ζαχαροπλάστης.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή να διενεργηθούν έλεγχοι που αφορούν την ασφάλεια των επισκεπτών σε όλα τα εμπορικά και ψυχαγωγικά κέντρα της χώρας, συνιστώντας μάλιστα στου αρμοδίους να πραγματοποιήσουν ουσιαστικούς ελέγχους και όχι ελέγχους βιτρίνας.

Επαφές με τις οικογένειες των θυμάτων 

Ο κυβερνήτης της περιοχής του Κεμέροβο, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει χθες τους συγκεντρωθέντες στο κέντρο της πόλης ως «ταραξίες» που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν ένα τραγικό γεγονός για πολιτικού σκοπούς, ενώ ζήτησε προσωπικά συγγνώμη από τον Πούτιν κατά την διάρκεια της συνάντησης του με τον ρώσο πρόεδρο ο οποίος επισκέφθηκε την πόλη, άρχισε να δέχεται τις οικογένειες των θυμάτων της μεγάλης αυτής τραγωδίας, τις οποίες συλλυπήθηκε. 

Ο κυβερνήτης υποσχέθηκε ηθική και υλική συμπαράσταση, ενώ είχε δεσμευτεί για αποζημίωση 1 εκατ. ρούβλια για κάθε νεκρό στις οικογένειές τους. 

Παραιτήθηκαν τοπικοί αξιωματούχοι 

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι παραιτήθηκαν τοπικοί αξιωματούχοι, ανάμεσά τους ο αναπληρωτής κυβερνήτης της περιοχής του Κεμέροβο Αλεξέι Ζελένιν καθώς και η επικεφαλής της περιφερειακής Διεύθυνσης εσωτερικής πολιτικής Νίνα Λαπάτινα.