Ο κίνδυνος γένεσης τσουνάμι στη Μεσόγειο μπορεί να είναι μικρότερος σε σχέση με την περιοχή του Ειρηνικού και Ινδικού Ωκεανού, αλλά είναι υπαρκτός.
Αυτό επισημαίνει ανακοίνωση του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης με αφορμή τη σημερινή (5 Νοεμβρίου) Παγκόσμια Ημέρα ευαισθητοποίησης για το τσουνάμι, που καθιερώθηκε με σχετικό ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο του 2015.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως τo μεγαλύτερο γνωστό ύψος κύματος από τσουνάμι που καταγράφηκε στη Μεσόγειο ήταν 15 μέτρα, στην Αμοργό, έπειτα από την εκδήλωση του ισχυρού σεισμού μεγέθους 7,5 βαθμών, στις 9 Ιουλίου 1956. Υπάρχουν επίσης ιστορικές μαρτυρίες ότι και οι κυπριακές ακτές έχουν πληγεί στο παρελθόν από τσουνάμι.
Συγκεκριμένα, υπάρχουν ιστορικές αναφορές για καταστροφές από τσουνάμι το 1202, το 1222 και το 1303. Το 1953 υπήρξε η πιο πρόσφατη καταγραφή, που αφορούσε μικρό τσουνάμι (<1 μέτρο), που καταγράφηκε στις νοτιοδυτικές ακτές της Πάφου, χωρίς να προκαλέσει ιδιαίτερες ζημιές.
«Παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, θα πρέπει ο καθένας να μπορεί να αναγνωρίσει την παρουσία των φυσικών ενδείξεων για τσουνάμι, όπως ένας ισχυρός σεισμός ή/και αλλαγή στη στάθμη της θάλασσας. Η αποτελεσματικότητα κάθε συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης εξαρτάται τελικά από το βαθμό ενημέρωσης και εκπαίδευσης του πληθυσμού, έτσι ώστε να έχει επίγνωση των κινδύνων και των πιθανών επιπτώσεων από ένα τσουνάμι», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Στην περιοχή της Μεσογείου λειτουργούν σήμερα τέσσερα πιστοποιημένα κέντρα για προειδοποίηση και ενημέρωση για τσουνάμι, και πιο συγκεκριμένα στην Ιταλία, στη Γαλλία, στην Τουρκία και στην Ελλάδα. Σε περίπτωση ανίχνευσης γένεσης τσουνάμι από τα κέντρα αυτά στέλνονται αυτόματες προειδοποιήσεις στα κράτη μέλη του συστήματος.
Πηγή: ΚΥΠΕ