«Η Ρωσία δεν τερματίζει τη συμφωνία για τα σιτηρά, αλλά την αναστέλλει» ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, καλώντας την Ουκρανία να εγγυηθεί την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στον «ανθρωπιστικό διάδρομο» της Μαύρης Θάλασσας που καθορίζεται στη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών, στην οποία μετέχει και η Τουρκία.
Τα σχόλια του Πούτιν ήταν τα πρώτα του από τότε που η Μόσχα ανακοίνωσε το Σάββατο ότι παγώνει τη συμμετοχή της στη συμφωνία για τη Μαύρη Θάλασσα με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών μετά από, όπως είπε, μια μεγάλη επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Ουκρανίας στον στόλο της στην Κριμαία. «Δεν λέμε ότι σταματάμε τη συμμετοχή μας σε αυτή την επιχείρηση. Όχι, λέμε ότι την αναστέλλουμε», είπε ο Πούτιν σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου.
Ο Πούτιν είπε ότι τα ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχαν ταξιδέψει στις ίδιες διαδρομές που χρησιμοποιούσαν τα πλοία σιτηρών. «Και έτσι δημιούργησαν μια απειλή τόσο για τα πλοία μας, τα οποία πρέπει να διασφαλίζουν την ασφάλεια των εξαγωγών σιτηρών, όσο και για τα πολιτικά πλοία που ασχολούνται με αυτό», είπε. Το Κίεβο δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Άλλοι συμμετέχοντες στη συμφωνία συνέχισαν την εξαγωγή σιτηρών τη Δευτέρα, παρόλο που η Ρωσία είπε ότι αυτό ήταν επικίνδυνο.
«Η Ουκρανία πρέπει να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξουν απειλές για πολιτικά σκάφη ή για ρωσικά πλοία ανεφοδιασμού», είπε ο Πούτιν, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Ρωσία είναι υπεύθυνη για τη διασφάλιση της ασφάλειας. Η συμφωνία της 22ας Ιουλίου είχε επιτρέψει την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από λιμάνια της Ουκρανίας, οι οποίες είχαν διακοπεί λόγω της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.
«Κόμβος φυσικού αερίου στην Τουρκία»
Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι στην Τουρκία θα μπορούσε να αναπτυχθεί «πολύ εύκολα και γρήγορα» κόμβος φυσικού αερίου , ενώ προέβλεψε ότι πολλοί στην Ευρώπη θα επιθυμούσαν να υπογράψουν συμβάσεις για προμήθειες από εκεί.
Ήδη, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι συμφώνησε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τη δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου.
Μιλώντας για τον αγωγό της Nord Stream, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε οτι «επετράπη στην Gazprom να εξετάσει το σημείο της έκρηξης και διαπιστώθηκε ότι έχει πληγεί αγωγός μήκους 40 μέτρων από την προφανή τρομοκρατική ενέργεια», ενώ πρόσθεσε ότι είναι δεν υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα, γιατί οι αγωγοί είναι στην ειδική οικονομική ζώνη της Δανίας, της Σουηδίας με κατεύθυνση τη Γερμανία».
Η Nord Stream AG σημειεωτέον ανέφερε «άνευ προηγουμένου καταστροφή» που σημειώθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου «σε τρία σημεία των υπεράκτιων αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream και Nord Stream 2».