Οι ισλαμιστικές οργανώσεις στην περιοχή της Σρι Λάνκα είναι μέρος ενός διεθνούς δικτύου τζιχαντιστών και η ανάληψη της ευθύνης από τον ISIS το επιβεβαιώνει.
Αυτά δηλώνει ο 58χρονος πανεπιστημιακός Ρόχαν Γκουναράτνα, διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου για την Ερευνα της Τρομοκρατίας και της Πολιτικής Βίας που εδρεύει στη Σιγκαπούρη.
Σύμφωνα με τον Γκουναράντα, που κατάγεται από τη Σρι Λάνκα και θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ειδικούς στον κόσμο για την ισλαμιστική τρομοκρατία της Ασίας, ένα μέρος του σκληρού πυρήνα των τζιχαντιστών στο νησί έχει εκπαιδευτεί μαζί με την εγχώρια ισλαμιστική οργάνωση National Tawhid Jamaat, που ως τώρα είχε μικρή εμβέλεια δράσης. Οι εξτρεμιστές αυτοί, τονίζει, ριζοσπαστικοποιήθηκαν για ένα μεγάλο διάστημα στη Σρι Λάνκα και στη συνέχεια ταξίδεψαν στη νότια Ινδία για να επεκτείνουν το δίκτυο. Πρόκειται για οργανώσεις που συντονίζουν τη δράση τους, παραμένει όμως άγνωστο αν υπάρχουν και ξένοι ανάμεσα στους οργανωτές της σφαγής στη Σρι Λάνκα.
Συνολικά είχαν ταξιδέψει 41 Σριλανκέζοι στο Ιράκ και τη Συρία για να πολεμήσουν στις γραμμές του ISIS, συνεχίζει ο Γκουναράτνα. Ανάμεσά τους, και ο πρώην υπεύθυνος του ISIS στο νησί, ο Αμπού Σουραϊχ Σαϊλανί, που σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό το 2015.
Ο Γκουναράτνα προειδοποιεί ότι οι επιθέσεις στην πατρίδα του είναι παρόμοιες με άλλες πρόσφατες επιθέσεις σε διάφορα σημεία της Ασίας: 28 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους πριν από έναν χρόνο σε επιθέσεις που σημειώθηκαν σε χριστιανικές εκκλησίες της Σουραμπάγια, στην Ινδονησία, και τουλάχιστον 20 άτομα σκοτώθηκαν τον Ιανουάριο σε επίθεση εναντίον μιας καθολικής εκκλησίας στο Χόλο των Φιλιππίνων. Και οι δύο επιθέσεις έγιναν από τοπικές τζιχαντιστικές οργανώσεις, την JemaahAnsharut Daula και την Abu Sayyaf, που κινούνται στη σφαίρα του ISIS. Ο τελευταίος ανέλαβε άλλωστε και την ευθύνη.
Oι ήττες του ISIS στη Μέση Ανατολή, και η επιστροφή των μαχητών του στις πατρίδες τους, εξηγούν εν μέρει αυτά που συμβαίνουν στη Σρι Λάνκα, στην Ινδονησία και στις Φιλιππίνες, επισημαίνει ο Γκουναράτνα, που προειδοποιεί για τους κινδύνους από τα σχέδια επέκτασης του Ισλαμικού Κράτους σε αυτές τις ασιατικές χώρες.
Ο στόχος της οργάνωσης τα τελευταία χρόνια είναι να ανακηρύξει ένα «βιλαέτι» στην Ασία, κάτι που επιχείρησε χωρίς επιτυχία το 2015 στην Ινδονησία και το 2017 στις Φιλιππίνες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/El Pais