Back to top

"Ράλι τιμών"τα επόμενα δυο χρόνια στα τρόφιμα!

20/06/2021 - 13:49

Στην αρχή μίας περιόδου ισχυρής ζήτησης και υψηλών τιμών εισέρχονται τα αγροτικά προϊόντα (agricultural commodities) τα επόμενα 2-4 χρόνια όπως εκτιμούν διευθυντικά στελέχη των μεγαλύτερων εμπορικών εταιρειών παγκοσμίως.Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Οργανισμός Τροφίμων & Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) προβλέπει ισχυρή ζήτηση για τρόφιμα και εκτιμά ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά τον επόμενο χρόνο.

Η τιμή του καλαμποκιού διπλασιάστηκε, του σιταριού αυξήθηκε κατά 33% τον τελευταίο χρόνο

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον τελευταίο χρόνο η διεθνής τιμή του καλαμποκιού διπλασιάστηκε, ενώ οι τιμές της σόγιας και του σιταριού αυξήθηκαν κατά 65% και 33% αντίστοιχα, παρά την υποχώρησή τους τις τελευταίες εβδομάδες.

Κινητήριες δυνάμεις στο ράλι των τιμών των δημητριακών η αυξημένη ζήτηση

-από την Κίνα, η οποία εισήγαγε πέρυσι την ποσότητα-ρεκόρ των 11,3 εκατ. τόνων καλαμποκιού λόγω από τη μία της μειωμένης παραγωγής της και από την άλλη της αυξημένης ζήτησης στις χοιροτροφικές μονάδες της

-και για βιοκαύσιμα καθώς όσο η πανδημία υποχωρεί οι μεταφορές επανέρχονται στους κανονικούς ρυθμούς.

Κατά 23% ακριβότερη η πρωτεΐνη φέτος συγκριτικά με το 2020

Πλην της ζάχαρης, η τιμή της οποίας εκτιμάται ότι θα κινηθεί καθοδικά για τρίτη συνεχή χρονιά λόγω της μειωμένης ζήτησης, ο FAO προβλέπει ισχυρή ζήτηση και ανοδικές τιμές για την πλειονότητα των αγροτικών commodities.

Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση του οργανισμού, η μέση τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής για πρωτεΐνη είναι αυξημένη κατά 23% φέτος συγκριτικά με πέρυσι, ενώ συνολικά το διεθνές εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων πρόκειται να αυξηθεί το 2021 κατά 137 δις δολ. ή 8% συγκριτικά με το 2020 όταν και πάλι ήταν αυξημένο κατά 3,2%, ήτοι 52 δισ δολ.

Όσον αφορά σε επιμέρους κλάδους του αγροδιατροφικού τομέα, ο Οργανισμός προβλέπει:

-Για τα σιτηρά αύξηση τόσο της παραγωγής όσο και της ζήτησης, με αποτέλεσμα οι τιμές να παραμείνουν σε ανοδικά επίπεδα..

-Για τους ελαιούχους σπόρους, η παραγωγή να μην αποδειχθεί επαρκής για να καλύψει την ισχυρή ζήτηση.

-Για το κρέας, αύξηση των εμπορικών συναλλαγών σε βοδινό και πουλερικά, μείωση στο πρόβειο και το χοίρειο.

-Στα ψάρια, αύξηση παραγωγής και τιμών καθώς η εστίαση λειτουργεί και πάλι μετά τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι απαγορεύσεις λόγω της πανδημίας οδήγησαν σε αύξηση της ζήτησης για μικρά πελαγίσια ψάρια, όπως σαρδέλα, γαύρο και σκουμπρί καθώς και τόνο.