Η θερμοκρασία στο Δελχί αγγίζει τους 49,9 βαθμούς Κελσίου καθώς η πρωτεύουσα της Ινδίας καταγράφει την πιο ζεστή μέρα. Οι αρχές έχουν προειδοποιήσει για έλλειψη νερού καθώς οι θερμοκρασίες φτάνουν τους εννέα βαθμούς υψηλότερες από τις αναμενόμενες Το Μετεωρολογικό Τμήμα της Ινδίας (IMD), το οποίο ανέφερε «σοβαρές συνθήκες καύσωνα», κατέγραψε τις θερμοκρασίες την Τρίτη σε δύο σταθμούς στα προάστια του Δελχί στη Ναρέλα και στο Μουνγκεσπούρ. Το μετεωρολογικό γραφείο ανακοίνωσε ότι οι θερμοκρασίες ήταν εννέα βαθμούς υψηλότερες από τις αναμενόμενες.
Το IMD προειδοποίησε για τις επιπτώσεις της ζέστης στην υγεία, ειδικά για βρέφη, ηλικιωμένους και άτομα με χρόνιες ασθένειες. Το Δελχί διέταξε τα σχολεία να κλείσουν νωρίς παρά το γεγονός οτι η Ινδία είναι συνηθισμένη στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Οι μετεωρολόγοι προέβλεψαν παρόμοιες θερμοκρασίες για σήμερα Τετάρτη (29/5) για την πόλη των 30 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων, εκδίδοντας προειδοποιητική ειδοποίηση κόκκινου συναγερμού. Τον Μάιο του 2022, τμήματα του Δελχί έφτασαν τους 49,2 βαθμούς Κελσίου.
Χρόνια επιστημονικής έρευνας έχουν δείξει ότι η κλιματική αλλαγή κάνει τους καύσωνες να γίνονται μεγαλύτεροι, συχνότεροι και πιο έντονοι. Οι αρχές του Νέου Δελχί προειδοποίησαν για τον κίνδυνο έλλειψης νερού καθώς η πρωτεύουσα «βράζει». Ο υπουργός Υδάτων Ατίσι Μαρλένα ζήτησε «συλλογική ευθύνη» για τη διακοπή της χρήσης άχρηστου νερού, ανέφερε την Τετάρτη η εφημερίδα Times of India.
«Για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της λειψυδρίας, έχουμε λάβει μια σειρά από μέτρα, όπως η μείωση της παροχής νερού από δύο φορές την ημέρα σε μία φορά την ημέρα σε πολλές περιοχές», είπε ο Ατίσι, ανέφερε η Indian Express. «Το νερό που θα εξοικονομηθεί με αυτόν τον τρόπο θα διανεμηθεί με δελτίο και θα παρέχεται στις περιοχές με έλλειψη νερού όπου η παροχή διαρκεί μόνο 15 έως 20 λεπτά την ημέρα», πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα, η πολιτεία της Δυτικής Βεγγάλης και η βορειοανατολική πολιτεία Μιζοράμ έχουν πληγεί από θυελλώδεις και σφοδρές βροχοπτώσεις από τον κυκλώνα Ρεμάλ, που έπληξε την Ινδία και το Μπαγκλαντές την Κυριακή, σκοτώνοντας περισσότερους από 38 ανθρώπους. Το Μετεωρολογικό Τμήμα του Μπαγκλαντές δήλωσε ότι ο κυκλώνας ήταν «από τους μεγαλύτερους στην ιστορία της χώρας», αποδίδοντας το φαινόμενο στην κλιματική αλλαγή.